Deze matrassen liggen volgens slapers het best

Door Cynthia | | Slaapkamer
beste-matras
Mister Sandman

Een goede nachtrust begint bij het juiste matras. Maar met zoveel opties op de markt kan het lastig zijn om de beste keuze te maken. Daarom hebben wij met behulp van experts het beste matras van dit jaar geselecteerd. Dit matras biedt niet alleen een goede ondersteuning voor je lichaam, maar zorgt ook voor een optimale temperatuur en vochtregulatie tijdens het slapen. Zo word je uitgerust wakker en kun je de dag met volle energie beginnen.

Materiaal

Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij het kopen van een matras is het materiaal. Ieder materiaal heeft namelijk zo zijn eigen voor- en nadelen, waardoor je op het ene matras lekkerder zal slapen dan op een andere. Dit is naast de kwaliteit van het matras, ook afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, zoals je slaappositie bijvoorbeeld.Hieronder 10 soorten materialen op een rij:

Koudschuim

Koudschuim wordt ook wel polyurethaanschuim of HR-schuim genoemd. Het belangrijkste kenmerk van dit materiaal is dat het vrij stevig en veerkrachtig is, waardoor een koudschuim matras ook geschikt is als je een zwaarder lichaamsgewicht hebt. Dankzij de open celstructuur die ontstaat bij het gieten van het schuim, ventileert het matras goed. Hierdoor wordt vocht goed afgevoerd, waardoor dit matras perfect is als je het snel warm hebt tijdens het slapen. Een kwalitatief hoogwaardig koudschuim matras blijft zijn veerkracht behouden, waardoor kuilvorming wordt tegen gegaan en dit matras een zeer lange levensduur heeft. Koudschuim matrassen voelen stevig aan en zijn minder zacht dan bijvoorbeeld traagschuim matrassen.

Voordelen: geweldige ventilatie, geschikt voor een zwaarder lichaamsgewicht, blijvende veerkracht, geen kuilvorming, een lange levensduur, koel

Traagschuim

Traagschuim lijkt in sommige opzichten op koudschuim. Het wordt tevens gegoten, maar het materiaal voelt zachter aan. Ook traagschuim ventileert goed, maar het voert minder goed vocht af dan een koudschuim matras. Dit komt omdat dit materiaal zich als het ware om je lichaam vormt zodra traagschuim warmer wordt. Doordat het materiaal wordt samengedrukt ventileert het iets minder goed dan koudschuim, wat fijn is als je het snel koud hebt in bed. Traagschuim voelt zachter aan als je er een tijdje op ligt. Als je veel heen en weer woelt tijdens het slapen, is traagschuim dus een goede keuze. Ook als je snel last hebt van je botten en gewrichten is traagschuim geschikt, omdat het je lichaam op een unieke wijze ondersteunt. Een traagschuim matras is over het algemeen iets duurder dan een koudschuim matras.

Voordelen: goede ventilatie, lichaam ondersteunend, houdt warmte vast, comfortabel, vrij lange levensduur

Polyetherschuim of PE-schuim

Een polyether matras is een van de goedkoopste materialen, waardoor deze matrassen erg betaalbaar zijn. In tegenstelling tot de vorige twee materialen heeft polyetherschuim een dichte celstructuur, waardoor het minder goed ventileert. Wat echter wel weer een voordeel is als je het snel koud hebt tijdens het slapen. Polyether is een stevig materiaal, maar heeft wel sneller last van kuilvorming dan een koud- of traagschuim matras en daardoor een minder lange levensduur. Een groot voordeel van polyetherschuim is dat het anti-allergeen is, en daardoor erg geschikt voor mensen met een allergie. Ze bieden echter wel meer ondersteuning aan het lichaam dan een pocketvering matras.

