Woonkeuken ideeën en inspiratie voor landelijk en modern

Door Laura | | Inspiratie

Een woonkeuken is niet alleen een plek waar gekookt wordt, maar ook een plek waar we veel tijd met onze geliefden doorbrengen.

Het volgende herken je dan ook vast wel; je organiseert een verjaardag of een feestje thuis. Je hebt de hele woonkamer gezellig gemaakt, drankje klaargezet en de slingers opgehangen, halverwege het feestje kijk je rond en waar staan alle mensen? Juist! In de woonkeuken.

Dat is niet zo gek want een keuken wordt geassocieerd met gezelligheid, knusheid en is ook gewoon een hele fijne plek om te zijn. Op een verjaardag waar ik laatst was stonden we letterlijk met 15 mensen (pre corona) in een zeer kleine keuken.

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om ook aan deze plek goed aandacht te besteden, zowel in functionaliteit als in sfeer.

Wil jij graag een gezellige woonkeuken creëren? Wij hebben voor jou de meest inspirerende en gezellige woonkeukens verzameld, zodat jij alles weet om de woonkeuken van je dromen te realiseren!

Woonkeuken-Inspiratie

Bron: Pinterest

Deze plek wordt allang niet meer gezien als een plek om alleen maar te koken. Mensen komen daar om gezellig te kletsen, studeren en om te eten. Vaak is een woonkeuken een ruimte waar de keuken en eetkamer samen zijn. Het zijn meestal grote ruimtes voor genoeg loopruimte en andere dingen.

Als je creatievelingen tegenwoordig vraagt waar hun beste ideeën zijn bedacht, dan moet je niet staan opkijken als de keukentafel hier vaak als antwoord wordt gebruikt.

Werk en privé loopt steeds meer door elkaar heen en daarom zie je ook dat een woonkeuken vaker gebruikt wordt om op de laptop wat plannen uit te werken. Sommige mensen werken eenmaal prettiger in een levendige omgeving.

Woonkeuken-Inpsiratie

Bron: Shopinstijl

Waarom een woonkeuken en geen “gewone” keuken?

Er zijn een aantal voordelen aan een woonkeuken. Een woonkeuken heeft multifunctionele eigenschappen en straalt warmte. Omdat een woonkeuken een open ruimte is, is het makkelijk om in contact te zijn met andere ruimtes in je huis. Daarnaast lijkt je keuken veel groter doordat het open is.

Wat is belangrijk in een woonkeuken?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het ontwerpen van een woonkeuken. Omdat het een plek is waar iedereen bij elkaar komt moet er genoeg zitruimte zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kookeiland of een bar met wat krukken. Daarnaast kan je je eettafel zo dichtbij mogelijk bij de keuken plaatsen.

Ook mag de rol van voldoende (dag)licht niet onderschat worden. Zorg dat er voldoende licht in de woonkeuken komt.Dit zorgt namelijk voor een open sfeer.

Vergeet ook niet dat de gemiddelde keuken met aardig wat spullen gevuld zal moeten worden. Al deze spullen moet je ergens opbergen, dus zorg voor goede opbergruimtes. Een woonkeuken is natuurlijk multifunctioneel.

Woonkeuken-Inspiratie

Bron: Nieuwehuis keukens

Een multifunctionele woonkeuken

Een woonkeuken moet natuurlijk multifunctioneel zijn. Zoals handige opbergruimtes, genoeg plek om te zitten en om ook te kunnen koken. In de ochtend kan je aan de bar schuiven om even te ontbijten en in de avond schuif je weer aan de eettafel om te dineren. Ook kan iedereen ergens zitten en zijn eigen ding doen.

Het gebruiken van opbergruimtes in de woonkeuken

Iedereen wilt natuurlijk genoeg opbergruimte hebben, waar je alleen wat aan hebt als je ze slim indeelt. Kijk daarom eerst naar wat je echt nodig hebt in je keuken en probeer dingen weg te gooien die je nooit gebruikt. Voor opbergruimtes kan je te werk gaan met lades. Lades zijn efficiënt en besparen een hoop ruimte in je keuken. Je hebt tegenwoordig ook slimme opbergsystemen die superhandig zijn zoals besteklades, flessenrekken en bordenhouders.

Welke soorten woonkeukens zijn er eigenlijk?

Of je nu een landelijke woonkeuken of moderne woonkeuken wilt: er is genoeg keuze! Je kunt het zelfs helemaal tot je eigen stijl maken. Natuurlijk zijn er wel een paar dingen waar je voor moet opletten als je een woonkeuken gaat inrichten.

