Vijf tips om met je eigen woning geld te besparen!

Door geld te besparen houd je maandelijks of jaarlijks een leuk bedrag over. Je kunt er leuke dingen mee doen of je kunt sparen voor de toekomst. Maar dan moet je dus eerst zorgen dat je kunt besparen op je uitgaven. Heb je een eigen huis, dan is geld besparen relatief eenvoudig. Dit zijn vijf gemakkelijke tips om geld te besparen met je eigen woning.

energie besparen woning

Vergelijk je energiekosten

Elke maand valt er een rekening van de energiekosten op de mat. Je kunt daar gemakkelijk op besparen. Niet door niets meer te gebruiken, maar vooral door eens goed te vergelijken. Wat betaal jij eigenlijk netto voor je energie? Vergelijken doe je op twee manieren:

  • Je kunt handmatig energiekosten vergelijken. Maak een tabel met de verdeling van de energieprijs. Je betaalt een vast bedrag voor belasting, maar ook een maandbedrag voor leveringskosten en een variabel bedrag per kilowatt of kuub gas. Vergelijk dit zelf voor verschillende aanbieders.
  • Gebruik een website om energie te vergelijken. De website berekent automatisch waar jij het goedkoopst uit bent. De site kijkt doorgaans vooral naar de variabele energiekosten en de leveringskosten, die dus per maatschappij verschillen.

Kijk naar welkomstbonussen van energieleveranciers

Energie vergelijken is niet alleen een kwestie van prijzen vergelijken. Een bekend feit:

Als je bij dezelfde aanbieder blijft zonder je contract te wijzigen, betaal je het meest. Aanbieders willen heel graag nieuwe klanten en bieden daarom welkomstbonussen aan. Stap jaarlijks over en je bespaart het meest!

Misschien denk jij dat energiemaatschappijen hun trouwe klanten belonen met lagere kosten. Niets is minder waar. Ze zijn juist gericht op het binnenhalen van nieuwe klanten. Dus kijk je bij de verschillende energieleveranciers welke aanbieder de mooiste bonus aanbiedt. En nog een tip: je kunt ook ‘overstappen’ naar de aanbieder waar je al bij zit! Je sluit dan een nieuw contract af wanneer je oude contract verlopen is. Je krijgt opnieuw de welkomstbonus, ook al blijf je bij dezelfde aanbieder.

Bespaar op verzekeringen

De meeste Nederlanders betalen teveel voor hun verzekeringen. Je kunt bijvoorbeeld een verzekering hebben die niet nodig is. Of je hebt wel goede verzekeringen, maar je zit niet bij de goedkoopste aanbieders. Het is dus goed om eens te bekijken welke verzekeringen jij allemaal hebt. Er zijn misschien verzekeringen die je eigenlijk niet nodig hebt. Voor je overige verzekeringen zoek je de goedkoopste aanbieder. Het kan ook voordelig zijn om een verzekeringsexpert te benaderen. Hij zoekt dan precies uit waar jij het voordeligst verzekerd wordt. Op de lange termijn verdien je die kleine investering terug – met winst.

Maak gebruik van de overheid

Maak jij al optimaal gebruik van alle regels van de overheid? Waarschijnlijk niet. Er zijn zo ontzettend veel regels dat het vaak lastig is. Misschien ben jij allang blij als je weinig belasting hoeft te betalen. Maar er zijn allerlei leuke voordelen weggestopt binnen de regels. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Verdien je weinig? Dan kun je gebruikmaken van allerlei regels betreffende lage inkomens. Je kunt geld terugkrijgen van de belastingdienst en je hebt recht op allerlei toeslagen.
  • Heb je een eigen woning? Dan zijn er manieren om extra belastingteruggave te ontvangen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Plus interessante subsidies als je je huis duurzamer gaat maken.

Welke regels in jouw voordeel zijn weet je meestal niet zelf. Daarom is het goed om eens een belastingadviseur of administrateur mee te laten kijken. Door de administratie te laten nakijken, krijg je vaak een aantal handige tips om geld te besparen of zelfs geld terug te krijgen.

Verduurzaming van je woning

Zoals gezegd is het mogelijk om subsidie te krijgen als je je huis duurzamer maakt. Maar ook zonder subsidie kan dit heel voordelig zijn. Met name energiebesparende maatregelen werken goed. Je kunt bijvoorbeeld de kosten voor spouwmuurisolatie al binnen 5-7 jaar terugverdienen. Daarna bespaar je er jaarlijks een heel leuk bedrag mee op je energierekening. Het aanleggen van zonnepanelen verdien je gemiddeld na 8-10 jaar terug, waarna je er winst op begint te maken. Het geld besparen met je eigen woning vraagt soms om een flinke investering, maar je verdient het uiteindelijk zeker terug.

Besparen op je woning kun je op verschillende manieren doen. Dat kan bijvoorbeeld door energie aanbieders te vergelijken en regelmatig over te stappen. Maar ook handig gebruikmaken van de overheid en investeren in je woning zijn stappen om geld te besparen. Zo bespaar je op de lange termijn veel geld, dat je kunt besteden aan leuke dingen.