Voordelen: anti-allergeen materiaal, goedkoop in aanschaf, houdt warmte vast

Pocketvering

Pocketvering of pocketveer matrassen bieden over het algemeen minder ondersteuning dan bovengenoemde materialen. Ze zijn echter wel de perfecte keuze als je het snel warm hebt tijdens het slapen of als je veel zweet ‘s nachts. Pocketvering staat bekend om zijn goede ventilatie en het afvoeren van vocht. De meeste pocketvering matrassen bestaan uit verschillende materialen en vaak heb je de keuze uit diverse toplagen. Zo kun je kiezen voor het materiaal dat jouw persoonlijke voorkeur heeft, zoals koudschuim als je houdt van een stevig matras, traagschuim als je houdt van een zachter matras of gel als je het snel warm hebt in bed. Zoals de naam het al aangeeft bestaat dit matras uit veren, en over het algemeen geldt hoe meer veren; hoe comfortabeler het matras.

Voordelen: geweldige ventilatie, koel, verschillende keuzes qua toplaag

Bekijk ook de beste kingsize bedden!

Gel

Net zoals een pocketvering matras is een gel matras meestal opgebouwd uit verschillende soorten lagen en materialen, waarbij de toplaag is gemaakt van gel of waarbij gel is verwerkt in het schuim van het matras. De combinatie van deze twee materialen zorgt voor een goede lichaamsondersteuning. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het een drukverlagende werking heeft, wat ideaal is als je last hebt van rug- nek- of schouderklachten. Een bijkomend voordeel is de verkoelende werking van gel, waardoor dit matras uitermate geschikt is als je het snel te warm krijgt tijdens het slapen. De hardheid van een gel schuim matras varieert en is afhankelijk van de exact gebruikte materialen.

Voordelen: drukverlagend, verkoelend, comfortabel

Bonnellvering

Zowel pocketvering als bonnellvering matrassen vallen onder de categorie binnenvering matrassen. Over het algemeen hebben bonnellvering matrassen een iets minder goede levensduur, maar het grote voordeel is wel dat ze goedkoop zijn om aan te schaffen. Daarnaast hebben ze net als pocketvering matrassen een zeer goede ventilatie, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd tijdens het slapen. De naam heeft dit matras te danken aan de soort veer, die de eigenschap heeft om meer druk te geven bij een zwaarder gewicht. Houd er wel rekening mee dat dit type matras minder geschikt is voor een verstelbare bedbodem. Ook staan alle bonellveren met elkaar in verbinding waardoor het wellicht niet de juiste keuze is voor een tweepersoons matras, als de één een lichte slaper is en de andere veel beweegt. Het hele matras beweegt namelijk als de ander omrolt.

Voordelen: uitstekende ventilatie, meer ondersteuning bij een zwaardere druk op de veren, goedkoop in aanschaf

Watermatras

Een watermatras, ook wel waterbed genoemd, is iets waar je ofwel helemaal weg van bent of juist niet. Een watermatras is totaal anders dan matrassen gemaakt van schuim en veren, en naast de aanschafkosten dien je ook rekening te houden met het gebruik van elektriciteit. Hoeveel een waterbed gebruikt aan elektra verschilt per matras en is mede afhankelijk van de kwaliteit. Hoewel de meeste watermatrassen niet goedkoop zijn in aanschaf, hebben ze over het algemeen wel een lange levensduur. Een ander voordeel is dat je de stevigheid van je waterbed zelf kunt aanpassen. Naast de hardheid kun je ook de temperatuur instellen, zodat je het in de winter lekker warm hebt en in de zomer juist koel. Het is tevens een goede keuze als je snel last hebt van allergieën, want het is een zeer hygiënische optie. Ook hoef je bij een waterbed natuurlijk niet bang te zijn voor kuilvorming.

Voordelen: uniek ligcomfort, zeer lange levensduur, aanpasbare stevigheid en warmte, geen kuilvorming, hygiënisch

Hybride

Een hybride matras is een benaming voor matrassen die bestaan uit meerdere soorten materialen. Een goede optie als je last hebt van keuzestress dus. Hybride matrassen zijn sowieso vaak een goede optie, omdat ze meerdere voordelen met elkaar combineren. Denk aan koudschuim voor een stevige onderlaag, pocketveren voor het creëren van verschillende comfortzones, traagschuim voor een comfortabel gevoel en lichaamsondersteuning, en gel voor verkoeling. Uiteraard verschilt de samenstelling per matras, maar de meeste hybride matrassen bestaan uit ten minste 3 lagen: stevige onderlaag, veren en een comfortabele bovenlaag. Ze zijn tevens erg geschikt voor tweepersoons matrassen omdat ze beweging en geluiden minimaliseren. Houd er wel rekening mee dat deze matrassen over het algemeen wat duurder zijn in aanschaf en zwaarder zijn om te tillen.

