Keuken Wrappen: Kosten, Stappenplan en Inspiratie

Door Sarieta | | Keuken
keuken-kastjes-wrappen
@3dottawa

Een keuken wrappen is vrij onbekend, toch kun je met weinig middelen je keuken een hele nieuwe uitstraling geven. Is je keuken in goede staat maar heeft een nieuwe look nodig? Geef de keuken een makeover, zonder te verbouwen. In dit artikel laten we zien hoe eenvoudig het kan zijn.

Stappenplan voor het wrappen van de keuken

Geef je keuken in een paar stappen een makeover. Zonder een dure verbouwing of lang in de rommel te zitten. We hebben het stappenplan zo overzichtelijk mogelijk gemaakt. Hou deze stappen aan om je keuken gemakkelijk en snel van een nieuwe uitstraling te voorzien.

1. Haal de kastdeuren los

De eerste stap is het losmaken van de kastdeurtjes en verwijderen van de handgrepen. Door de kastdeuren en handgrepen los te maken is het eenvoudiger om de folie te bevestigen. Doe je dit niet dan kunnen er luchtbellen ontstaan in de folie. Gebruik hiervoor een schroevendraaier. Schroef de deurtjes los bij de scharnieren en verwijder de handgrepen. De scharnieren moeten los zijn van de deurtjes. Laat de scharnieren in de keukenkastjes zitten.

2. Doe hetzelfde met de keukenlades

De hele keuken krijgt een nieuwe uitstraling, ook de keukenlades. Om de keukenlades gemakkelijk van folie te voorzien is het goed om ze uit het keukenblok te halen. Wanneer je de keukenlades eruit hebt gehaald maak je de handgrepen los. Gebruik hiervoor een schroevendraaier. Bewaar de handgrepen en schroeven goed want na het wrappen gebruiken we dezelfde handgrepen en schroeven. Dit maakt het bevestigen een stuk simpeler.

3. Clean it up!

Een keuken is altijd een beetje vettig en om de folie goed te bevestigen is het belangrijk dat de oppervlakte waar de folie komt goed schoon is. Gebruik hiervoor: fijn schuurpapier, ontvetter en schoonmaakdoekjes. Begin met het ontvetten van de deurtjes en de voorkant van de lades. Hierna schuur je de oppervlaktes op. Dit doe je heel lichtjes. Het schuren zorgt dat het oppervlak goed glad is. Maak nog een keer schoon en laat het drogen.

4. Knutselen maar

Een goede voorbereiding is het halve werk, we gaan de wrappingfolie op maat knippen. Dit doen we om eventuele bubbeltjes en oneffenheden tijdens het bevestigen te voorkomen. Gebruik hiervoor: schaar, wrappingfolie en eventueel meetlint en potlood. Doordat de deuren en lades los zijn kun je ze op de folie leggen en uitknippen, neem hoekjes mee. Vind je het makkelijker om het af te meten en te knippen dan kan dit ook. De folie moet precies passen.

Wil je een hele nieuwe look? Kijk dan eens naar een nieuw keukenblad. In dit artikel vind je de mogelijke materialen en keukenblad inspiratie!

5. Tijd om te plakken

Om de folie te plakken haal je een hoekje van het beschermlaagje eraf en plak je dit op de deurtjes en lades. Trek de beschermlaag langzaam weg en strijk de folie goed glad. Gebruik hiervoor: rakel met vilt of een pasje. Het is belangrijk dat het folie bevestigd wordt zonder bubbeltjes of oneffenheden. Hou de folie goed strak en strijk met een viltje langs de folie om het te bevestigen. Dit doe je tot het hele oppervlak beplakt is.

6. Nu de andere kant

Draai je deurtje nu om, zo wordt de andere kant voorzien van een laagje folie. Je herhaalt hier eigenlijk de vorige stap, je begint met een hoekje en trekt zo de hele beschermlaag eraf zodat de folie goed vast komt te zitten. Gebruik hiervoor het viltje en bevestig de wrapfolie zonder oneffenheden of luchtbellen. Het is belangrijk dat je het viltje goed strak over het folie heen haalt. Beide kanten worden nu mooi voorzien van een nieuwe look.