Om het je makkelijk te maken, vertel ik je wat meer over de volgende types woonkeukens:

  • Landelijke woonkeukens
  • Klassieke woonkeukens
  • Moderne woonkeukens
  • Industriële woonkeukens

Landelijke woonkeuken

De landelijke woonkeuken komt in Nederland en omstreken vaak voor. De kenmerken van een landelijke woonkeuken zijn meestal lichte tinten van wit, bruin en grijs. Het fornuis en de spoelbak vormen samen het centrale aandachtspunt en de keukenkranen zijn vaak in retrostijl. Een landelijke woonkeuken heeft meestal een neutrale look met natuurlijke elementen zoals houten kastjes, keukenblad van natuursteen en een houten vloer.

Woonkeuken-inspiratie-landelijk

Bron: Uwkeuken.nl

Klassieke woonkeuken

Heb je liever iets eleganters? Dan kan je kiezen voor een klassieke woonkeuken. Ook een klassieke woonkeuken beschikt van de nieuwste moderne apparatuur. Alleen heeft het moderne apparatuur een klassieke look, zoals een grote gietijzeren fornuis met een stijlvolle oven.

Bron: Offrea

Woonkeuken-Inspiratie-Klassiek

Moderne woonkeuken

Als je graag een minimalistisch vormgeving wilt met strakke lijnen en gladde afwerkingen, kies dan voor de moderne woonkeuken. Een moderne woonkeuken heeft vaak greeploze kasten en ook de nieuwste design apparaten.

In tegenstelling met de klassieke woonkeuken is een moderne woonkeuken simpeler en van meer strakke lijnen voorzien.

Woonkeuken-Inspiratie-Modern

Bron: Hollandsmaatwerk

Industriële woonkeuken

Als je een wat stoerdere woonkeuken wilt, heb je natuurlijk nog altijd de industriële woonkeuken. De industriële woonkeuken kenmerkt zich dan ook als een ruime plek met grove materialen en natuurlijke kleuren. Met wat metalen hanglampen, ijzeren vitrine kasten en een paar planten creëer je al snel een industriële look.

Woonkeuken-Inspiratie-Industriëel

Bron: Mandemakers

Kleine woonkeuken

Een woonkeuken hoeft natuurlijk niet groot te zijn. Heb jij een kleine woonkeuken? Geen probleem, want ook met een kleine woonkeuken kan je het gezellig maken.

Houd er wel rekening mee dat je niet zoveel ruimte hebt dan als je een grotere woonkeuken zou hebben. Gebruik daarom zo veel opbergruimte. Ook met een kleine woonkeuken kan je er voor kiezen om een bar te nemen.

Bron: pinterest

Woonkeuken-Inspiratie

Wat maakt een woonkeuken gezellig?

Er zijn genoeg manieren om je woonkeuken gezellig te maken. Probeer ten eerste je woonkeuken te matchen met je interieur, gebruik dus als je kan dezelfde elementen in je woonkeuken die je ook hebt in de rest van je interieur. Ten tweede kan je er voor kiezen om veel gezellige plekjes in je woonkamer te maken. Want mensen moeten er kunnen kletsen, studeren en eten. Gebruik ook warme materialen om je woonkeuken net wat meer sfeer te geven. Zoals houten plankjes, een leuke eetbank of planten.

Maak je woonkeuken gezellig met:

-Kaarsjes

-Kussens

-Beeldjes

-Mooi servies

-Planten

Een keukeneiland of een bar?

Nu kan je er voor kiezen om een keukeneiland te nemen in je woonkeuken. Een keukeneiland heeft veel voordelen zoals:

  • Het heeft veel werkruimte
  • Je hebt meer bergruimte
  • Het maakt de keuken extra sfeervol
  • Je kan er met meerdere mensen werken

Woonkeuken-Inspiratie-Keuken-Eiland

Bron: Ikea

Woonkeuken met een bar

Heb je liever geen grote keukeneiland in je woonkeuken, maar wil je nog wel een plek in de keuken waar mensen kunnen aanschuiven? Dan kan je kiezen voor een bar. Het is kleiner dan een kookeiland maar je hebt toch nog een gedeelte waar mensen gezellig kunnen zitten.

>>MakeOverTip: Je kunt ook kiezen voor een kookeiland met een bar!<<

Woonkeuken-Inspiratie-Bar

Bron: Pinterest

Inspirerende woonkeukens

Zoals je net hebt gezien zijn er veel verschillende stijlen als we het hebben over woonkeukens. In de volgende afbeeldingen hebben wij een paar inspirerende woonkeukens verzameld die je wellicht meer inspiratie kunnen geven.