Voordelen: een combinatie van meerdere materialen voor een optimaal ligcomfort, veerkrachtig, minimaal geluid en beweging, lange levensduur

Bekijk ons overzicht van boxspring kooptips!

Matras met luchtkamer

Tenslotte is er nog een matras met luchtkamers, ook wel een een luchtmatras genoemd. Deze matrassen zijn erg geschikt als je last hebt van pijnklachten, zoals pijn in de schouders of onderin je rug. Deze matrassen hebben één of twee lucht kernen, die je met een afstandsbediening kunt bedienen. Zo kun je jouw matras heel gemakkelijk zelf instellen en harder of zachter maken. Als je kiest voor twee luchtkernen, kun je de luchtkamers instellen voor zowel de schouders als de heupen.

Voordelen: drukverlagend, instelbaar qua hardheid, lichaamsondersteunend

Latex

Latex is een zeer elastisch materiaal, waardoor het een goede keuze is voor mensen die behoefte hebben aan veel ondersteuning. Latex werkt tevens isolerend, waardoor het de lichaamswarmte vasthoudt als je het snel koud hebt in bed. Dit soepele en veerkrachtige materiaal zorgt voor veel comfort en het is tevens erg comfortabel voor je portemonnee, aangezien latex matrassen vrij goedkoop zijn in aanschaf. Daarnaast heeft latex, net als polyetherschuim, een anti-allergene werking, maar dan over het algemeen met een wat langere levensduur.

Voordelen: anti-allergeen, comfortabel, geschikt als je last hebt van gewrichtsproblemen, warm

latex-matras-inspiratie
Tuur Original
Heb je je oude matras nog in huis? Ontdek hier hoe je je oude matras weggooit!

Wat is jouw slaaphouding? 

Bij de keuze van een matras is het belangrijk om rekening te houden met je slaaphouding. Sommige materialen zijn namelijk veel geschikter voor zijslapers, dan bijvoorbeeld mensen die op hun buik slapen.

Rugslapers

Als je vaak op je rug slaapt is het belangrijk dat de hardheid van je matras precies goed is, om rug- en schouderklachten te voorkomen. Kies dus niet voor een heel hard of juist een heel zacht matras, maar één die hier precies tussenin zit. Denk aan een middelhard matras dat past bij jouw lichaamsgewicht. Voor een licht lichaamsgewicht kun je een iets zachter matras kopen en bij een iets zwaarder lichaamsgewicht juist een iets stevigere variant. 

Zijslapers

Word je vaak wakker op je zij, dan is de kans groot dat je een zijslaper bent en net als rugslapers heb je baat bij een bepaald type matras. Als zijslaper hebben met name je schouders en heupen ondersteuning nodig, waarbij de doorbloeding wordt ondersteund. Een te hard matras zal zorgen voor klachten en een oncomfortabel gevoel. Over het algemeen hebben zijslapers baat bij een zacht matras, waarbij traagschuim (als toplaag) een goede keuze is.

Buikslapers

Als buikslaper heb je meestal behoefte aan een harder of steviger matras, waardoor de heupen als het ware een beetje omhoog worden geduwd. Een hybride matras dat bestaat uit meerdere materialen met een stevige bovenlaag, is een goede keuze als je graag op je buik slaapt. Ook pocketvering matrassen zijn over het algemeen een goede keuze voor buikslapers.

schuim-matras-koudschuim
Mister Sandman

De stevigheid van je matras bepalen

De stevigheid van je matras is ontzettend belangrijk bij het aanschaffen van een nieuw matras en ook hetgeen waardoor de meeste miskopen worden gedaan. Als uitgangspunt kun je kijken naar je eigen matras. Hoe hard is het matras waar je nu op slaapt, en heb je juist behoefte aan een harder of een zachter matras?

