slaapkamer-zolderkamer-zolder
@hoff.van.saar

10 tips voor het inrichten van een zolder slaapkamer!

De zolder is eigenlijk een van de meest bijzondere ruimtes in je huis. Het is er vaak niet recht toe en recht aan, het is er vaak wat kleiner en lager waardoor het inrichten van de zolder als slaapkamer bijvoorbeeld een lastige opgave kan zijn.

Een zolder is juist een van de meest romantische ruimtes in je huis die je kunt omtoveren tot een slaapkamer maar je hebt wel de juiste tips nodig om te kunnen beginnen aan het ontwerpen van een zolder slaapkamer.

zolderkamer-slaapkamer-zolder
@pakhuis.wonen

Bron: @pakhuis.wonen

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Tip 1: Looproutes

Voordat je begint met het kopen van een grote boxspring, een kledingkast en andere meubels is het goed om eens te kijken waar je de meubels zou willen en wat er dan nog voor een ruimte over blijft om te lopen. Door schuine daken is het namelijk lastig om overal te kunnen lopen.

Tip 2: Inbouwkasten

Het kopen van een grote kledingkast is meestal niet nodig op een zolderkamer. Een zolder die ingericht wordt als slaapkamer wordt meestal voorzien van inbouwkasten die op maat gemaakt worden. Op deze manier kun je alle onhandige hoekjes verbergen en gebruiken.

zolderkamer-slaapkamer-inbouwkasten
@homefreak.nl

Bron: @homefreak.nl

Tip 3: Daglicht

Daglicht is een van de vele issues in een slaapkamer op zolder. Vaak zijn er alleen kleine ramen aanwezig en komt er weinig daglicht binnen. Om meer daglicht te creëren kun je ervoor kiezen om een dakkapel te laten plaatsen. Je maakt hier ook tegelijkertijd de ruimte groter mee. Is een dakkapel te prijzig voor je, dan functioneert een dakraam voor het daglicht.

slaapkamer-zolderkamer-zolder
@hoff.van.saar

Bron: @hoff.van.saar

Tip 4: Warmte

Warmte stijgt altijd naar boven, in de winter en in de zomer. Om de warmte in de zomer zoveel mogelijk tegen te houden is het van belang dat je het dak goed laat isoleren en dat je bijvoorbeeld een airco in de slaapkamer plaatst. Airco’s kunnen heel gemakkelijk naar binnen gerold worden en ook weer opgeborgen worden.

Tip 5: Plafond

Is de zolderkamer al aan de kleine kant? Schilder dan je plafond in een lichte kleur zodat het niet op je af komt. Zitten er balken, schrootjes of andere planken tegen het plafond? Schilder deze dan allemaal wit zodat het de ruimte groter laat lijken.

Tip 6: Vloeren

Voordat je een vloertype kiest voor de zolder, bedenk dan goed dat de zolder boven alle andere kamers ligt. Dit betekend dat als je een parketvloer laat leggen en je vaker schoenen binnenshuis draagt, je elke stap beneden zult horen. Wil je het geluid wat meer dempen, dan adviseren wij je om een vloerbedekking te kiezen of te werken met vloerkleden.

zolderkamer-slaapkamer-vloerbedekking
@madeleineshouse72

Bron: @madeleineshouse72

Tip 7: En suite

Heb jij die luxe dat je zelfs een badkamer op de zolder kunt maken? Zorg dan voor goede ventilatie want het zou erg vervelend zijn als je in een vochtige zolderkamer slaapt.


Tip 8: Verlichting

Verlichting is belangrijk voor elke ruimte, zo ook voor de zolderkamer. Maar omdat de hoogte vaak niet optimaal is in een zolderkamer moet je goed opletten bij het kiezen van armaturen. Kies je te grote armaturen voor aan het plafond, dan loop je de kans dat je je hoofd eraan stoot. Daarom wordt in een zolderkamer vaak gekozen voor losse lampen zoals tafellampen, staande lampen of spots die het plafond juist benadrukken.

slaapkamer-zolderkamer-verlichting
@mirja_lifestyle_and_more

Bron: @mirja_lifestyle_and_more