7. Vergeet de kantjes en hoekjes niet

Ook de kantjes en hoekjes moeten voorzien worden van de folie. Hierdoor voorkom je kleurverschillen en heeft de hele keuken dezelfde kleur, ook als je de deurtjes en lades openmaakt. Gebruik hiervoor: viltje en föhn. De föhn zorgt ervoor dat de folie extra strak bevestigd wordt. Gebruik de föhn om de hoeken goed te bevestigen. Blaas met de föhn de folie naar beneden en trek de folie over de hoeken heen.

8. Laat het even rusten

Wanneer je de folie bevestigd hebt is het belangrijk dat je de keukendeurtjes en lades minimaal een uur laat rusten. Bevestig de deurtjes nog niet. Door de folie een uur te laten rusten zal het zich beter hechten aan de kastdeurtjes en lades. Na dit uur kan je overgaan tot de laatste stap. Het is belangrijk dit rustmomentje niet over te slaan om mooi resultaat te krijgen.

9. Monteer je ‘nieuwe’ keuken

Als laatste stap kan nu de keuken bevestigd worden. Gebruik hiervoor: Schroevendraaier, handgrepen en schroeven. Monteer eerst de handgrepen met de bijbehorende schroeven op zowel de kastdeurtjes als de lades. De gaten voor de schroeven zitten in de deurtjes, je kan hier de folie voorzichtig doorprikken en de handgrepen bevestigen. Doe dit ook met de gaatjes van de scharnieren. Klik de lades vervolgens terug in het keukenblok en bevestig de deurtjes aan het keukenblok.

keuken-kastjes-wrappen
@inky_hills

Wat je moet weten over het wrappen van de keuken

Het wrappen van de keuken is eenvoudiger dan je misschien denkt. Daarnaast is het een budget oplossing om je keuken een hele nieuwe uitstraling te geven. Voordat je begint is het goed om te oriënteren in welke materialen er zijn en welke effecten deze hebben. Gebruik het juiste gereedschap en neem vooral de tijd om het project tot een succes te maken.

Verdiep je in de verschillende materialen

Er zijn verschillende materialen met verschillende afwerkingen. Elke materiaalsoort heeft z´n eigen uitstraling. Je hebt de keuze uit deze 3 afwerkingen.

  • Hoogglans folie
  • Matte folie
  • Folie met opdruk

Je kunt kiezen voor alle soorten kleuren, kies zwart voor een moderne uitstraling en grijs voor een meer klassieke uitstraling. Door te kiezen voor mat of glansfolie geef je de keuken karakter.

Een goed voorbeeld van een folie met opdruk is de houtlook. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof je keuken van hout gemaakt is. Door de hoge kwaliteit zal het bijna niet van echt te onderscheiden zijn.

wrap-folie-keuken
@dailydoseofgoldie

Voorkom een vochtig klimaat

Een vochtig klimaat kan ervoor zorgen dat de folie loslaat. Zorg daarom dat de keuken goed geventileerd is. Een keertje wat warmer of vochtiger is geen probleem maar over het algemeen moet de keuken een droog klimaat hebben.

Het is logisch dat wanneer je aan het koken bent de keuken een beetje vochtig kan worden of dat het er vrij warm is maar na het koken is het belangrijk dat de keuken genoeg gelucht wordt om te zorgen dat het vocht uit de keuken verdwijnt. Té vochtige omgeving is funest voor de folie.

zwarte-keuken-wrappen
@stylynnterior

Wees alert voor luchtbellen

Luchtbellen zijn een teken dat er iets niet goed gaat. Je hebt zo je best gedaan om het folie strak te bevestigen en vervolgens krijg je luchtbellen in de folie. Wanneer er luchtbellen ontstaan in de folie dan is vaak warmte de oorzaak hiervoor. De oppervlakte waar de folie zich bevindt wordt te warm. Denk aan de stoom van de waterkoker wat langs de keukenkastjes naar boven gaat of misschien is het wel het broodrooster wat voor de warmte zorgt. Verplaats deze apparaten dan naar een plek waar ze wat meer ruimte hebben en de warmte of de stoom weg kan.

keuken-wrappen-keukenkastjes
@3dottawa

Geef nu ook jouw keuken een makeover!