Gradaties in hardheid - H1, H2, H3, H4, H5

Vervolgens kun je kijken naar de hardheid van het matras, die wordt ingedeeld van H1 tot en met H5. Hoe hoger de waarde; hoe harder het matras. Een H5 matras ligt dus veel steviger dan een H1 matras. Houd er echter wel rekening mee dat deze gradaties verschillen per fabrikant. Een H2 matras van een bepaald merk kan dus harder zijn dan een H3 matras van een andere maker.

Wat is de SG waarde?

Als je kiest voor een polyether, latex of traagschuim matras, dan is de kans groot dat je een SG waarde tegenkomt. Deze waarde zegt echter lang niet altijd iets over de hardheid van een matras. Het zegt echter wel wat over de kwaliteit van het matras. SG is de afkorting voor Soortgelijk Gewicht en het geeft aan hoeveel kilo schuim er wordt gebruikt per kubieke meter. Een lage SG waarde betekent meer lucht en dus een lichter matras, maar ook een lagere veerkracht en eerder kans op kuilvorming. Bij traagschuim matrassen spreekt men niet over een SG maar over een HR waarde, wat staat voor High Resilience, oftewel hoge veerkracht. In principe geldt hiervoor hetzelfde als de SG waarde.

Je slaaphouding

Neem je slaaphouding mee in de overweging bij het bepalen van de hardheid. Twijfel je tussen een middelzacht (H2) en een middelhard (H3) matras, kies dan als zijslaper voor H2 maar als rugslaper voor H3. Als buikslaper zul je waarschijnlijk baat hebben bij een nog steviger matras, maar zal een hardheid van H3 beter zijn dan H2. Bij het lezen van recensies van klanten, is het dus altijd belangrijk om de slaaphouding mee te nemen in jouw overweging.

  • H1: Zacht
  • H2: Zacht/Medium
  • H3: Medium
  • H4: Medium/Hard
  • H5: Hard

Je lichaamsgewicht

Laat de hardheid van je nieuwe matras ook afhangen van je lichaamsgewicht en bij een tweepersoons matras zowel van jou als je partner. Over het algemeen geldt hoe groter het lichaamsgewicht; hoe steviger het matras moet zijn om de juiste lichaamsondersteuning te bieden. Ook je lengte speelt hierbij een belangrijke rol. Zo heeft iemand met een lengte van 160 cm en een gewicht van 60 kg baat aan een medium matras, maar ligt iemand met hetzelfde gewicht en een lengte van 185 cm waarschijnlijk beter op een zacht matras. Hieronder een schema voor een persoon met een gemiddelde lengte van 175 cm.

  • <50 kg: H1 - H2
  • 50-70 kg: H2 - H3
  • 70-90 kg: H3 - H4
  • >90 kg: H4 - H5
stevig-matras-kopen
Mister Sandman

Andere factoren waar je op moet letten

Warme slapers

Als je het snel warm of zelfs te warm hebt tijdens het slapen, kan het juiste matras een hoop verkoeling geven. Als je een warme slaper bent is het belangrijk om voor een matras te kiezen dat goed ventileert, waardoor je het koeler hebt. Een goed ventilerend matras kan ook vocht afvoeren, als je bijvoorbeeld zweet tijdens het slapen. Als warme slaper heb je gelukkig meerdere keuzes, zoals een hybride matras met een gel bovenlaag, een gel matras, een pocketvering matras, een warmte instelbaar watermatras en zoals de naam het natuurlijk al zegt een koudschuim matras.

Rugklachten

Rugklachten spelen een belangrijke rol bij het kiezen van een matras, maar helaas ook om erachter te komen dat het tijd is voor een nieuw exemplaar. Als je iedere ochtend opstaat met rugklachten die in de loop van de dag minder worden, dan is de kans aanwezig dat je toe bent aan een nieuw of ander matras. Want ook een verkeerd matras kan zorgen voor rugklachten. Baseer je keuze op matrassen die je rug ondersteunen tijdens een bepaalde slaaphouding.