Woonkeuken met veel licht

Deze woonkeuken straalt licht en warmte uit. Door dat het interieur veel wit heeft lijkt de woonkeuken een stuk ruimer en door de grote ramen schijnt er genoeg licht naar binnen. Ook zie je dat zij hun eetkamertafel dicht bij hun keuken hebben staan.

Een woonkeuken met eiland en bar

Zij hebben niet alleen een kookeiland maar een kookeiland met een bar! Ook al zie je hier veel donkere kleuren het blijft toch erg licht in de woonkeuken door de twee grote ramen en de verlichting die ze hebben.

View this post on Instagram

▪️De keuken….▪️ Is helemaal geworden zoals ik het van tevoren in m’n hoofd had. De carbonzwarte deurtjes met het composieten aanrechtblad en warm gewalst RVS is een vrij strakke combinatie. Doordat we het barblad en de planken naast de afzuigkap hebben laten maken van oud wagonhout is het een “warme” ruimte geworden. Een fijne plek voor een ontbijtje én borrel 🍷! • • • • #homebymyrthe #keukeninspiratie #keukenstyling #kitchendesign #hiermetjefeed #stijlvolwonen #interieurinspiratie #interieurstyling #woonkeuken #keukeneiland #houtmethistorie #stalendeuren #wijnklimaatkast #houtlooktegels #visgraattegels #interior

A post shared by Home by Myrthe 🏡💫 (@home_by_myrthe) on Jul 16, 2020 at 4:50am PDT

Een sfeervolle woonkeuken

Dit is ook een woonkeuken dat goed verlicht is. Ook is de eettafel vlakbij de keuken te vinden, waardoor er echt sprake is van een gezellig plekje om te eten. Je ziet hier veel elementen terug komen zoals een houten eettafel met moderne grijze kuipstoelen. De keuken is zelf wat aan de moderne kant wat goed in combinatie gaat met de moderne lampen die boven de eettafel hangen.

View this post on Instagram

◾️ R I T M E ◾️ We zitten er weer helemaal in, in het ritme😉! Vandaag weer een lekker dagje geklust in het vakantiehuis, voor een impressie van de stijl en sfeer, zie story😃! Thuisgekomen eerst thee met een goede reep chocola (opletten begint altijd op een maandag dus stellen we nog even uit🤪), maar ook dat al snel ingeruild voor een goed glas wijn! Heerlijk na zo’n dagje! Fijne avond lieve allemaal😘 • • • #woonkeuken #leefkeuken #binnenkijken #naturalliving #kitchendecor #mykitchen #kitchendesign #kitchen #whiteliving #witwonen #hyggehome #pittcooking #industrieelwonen #witwonenmethout #scandinavischwonen #skovbonrepost #blackdetails #vtwonenbijmijthuis #betonvloer #woonbeton #naturalhome #kuchen #showhometop5 #apartmenttherapy #loftliving #loftstyle #myhome #interiordesign #wonenbydjo

A post shared by Djolien (@wonenbydjo) on Jan 4, 2020 at 8:32am PST

Verschillende elementen geeft zo een gezellige sfeer

Deze woonkeuken is weliswaar wat moderner maar toch erg sfeervol. Dit komt vooral door de houten eettafel en de rotan hanglamp die @thuys_by_vanes heeft geplaatst wat de woonkeuken al snel een gezellige sfeer geeft. Ook is er gebruik gemaakt van verschillende vormen eetkamerstoelen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de woonkamer een stuk gezelliger is!

View this post on Instagram

• k i t c h e n • zo lekker de oven aan voor de croissantjes 🥐🥐, eieren 🥚 🥚 op het fornuis en dan een heerlijke slome zondagse start. Vandaag verder met lampen ophangen! Zin in! Fijne zondag!! #kitchen #kitcheninspiration #keukeninspiratie #keukenstyling #keuken #woonkeuken #scandinavischwonen #astokeukens #kücheninspiration #mijneigenhuisentuin

A post shared by V a n e s s a (@thuys_by_vanes) on Jun 6, 2020 at 10:50pm PDT

Houten planken in je woonkeuken

Dit is ook een moderne woonkeuken maar toch weer heel sfeervol. Dat komt door de houten elementen die in deze keuken is gebruikt die je ook weer kan terug vinden bij het kookeiland. Op de planken zijn veel verschillende accessoires te vinden afgewisseld met een paar planten wat de woonkeuken al meteen meer sfeer geeft. Wat mij betreft een hele slimme keuze!

