4x Voordelen van zwembadafdekking
Steeds meer mensen genieten van een zwembad in Nederland. Dat is dan ook geen wonder, want een zwembad aan huis geeft een ultiem gevoel van luxe en ontspanning, vooral tijdens de warme zomerdagen. Waar veel minder zwembadeigenaren over te spreken zijn echter, is het vele onderhoud wat bij een zwembad komt kijken.
In deze blog gaan we daarom dieper in op de zin en onzin van zwembadafdekking, en wanneer je je zwembadafdekking het beste kunt gebruiken. Lees dus snel verder!
Wat is zwembadafdekking?
Laten we bij het begin beginnen. Wat is zwembadafdekking eigenlijk? In wezen gaat het hier om alles wat je gebruikt om het water van je zwembad af te dekken. Maar daar houdt het niet op.
Zo zijn er verschillende soorten zwembadafdekking op de markt. Van een automatisch solar lamellendek van Revis Zwembaden tot een simpel zeil over het water; voor elk budget is er zwembadafdekking beschikbaar!
Voordelen van zwembadafdekking
Toegegeven, als zwembadeigenaar is er niets waar je meer tegenop ziet na een heerlijk dagje rondzwemmen in het water dan het afdekken van je zwembad. Toch is het erg belangrijk om je zwembad zorgvuldig af te dekken. Dit heeft namelijk de volgende voordelen:
- Houdt je water zo lang mogelijk schoon;
- Beperkt het verlies van water;
- Voorkomt warmteverlies;
- Biedt bescherming tegen weersinvloeden.
Eigenlijk bespaar je door het afdekken van je zwembad meer tijd dus! Hoe dat precies zit, leggen we hieronder verder uit.
Houdt je water zo lang mogelijk schoon
Een van de belangrijkste voordelen van zwembadafdekking is dat het water zo lang mogelijk schoon blijft. Praktisch gezien voorkomt een goede afdekking dat zaken zoals bladeren, takjes, insecten en ander vuil in het zwembad terechtkomen.
Hierdoor hoef je minder tijd te besteden aan het schoonmaken en onderhouden van het zwembad en kun je meer tijd besteden in het zwembad!
Beperkt het verlies van water
Misschien een minder voor de hand liggend voordeel aan het afdekken van je zwembad, is dat je zo het verlies van water beperkt. Dat heeft alles te maken met de natuurkundige eigenschappen van warm water. Eigenlijk verlies je door de damp die van het warme water komt steeds een beetje meer water.
Een afdekking voorkomt dat het verdampte water het oppervlak van je zwembad ontsnapt. Dat betekent dat je minder vaak je water hoeft bij te vullen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de watertoevoer, vooral tijdens droge periodes.
Voorkomt warmteverlies
Het derde voordeel van zwembadafdekking, is eigenlijk nauw verbonden met wat we hierboven besproken hebben. De damp die van het warme water opstijgt, heeft namelijk de neiging om het zwembad te verlaten. En dat heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de hoeveelheid water, maar ook voor de temperatuur van je zwembad!
Vooral als je gebruikmaakt van zwembadverwarming, zou het erg jammer zijn om de kostbare energie te verspillen. Door je zwembad af te dekken als je deze niet gebruikt, wordt de warmte langer vastgehouden. Hierdoor blijft het water warmer, zelfs tijdens koudere dagen of 's nachts, waardoor je langer comfortabel kunt zwemmen!
Biedt bescherming tegen weersinvloeden
Een afdekking beschermt je zwembad ook tegen weersinvloeden zoals regen en hagel, die schadelijk kunnen zijn voor zowel het water als de structuur van het zwembad. Dit is het voordeel waar zwembadeigenaren het minst van op de hoogte zijn.
In Nederland zijn wij niet onbekend met hevige regenbuien, ook tijdens de zomerperiode. Een hevige regenval in een korte tijd heeft een nadelig effect op de chemische samenstelling van je water. Hierdoor kan de hoeveelheid actieve chloor namelijk aanzienlijk dalen. En laat dat nu net het bestanddeel zijn dat zich aan vuil hecht en zo je water langer schoon houdt!
Wanneer kan ik mijn zwembad het beste afdekken?
Over het algemeen wordt aanbevolen om een zwembad af te dekken wanneer het niet in gebruik is. Dit omvat 's nachts wanneer je niet van plan bent om te zwemmen, en tijdens langere periodes van afwezigheid zoals tijdens vakanties. Op deze momenten maximaliseer je de voordelen van afdekking, zoals het behoud van warmte en het voorkomen van vuilophoping.
De directe omgeving van het zwembad
Wat overigens ook niet geheel onbelangrijk is, is de directe omgeving van je zwembad. Staat deze in een omgeving met veel bomen? Dan is de kans op bladeren in je water erg groot. Je kunt natuurlijk een skimmer gebruiken om vuil van het wateroppervlak af te halen. Zoals voor veel dingen geldt, is voorkomen echter beter dan genezen. Dek je zwembad in dit geval dus altijd af!
Een slimme investering, met grote resultaten
Door je zwembadafdekking altijd te gebruiken, investeer je niet alleen in de levensduur van je zwembad, maar ook in je eigen comfort en gemoedstoestand!
Heb jij ook een zwembad en ben je op zoek naar zwembadafdekking? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden bij Revis Zwembaden, specialist in het ontwerpen, bouwen én installeren van zwembaden door heel Nederland en daarbuiten!
De laatste interieur inspiraties
Funda parel week 39 aan de Mathenesserweg, Rotterdam
We komen met de Mathenesserweg aan op een wel heel andere plek dan onze Funda-parel van vorige week. Deze levendige straat, die volgens bewoners ee...
Een thuisgym realiseren in een kleine woning, hoe kun je dat doen?
Ben je het beu om telkens naar de sportschool te moeten reizen? Of wil je op een laagdrempelige manier aan je gezondheid werken? In dit artikel bek...
Lego bloemen, even leuk (of leuker) dan een echt boeket?
Zelf ben ik een groot fan van Lego, en dan heb ik het natuurlijk over de Lego-sets die gericht zijn op volwassenen. Daarom is het extra leuk om te ...