Voorkeur voor biologische en eerlijke materialen

Naast het baseren van je keuze op basis van je lichamelijke voorkeuren, kunnen ook andere factoren een rol spelen. Door te kiezen voor biologische, duurzame en/of eerlijke materialen, zul je zeker beter slapen. Door de gedachte dat je weer een steentje hebt bijgedragen aan een mooiere wereld. Meestal staat het bij een matras of fabrikant duidelijk vermeldt of een matras is gemaakt van biologische materialen, door middel van een keurmerk. Zoals bijvoorbeeld: het ECO instituut, QUL, Control Union Fair Choice en GOTS.

matras-dik-matras
Imperial Relax

Kenmerken van een goed matras

Bewegingsisolatie

Met name als je op zoek bent naar een tweepersoons matras, is het belangrijk om rekening te houden met de mate waarin het matras de bewegingen opvangt. Een matras met een goede bewegingsisolatie zorgt er namelijk voor dat je niet uit bed valt als de ander omrolt. Over het algemeen zijn schuim matrassen erg goed in het opvangen van bewegingen. Indien je graag een matras wil met veren, kies dan voor een pocketvering matras in plaats van bonellveren, omdat deze laatste allemaal met elkaar verbonden zijn.

Modulaire stevigheid

Als je partner en jij behoefte hebben aan een ander soort matras of een verschil in stevigheid, dan is modulaire stevigheid hetgeen om op te letten. Dit betekent dat je de keuze hebt om de hardheid aan te passen op basis van ieders behoefte. Vaak bestaan deze modulaire matrassen uit verschillende modules of lagen, die je kunt aanpassen en verwisselen. Ook makkelijk als een matras na verloop van tijd iets aan veerkracht verliest.

Randondersteuning

Randondersteuning is iets dat met name de wat luxere en duurdere matrassen hebben en het zorgt ervoor dat de randen van een matras stevig blijven. Goede randondersteuning zal helpen om kuilvorming te voorkomen, zorgt ervoor dat je beter op de rand van het bed kunt zitten, helpt je bij het uit bed stappen, voorkomt dat je uit bed valt en het zorgt ervoor dat je het gehele matras kunt benutten.

Matrashoogte

Zowel lage als hoge matrassen hebben hun voor- en nadelen. Een dik matras voelt luxueus aan en ziet er mooi uit. Een dun matras is echter lichter en dit maakt het ook makkelijker om de lakens te verschonen. De meeste matrassen hebben een dikte tussen de 17 en 20 cm, en het is aangeraden om niet voor een matras te kiezen dat dunner is dan 15 cm. 

beste-matras-hoog
Ella-sleep

Eenpersoons matras afmetingen

Bij het kopen van een eenpersoons matras heb je de keuze uit diverse maten. De standaard maat is 90 x 200 cm voor volwassenen. De lengte is over het algemeen 200 cm, maar er bestaan ook kortere en langere matrassen.

80x200 cm

Dit is een populaire maat en geschikt voor de meeste standaard en boxspring bedden. Een groot voordeel van deze maat is dat ze goedkoper zijn dan grotere eenpersoons matrassen en ook geschikt zijn voor kinderbedden.

90x200 cm

Dit formaat eenpersoons matras zul je ongetwijfeld tegenkomen en het wordt het meest gekozen. Het biedt voldoende ruimte om te slapen, en je kunt ook vaak twee matrassen van 90 cm combineren in een tweepersoonsbed.

100x200 cm

Als je behoefte hebt aan ruimte of een wilde slaper bent, dan is dit een heerlijk breed formaat om alleen op te slapen. Het is het grootste eenpersoons matras en heerlijk als je een ruime slaapkamer hebt.

Tweepersoons matras afmetingen

Net als bij eenpersoons matrassen is de afmeting van je matras iets dat een beetje aandacht verdient, ongeacht het materiaal van je keuze. Houd hierbij ook rekening met het formaat van je bed.

120x200 cm

Dit is het kleinste formaat tweepersoons matrassen en heerlijk als je graag dicht tegen elkaar aankruipt. Ook is het een slimme keuze als je een kleine slaapkamer hebt of als je een goed formaat zoekt voor een logeerkamer. Deze matras maat wordt ook wel een twijfelaar genoemd, want het formaat twijfelt als het ware tussen een één- en een tweepersoons matras.