Wil je het echt groots aanpakken? Kies dan voor een open haard in de keuken!

Wat geeft meer sfeer in je woonkeuken dan een woonkeuken met open haard? Ook dit is een moderne woonkeuken met verschillende elementen. Zo kan je zien dat de bewoners van deze prachtige woning voor industriële hanglampen gekozen hebben met leren barkrukken. Daarnaast hebben ze een houten eetkamertafel met een paar mooie eetkamerstoelen toegevoegd. En natuurlijk maakt die open haard het helemaal af.

View this post on Instagram

Open haard aan en lekker met een dekentje op de bank. Wat moet je anders als je je grieperig voelt….#bankhangen #wintermood #interior #kitchen #woonkeuken #fireplace #mijnstijl #interieurfotografie

A post shared by Donja (@donjavanek) on Nov 19, 2019 at 8:14am PST

Geniet van je woonkeuken buiten en binnen

Een woonkeuken die meteen toegang heeft tot de tuin is natuurlijk erg handig. In de zomer kan je je deuren open gooien en kunnen mensen buiten of binnen eten. Omdat het zo dicht bij elkaar is, is het altijd gezellig. Naast dat je de deuren open kan gooien schijnt er genoeg licht naar binnen wat ook weer meer sfeer geeft.

View this post on Instagram

De laatste fijne zonnestraaltjes die s’avonds in de keuken vallen geven alles z’n mooie glans en sprankeling 🤩 #sunnydays #keuken #leefkeuken #woonkeuken #kookeiland #keukeneiland #keukeninspiratie #keukenstyling #keukendesign #keukenontwerp #marmer #matzwart #goud #barkrukken #eetkamerstoelen #eettafel #lamp #visgraatpvc #visgraatvloer #kitchen #kitchendesign #nieuwbouw #nieuwbouwhuis #nieuwbouwwoning

A post shared by Huisno29 (@huisno29) on Sep 15, 2020 at 12:44pm PDT

Voor meer inspiratie lees je keuken inspiratie

Transformeer je keuken naar een echte woonkeuken met deze tips

Er zijn een aantal must haves in een woonkeuken die niet mogen ontbreken zoals bijvoorbeeld een grote en ruime eettafel en goede verlichting. Aan de hand van de volgende zes voorbeelden laten wij jouw zien hoe je een keuken transformeert naar een woonkeuken. De keuken is steeds vaker het middelpunt van een huishouden. Het is dé plek waar je gezellig samen eet, kletst, huiswerk maakt, werkt en samen een kopje thee drinkt. Vandaar dat we het een woonkeuken noemen. De keuken is niet alleen maar een plek om te koken, te eten en daarna weer snel weg te gaan. Het mag een gezellige en sfeervolle ruimte zijn waar je graag bent. Heerlijk vertoeven in een woonkeuken doe je natuurlijk in sfeer! Bekijk deze prachtige voorbeelden van diverse woonkeukens eens voor meer inspiratie en ideeën voor jouw eigen keuken.

Woonkeuken-inspiratie-1

Bron: walhalla

Om de woonkeuken nog meer sfeer te geven is het een leuk idee om een open haard in de ruimte toe te voegen. Dit kan een kleine haard, een gas haard of bijvoorbeeld een mooie kachel zijn. Een lekker warm en behaaglijk temperatuurtje in de winter voor meer gezelligheid.

Woonkeuken-inspiratie-2

Bron: bungalow5

Om lekker lang te kunnen natafelen, te werken, te knutselen of wat dan ook, heb je goede en comfortabele stoelen nodig die uitnodigen en ervoor zorgen dat je langer aan de tafel kunt zitten.

Woonkeuken-inspiratie-3

Bron: decoholic

Ook de decoratie in een woonkeuken mag niet ontbreken. Creëer meer sfeer met verse bloemen, warme en comfortabele kussens en een gezellig vloerkleed.

Woonkeuken-inspiratie-4

Bron: 101woonideeen

Het type keuken in een woonkeuken kan van alles zijn, zo lang je maar een verbinding tussen eettafel en keuken creëert. Op deze manier combineer je beide met elkaar, kan er gekookt worden tijdens het kletsen en heb je contact met elkaar.

Is er geen plek voor een grote eettafel in jouw keuken? Kijk dan eens naar een oplossing zoals een bar of hogere tafel aan de muur met barkrukken. Hiermee zorg je er ook voor dat het bezoek lekker in de keuken kan blijven terwijl jij kookt of dat jouw kinderen zin hebben om te kletsen tijdens het koken.

Woonkeuken-inspiratie-6

Bron: uw-woonmagazine