Warmtepomp of zonneboiler; wat gaat het worden?

Door Tessa de Leeuw | | Duurzaam
oude-cv-ketel
Pexels

Je bent misschien bezig met het verduurzamen van je woning. Je hebt al een waterbesparende kraan geïnstalleerd en een slimme koelkast gekocht om energie te besparen. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen om duurzamer te worden, maar een beslissing die wat meer tijd en energie vergt is de keuze tussen een zonneboiler of een warmtepomp. Wat past er beter bij jouw woning? Beide opties besparen flink op je energierekening, en tevens kun je zo ook van het gas af. Goed bezig! Laten we eens kijken welke beslissing het beste bij jou past.

Zonneboiler

Hoe fijn is het om met zonne-energie warmte te genereren? Met de zonnecollectoren op het dak kan de zonneboiler het water in je huis verwarmen zonder gas te verbruiken! Het is dus een manier om het water in je woning op een duurzame manier te verwarmen. Het is tevens een van de goedkoopste systemen om gebruik te kunnen maken van zonne-energie. Over het algemeen verdien je een zonneboiler binnen 13 jaar terug, en de aanschafprijs ervan is rond de € 2500.

Toch kan de terugverdientijd flink verkort worden door de stijgende energieprijzen. Tevens bieden de overheid en sommige gemeenten ook een subsidie voor zonneboilers. Je kunt de terugverdientijd dus flink verkorten. Het grootste voordeel van zonneboilers? De milieuwinst. Je stoot namelijk veel minder CO2 uit in vergelijking met een woning op gas. Dit kan wel oplopen tot meer dan 300 kg CO2 per jaar. Weet wel dat je een nieuwe cv ketel nodig hebt voor de naverwarming. Je kunt dus vaak niet alleen leven op een zonneboiler.

Warmtepomp

Naast de zonneboiler heb je de keuze uit een warmtepomp. Dit is een systeem waarmee je je woning (en water) duurzaam kunt verwarmen. Een warmtepomp haalt energie uit licht en de bodem of grondwater. Hoe handig is dat? Je hebt tevens verschillende soorten warmtepompen, zoals volledig elektrische, hybride en ventilatiewarmtepompen. Welke is geschikt voor jou? Dat ligt aan je woning. Wanneer jouw woning goed geïsoleerd is kun je een hybride warmtepomp combineren met je huidige cv-ketel om het gasverbruik zoveel mogelijk omlaag te halen. Is jouw cv-ketel niet geschikt? Je kunt dan een cv ketel vergelijken om de juiste keuze te maken.

De meeste nieuwe woningen (die na 2000 zijn gebouwd) zijn echt optimaal geïsoleerd en daarvoor kun je dan ook vaak een volledige elektrische warmtepomp gebruiken. De huizen die na 1970 zijn gebouwd zijn vaker geschikt voor de ventilatiewarmtepomp. Weet wel dat je meer stroom gaat verbruiken met een warmtepomp, terwijl het gasverbruik afneemt. De CO2-uitstoot van een volledig elektrische warmtepomp kan zelfs 0 zijn wanneer de groene energie op het net toeneemt. Hoewel het een duurzame keuze is, zijn de aanschafkosten nog erg hoog. Je kunt er wel subsidie voor aanvragen, dus dat scheelt wel. Hoe dan ook, je moet even goed nagaan welke optie voor jou geschikt is. Laat je daarom adviseren door een expert!