140x200 cm

Dit formaat is het meest gekozen formaat onder de tweepersoons matrassen en dit betekent dat je tijdens het (online) winkelen genoeg keuze zult hebben. De prijzen voor een kleiner matras zijn ook relatief gezien goedkoper, dan als je kiest voor een queen of king size matras. Een bijkomend voordeel is dat dit formaat matras past in veel bedden.

160x200 cm

Met een matras van 160 cm breed heb je net wat meer ruimte en dit kan erg prettig zijn. Het is echter ook nog een goed formaat als je in je eentje in bed ligt. In tegenstelling tot het meest standaard formaat, wordt deze maat helaas niet door iedere fabrikant aangeboden. Dit betekent ook dat het iets lastiger kan zijn om een bed te vinden dat aan al jouw wensen voldoet en deze specifieke afmetingen.

180x200 cm

Dit formaat bed wordt ook wel een queen size bed genoemd en het geeft vaak het gevoel dat je in een luxe hotel bent. Het is het op één na grootste formaat matras, waardoor ook jullie kind, hond of kat gezellig bij jullie in bed kan slapen. Als je gevoelig bent voor bewegingen of als je een lichte slaper bent, is het slim om voor een extra groot matras te kiezen.

200x200 cm

Dit is het grootste tweepersoons matras en het verdient daarom ook de naam king size matras. Het is een matras waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen of huisdieren, of gewoon voor koppels die ervan houden om rustig te slapen. Je kunt dicht tegen elkaar aankruipen, maar ook alle ruimte nemen die je nodig hebt om aan voldoende nachtrust te komen.

matras-afmeting-bed
Tempur

Wat voor bed heb je?

Als je het matras hebt gevonden dat gemaakt is van het juiste materiaal, de goede hardheid heeft en het formaat dat bij jou past, is het belangrijk om even te checken of het wel past in jouw bed.

Bed soorten:

  • Boxspring: geschikt voor koudschuim, binnenvering, traagschuim en pocketvering matrassen, waarbij de laatste de voorkeur heeft. Een boxspring bestaat zelf ook uit veren, en heeft de behoefte aan een matras met een goede vering
  • Bodem met veren: deze bodem is meestal minder hard dan een lattenbodem. Dit bed is geschikt voor alle soorten matrassen, behalve die van schuim of latex
  • Lattenbodem: dit bed past eigenlijk bij alle matrassen en zorgt voor een stevige en egale ondersteuning van het matras
  • Verstelbare bodem: dit soort bed verdient wat extra aandacht bij het uitkiezen van een matras, omdat het per bed verschilt voor welke matrassen het geschikt is. Houd er bij tweepersoonsbedden ook rekening mee of de bodems wel of niet apart verstelbaar zijn
  • Spiraalbodem: als je een spiraalbodem bed hebt kun je het beste kiezen voor een matras met binnenvering. Houd er echter rekening mee dat een verstelbare spiraalbodem enkel geschikt is voor een pocketvering matras

Prijs van een matras

De prijs van het matras is meestal het eerste waar je op let, maar het is belangrijk om met name naar de prijs-kwaliteit verhouding te kijken. Naast de kwaliteit, zijn ook het materiaal en het formaat belangrijke factoren die bepalen hoeveel je gemiddeld voor een matras kwijt bent. Houd er ook rekening mee dat het soort materiaal vaak iets zegt over de levensduur van een matras. Zo betaal je voor een hybride of watermatras meer dan voor een latex matras, maar dit betekent ook dat je er jaren langer van kunt genieten.

