Vijf alternatieve manieren om een huis te verwarmen

Door Joeke | | Duurzaam

Je huis voorzien van een aangename temperatuur via de normale verwarming wordt steeds duurder, daarom hebben we in dit artikel een vijftal manieren gezet om je huis op een andere manier te verwarmen. Ieder met bijbehorende voor- en nadelen.

  1. Houtkachel
  2. Pelletkachel
  3. Warmtepomp
  4. Zonneboiler
  5. Infrarood panelen

Houtkachel

Als je woning een schoorsteen heeft, kun je voor een houtkachel of een open haard kiezen. Het is een van de goedkoopste manieren van verwarming, omdat je geen elektra of gas nodig hebt. Je kunt verschillende soorten hout stoken, waaronder snoeihout uit de tuin.

Zorg er dan wel voor dat het hout droog genoeg is. Harde houtsoorten zijn echter het beste, omdat die zorgen voor lage vlammen. Denk aan essen- of beukenhout. Een houtkachel heeft echter ook nadelen, aangezien het zorgt voor plaatselijke warmte. Voor de haard zitten is erg romantisch en aangenaam, maar grote ruimtes verwarmen of een ruimte die slecht is geïsoleerd is erg lastig.

Daarnaast is een houtkachel slecht voor het milieu en je eigen gezondheid vanwege fijnstof. Ook moet je de kachel aanmaken (wat niet altijd even makkelijk is), regelmatig bijvullen zodat deze kan blijven branden en kun je hem niet aan laten als je weg gaat. Plus het feit dat je de schoorsteen ieder jaar moet laten nakijken.

Voordelen: goedkoop, zelfvoorzienend

Nadelen: niet duurzaam, slecht voor de gezondheid, schoorsteen nodig

Een pelletkachel

Een pelletkachel kun je zien als een soort moderne open haard, waarbij je geen hout maar pellets stookt en deze is ook aangesloten op de schoorsteen. De kachel zelf werkt op stroom, maar veel minder dan bijvoorbeeld een radiator. Het enige dat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat de pellets worden aangevuld, en de kachel regelt de rest.

Je kunt ook instellen hoe warm je de ruimte wil hebben. Afhankelijk van de inhoud van de ruimte bepaal je de sterkte van de kachel. Een pelletkachel is schoner voor het milieu dan een open haard, maar nog steeds vervuilend. Het is echter wel iets gezonder, aangezien de verbranding in een gesloten ruimte plaatsvindt. Een ander nadeel van een pelletkachel is dat deze behoorlijk wat geluid maakt, waarbij dit wel verschilt per model.

Als je meer te besteden hebt kun je ook kiezen voor een biomassaketel die je aansluit op de CV, met een groot pelletreservoir. Zo kun je de kachel in een andere ruimte plaatsen en indien gewenst meerdere ruimtes met dezelfde pelletkachel verwarmen. Hierdoor hoef je ook minder vaak de pellets aan te vullen.

Voordelen: kan worden gebruikt als enige bron van verwarming, goedkoop in gebruik

Nadelen: groot van formaat, veel lawaai, gesjouw met pellets, milieuvervuilend, kan duur zijn in aanschaf

Warmtepomp

Een warmtepomp is een geweldige manier om je woning op een alternatieve manier te verwarmen, zonder aardgas. Je kunt er zelfs subsidie voor ontvangen. Je hebt de keuze uit een warmtepomp die je hele CV ketel vervangt, en dus ook water opwarmt voor het douchen. De andere optie is een hybride warmtepomp, waarbij je jouw CV ketel behoudt.

De warmtepomp zelf heeft energie nodig om te draaien, maar net als bij een pelletkachel is dit heel weinig. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die met koelvloeistof water, (buiten)lucht en dergelijke verwarmen, zonder dat er fossiele grondstoffen aan te pas komen. Het enige nadeel van een warmtepomp zijn de aanschafkosten, waarbij je kunt denken aan een bedrag vanaf de €6.000 dat kan oplopen tot €20.000. Waardoor het niet voor iedereen een optie is en uiteraard al helemaal niet als je een woning huurt.

Voordelen: milieuvriendelijk, energiezuinig

Nadelen: duur in aanschaf

Zonneboiler

Een zonneboiler wordt vooral gebruikt voor het verwarmen van water, zodat je dus kunt douchen op zonne-energie. Dit gebeurt door middel van zonnepanelen, om precies te zijn zonnecollectoren, in combinatie met een voorraadvat. Om er voldoende rendement uit te halen is het in ons land zinvoller om te kiezen voor een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp. Zoals je wel begrijpt creëer je zo een zeer energiezuinige woning, met als nadeel dat dit je wel een behoorlijke som geld kost als investering.

Een ander nadeel is de vrij lange terugverdientijd, die verschilt per systeem en jouw woning. In het algemeen moet je toch rekenen op 8 tot 20 jaar, waarbij de zonneboiler zelf ongeveer een levensduur heeft van 25 tot 30 jaar. Het is dus enkel een zinvolle investering voor de lange termijn.

Voordelen: milieuvriendelijk, duurzaam

Nadelen: pas rendabel op de lange termijn, duur in aanschaf

Infrarood panelen

Tenslotte infraroodpanelen, die vooral geschikt zijn als bijverwarming. Net zoals bij de voorgaande voorbeelden is de mate van verwarming en efficiëntie afhankelijk van de kwaliteit. Kwalitatieve IR panelen geven een heerlijke stralingswarmte af en kun je zowel aan de muur of aan het plafond bevestigen. Heerlijk boven de bank of een luie stoel, zonder dat de lucht erg droog wordt. Waarbij je het gevoel hebt dat de zon op je huid schijnt. Daarnaast heeft het extra bijkomende voordelen, zoals een positieve werking op de spieren, zijn deze panelen relatief goedkoop in aanschaf en veilig in gebruik. Ook worden IR panelen niet te warm, zodat huisdieren en kinderen zich er niet aan kunnen verbranden.


Hoewel IR-panelen soms weinig stroom verbruiken, is het belangrijk om hier goed op te letten bij de aanschaf. Lang niet alle IR panelen zijn namelijk energiezuinig, waardoor je alsnog voor onaangename verrassingen kunt komen te staan. Het andere nadeel is dat de stralingswarmte niet een hele kamer kan verwarmen, waardoor je enkel geniet van de warmte vlakbij het paneel. Al zijn er tiny houses die geheel worden verwarmd op deze manier, wat dus in sommige gevallen wel mogelijk is mits de ruimte beperkt is en optimaal geïsoleerd.

Voordelen: minder energieverbruik dan een reguliere elektrische kachel, goedkoop in aanschaf, verplaatsbaar

Nadelen: veel rommel op de markt, alleen stralingswarmte