De slaapwensen van jou en je partner verschillen: wat nu?

Door Laura | | Slaapkamer

Op je partner ben je niet zomaar gevallen. Jullie hebben waarschijnlijk veel overeenkomsten. Houden van dezelfde films, hebben dezelfde humor, staan op dezelfde manier in het leven. Maar jullie hebben vast en zeker ook verschillen. Verschillen zo nu en dan van mening, of houden er hele andere slaapgewoontes op na. Hoe los je dat laatste op?

Verschillen mogen er zijn

Verschillen tussen partners die een relatie hebben, zijn geen probleem. Ze houden een relatie interessant, zorgen ervoor dat je nog eens ergens over kunt discussiëren, en maken dat je de ander soms kunt haten, terwijl je het volgende moment weer hartstochtelijk van elkaar houdt.

Je moet een partner ook vooral niet proberen te veranderen. Ja, hinderlijke gewoontes zoals het dopje van de tandpasta niet op de tube draaien, die kun je proberen eruit te krijgen, maar laat het karakter en belangrijke gewoontes van de ander lekker met rust. Heb je er last van, probeer dan samen naar een oplossing te zoeken.

Allebei anders slapen, maar toch samen

Als jouw slaapgewoontes erg verschillen van die van je partner dan kan dat lastig zijn, maar zijn er ook genoeg oplossingen te bedenken. Het is belangrijk dat iedereen kan slapen op de manier die bij hem of haar past, slaap is tenslotte heel persoonlijk. Soms zijn compromissen echter nodig. Wil de een slapen met het raam open, en de ander juist met een gesloten raam, dan zal je tot een oplossing moeten komen. Misschien kan het raam op een kier? Of laat je het heel de dag wijd open om te luchten, maar sluit je het zodra je gaat slapen?

Naast dit soort voorkeuren die je samen op kunt lossen, zijn er ook dingen waar je weinig aan kan doen. Misschien heb jij het ’s nachts wel altijd warm, terwijl je partner het juist altijd koud hebt. Daar kun je allebei weinig aan veranderen. Oplossen kun je het wel: kies allebei voor een 1-persoonsdekbed, en pas dit aan naar je wensen. Een 4-seizoenen dekbed kan een goede keuze zijn: zo kan degene die het altijd koud heeft in de winter een extra laag gebruiken, terwijl de warmbloedige misschien wel het hele jaar door onder het dunste dekbed slaapt.

Ook de hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft kan verschillen ten opzichte van een ander. Heb jij je acht uur slaap per nacht hard nodig, terwijl je partner met vijf uur prima af kan, maak dan ook hier afspraken over. Misschien staat hij of zij de volgende ochtend graag vroeg op, of is het juist handiger om allebei op een ander tijdstip te gaan slapen? Bespreek het en los het samen op, want verschillende slaapwensen kun je nu eenmaal lastig veranderen.