De beste merken

  1. Emma sleep is opgestart door twee vrienden om het kopen van een goed matras makkelijk te maken. Ze bieden daarom ook een snelle en gratis levering aan van al hun matrassen, waaronder het Emma O2 matras, het Hybrid Premium matras en de bestseller het Emma Hybrid matras.
  2. Wave By M Line richt zich op het aanbieden van kwalitatieve matrassen met een lange levensduur. Je hebt de keuze tussen Wave en Wave Light, waarbij je de individuele lagen in het matras kunt omwisselen. Zo ben je gegarandeerd van een comfortabel matras.
  3. Hypnia helpt jou bij het vinden van het ideale matras, waarbij je zelfs lid kunt worden van de slapersclub. Een aantal toppers zijn het Vitality matras van 25 cm dik met cool gel, het Supreme Wellness matras inclusief topper en het Ultieme Hybride matras van maar liefst 30 cm dik.
  4. Tempur is een bekende naam als we het over matrassen hebben, en het One By Tempur matras is zelfs gekozen tot het beste matras van 2022. Het Tempur Sensation matras met cooltouch was de winnaar van 2021 en voor een kleiner budget raden we het Tempur Ease matras aan. 
  5. Lidl verkoopt ook matrassen en het Livarno Home 7-zones koudschuimmatras is zelfs uitgeroepen tot de beste koop door de Consumentenbond. Lidl matrassen zijn scherp geprijsd, zoals ook dit Lidl pocketveringmatras en dit Lidl Koudschuimmatras met gelschuim. Meer matrassen van Lidl vind je in dit artikel.
  6. MLine specialiseert zich in op maat gemaakte matrassen, omdat iedereen andere behoeften heeft. De verschillende lagen zorgen ervoor dat je altijd wel een matras vindt dat perfect bij jouw slaapgewoonten past. Een aantal populaire MLine matrassen zijn: Medic Motion, Cool Motion 1 en Slow Motion Xtra Fit.
  7. Kipli verkoopt enkel matrassen van natuurlijke materialen, zonder chemische behandelingen voor een optimale gezondheid. Zoals het Kipli Essentials Matras van natuurlatex en bio katoen, het Natuurlatex Matras zonder synthetisch schuim en het Kipli Bio Babymatras voor de allerkleinsten.
  8. Auping staat al jarenlang garant voor kwaliteit en deze naam hoeft eigenlijk geen introductie. Dit zijn een paar van de meest populaire Auping matrassen: Auping Inizio, Auping Evolve en Auping Elysium. Al deze matrassen zijn te verkrijgen in diverse gradaties, zacht, medium en stevig.
  9. Ravensberger heeft een grote collectie verschillende soorten matrassen. Waaronder dit Koudschuim Matras Basis, dit Pocketveer RAVOspring 570 matras en dit Ergo-Therm 23 traagschuim matras. Je kunt alle Ravensberger matrassen 30 dagen uitproberen, ook wel proefslapen genoemd.
  10. Royal Health Foam bestaat sinds 1998 en ze werken enkel met merken van hoge kwaliteit. Klantvriendelijkheid staat bij deze onderneming voorop, evenals milieubewust ondernemen. Hun meest gekozen matrassen zijn: Evolution Koudschuim Ballenmatras, Premium Support Traagschuimmatras en het Comfort Premium Air koudschuim matras. Dit laatste matras heeft overigens al meerdere prijzen gewonnen.

Proefliggen in iedere Provincie

Hoewel proefslapen door veel van bovenstaande bedrijven wordt aangeboden, kun je ook voordat je een matras koopt gaan proefliggen in een fysieke winkel. Dit kan vrijwel in iedere provincie, zoals bij:

Beter Bed

Beter Bed is al 40 jaar slaapspecialist en hun matrassen zijn zowel online als in hun fysieke winkels te koop. Met meer dan 80 vestigingen in Nederland (plus winkels in België), is het eenvoudig om jouw matras voorafgaand even te testen.

Swiss sense

In een van de 46 showrooms van Swiss Sense in Nederland, kun je een grote selectie matrassen uitproberen. Zo weet je precies welke hardheid, formaat en materiaal het beste past bij jou. Vrijwel alle showrooms zijn ook gewoon open op koopzondag.

Auping

Met meer dan 40 verschillende matrassen die zijn gebaseerd op 4 verschillende bodytypes, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig kun je vrijwel in iedere provincie (behalve Drenthe en Friesland) de diverse soorten Auping matrassen uitproberen. Online vind je overigens ook een handige matras keuzehulp.

beter-bed-matras
Beter Bed