Met een kleine aanpassing bereik je al een groot effect. Soms heb je niet de tijd, de middelen of simpelweg de zin in een grote verbouwing. We laten zien dat je met weinig middelen al iets moois kunt realiseren. In een paar stappen heb je een mooie keuken met keukenwrapfolie.

grijs-plak-folie
@beazy

Mooi hoeft niet altijd duur te zijn

Er zit een groot verschil in prijs tussen het wrappen van je keuken en een nieuwe keuken plaatsen. Door de keuken te wrappen geniet je van een geheel nieuwe keuken. Een basis keuken 6 kastdeurtjes en 6 lades komt uit tussen de €200,- en €400,-. Je bevestigt de folie zelf en koopt goede kwaliteit folie. Door voor folie te kiezen hoef je de keuken niet te verbouwen en vernieuw je alleen het aanzicht.

Tip van Makeover.nl: Ga voor Hoogwaardig materiaal

Goedkoop is duurkoop, je zal deze uitdrukking vast wel eens voorbij horen komen. Met wrapfolie is dit het geval, zeker wanneer je zelf de folie gaat bevestigen. Hoogwaardig materiaal zorgt er namelijk voor dat je veel gemakkelijker de folie kunt bevestigen dan wanneer je voor goedkope kwaliteit gaat. Goede kwaliteit blijft beter zitten, is beter te bevestigen, luchtbellen komen minder snel voor en je hebt er langer plezier van. Redenen genoeg om hoogwaardig materiaal te kiezen.

Kosten Keuken Wrappen

De kosten voor het wrappen van de keuken kunnen op twee manieren opgesplitst worden. Je kunt de keuken namelijk zelf wrappen en dan ben je alleen materiaalkosten kwijt. Wil je liever niet zelf aan het werk, dan kun je de keuken laten wrappen. Logischerwijs zijn de kosten fors hoger bij laatstgenoemde optie. Laten we kort op de kosten ingaan.

Kosten keuken zelf wrappen

Als je besluit om de keuken zelf te wrappen, ben je op zijn minst € 150,- kwijt als je kiest voor de goedkoopste wrap en overige materialen. In de praktijk willen mensen echter het liefst hun keuken laten wrappen met kwalitatief materiaal zoals met een laagje eiken (fineer). De kosten bij een kleine keuken gaan in dat geval al snel richting de € 1000,- aan materiaal. Wanneer je een standaard IKEA keuken hebt, zijn dit de kosten waarmee je rekening moet houden. De maatvoering is namelijk standaard en komt veelal overeen met wat fabrikanten van fineer voor keuken wrappen hebben liggen. Heb je niet een keuken met standaardmaten, vallen de kosten gegarandeerd uit. Ook heeft de grootte van je keuken vanzelfsprekend omvang op de kosten.

  • Kosten zelf wrappen: € 150,- budget, € 1.000,- gemiddeld, € 1.500 maximaal.

Kosten keuken laten wrappen

Wil je jouw keuken laten wrappen? Dan zal het wrappen zelden met goedkope materialen worden gedaan. Dat is goed, want wij adviseren om je keuken nooit met goedkope materialen te laten wrappen. Binnen een paar jaar ziet het er dan al niet meer mooi uit. Dat betekent wel dat de kosten fors hoger uit kunnen vallen. Aan arbeid komt er minstens € 750 tot € 2.000 bij. De ervaring van de specialist, gebruikte materialen, regio en omvang van de keuken heeft hier invloed op. Alles bij elkaar kun je dus met de volgende kosten voor laten wrappen rekening houden:

  • Kosten laten wrappen: € 1.250 budget, € 2.000 gemiddeld, € 3.500 maximaal