De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

10 tips voor het inrichten van een zolder slaapkamer!

De zolder is eigenlijk een van de meest bijzondere ruimtes in je huis. Het is er vaak niet recht toe en recht aan, het is er vaak wat kleiner en lager waardoor het inrichten van de zolder als slaapkamer bijvoorbeeld een lastige opgave kan zijn.

Een zolder is juist een van de meest romantische ruimtes in je huis die je kunt omtoveren tot een slaapkamer maar je hebt wel de juiste tips nodig om te kunnen beginnen aan het ontwerpen van een zolder slaapkamer.

Tip 1: Looproutes

Voordat je begint met het kopen van een grote boxspring, een kledingkast en andere meubels is het goed om eens te kijken waar je de meubels zou willen en wat er dan nog voor een ruimte over blijft om te lopen. Door schuine daken is het namelijk lastig om overal te kunnen lopen.

zolder-slaapkamer-1

 

Bron: welke
Bron: eenigwonen

Tip 2: Inbouwkasten

MakeOver’s slaapkamer favorieten

Wat mag er in een fijne en comfortabele slaapkamer écht niet missen? Onze slaapkamer experts hebben de tips op een rijtje gezet.

  • Wist je dat we ruim ⅓ van ons leven in bed doorbrengen? Met een gemiddelde nachtrust van 8 uur heeft slaap een extreme invloed op ons leven en humeur. Het is dus niet verstandig om te besparen op een goed bed. Een goede boxspring verdient zich dubbel en dwars terug.

  • Een bed neemt over het algemeen een zeer prominent gedeelte van de slaapkamer in beslag. Visueel gezien is een bed slechts een groot vierkant. Dit geeft mogelijkheden! Door te variëren met mooi beddengoed kun je elke week een andere look nemen. Zo kun je het beddengoed en dekbedovertrekken aanpassen aan de seizoenen of aan je gevoel voor die week!

  • Voor de final touch in de slaapkamer zijn uiteraard accessoires van groot belang. Wij zijn erg fan van nachtkastjes, voetenbankjes en kussens. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte.


Het kopen van een grote kledingkast is meestal niet nodig op een zolderkamer. Een zolder die ingericht wordt als slaapkamer wordt meestal voorzien van inbouwkasten die op maat gemaakt worden. Op deze manier kun je alle onhandige hoekjes verbergen en gebruiken.

Tip 3: Daglicht

Daglicht is een van de vele issues in een slaapkamer op zolder. Vaak zijn er alleen kleine ramen aanwezig en komt er weinig daglicht binnen. Om meer daglicht te creëren kun je ervoor kiezen om een dakkapel te laten plaatsen. Je maakt hier ook tegelijkertijd de ruimte groter mee. Is een dakkapel te prijzig voor je, dan functioneert een dakraam voor het daglicht.

Tip 4: Warmte

Warmte stijgt altijd naar boven, in de winter en in de zomer. Om de warmte in de zomer zoveel mogelijk tegen te houden is het van belang dat je het dak goed laat isoleren en dat je bijvoorbeeld een airco in de slaapkamer plaatst. Airco’s kunnen heel gemakkelijk naar binnen gerold worden en ook weer opgeborgen worden.

zolder-slaapkamer-2

Bron: welke

Tip 5: Plafond

Is de zolderkamer al aan de kleine kant? Schilder dan je plafond in een lichte kleur zodat het niet op je af komt. Zitten er balken, schrootjes of andere planken tegen het plafond? Schilder deze dan allemaal wit zodat het de ruimte groter laat lijken.

Tip 6: Vloeren

Voordat je een vloertype kiest voor de zolder, bedenk dan goed dat de zolder boven alle andere kamers ligt. Dit betekend dat als je een parketvloer laat leggen en je vaker schoenen binnenshuis draagt, je elke stap beneden zult horen. Wil je het geluid wat meer dempen, dan adviseren wij je om een vloerbedekking te kiezen of te werken met vloerkleden.

zolder-slaapkamer-3

Bron: interieurdesign
Bron: eenigwonen

Tip 7: En suite

Heb jij die luxe dat je zelfs een badkamer op de zolder kunt maken? Zorg dan voor goede ventilatie want het zou erg vervelend zijn als je in een vochtige zolderkamer slaapt.

Tip 8: Verlichting

Verlichting is belangrijk voor elke ruimte, zo ook voor de zolderkamer. Maar omdat de hoogte vaak niet optimaal is in een zolderkamer moet je goed opletten bij het kiezen van armaturen. Kies je te grote armaturen voor aan het plafond, dan loop je de kans dat je je hoofd eraan stoot. Daarom wordt in een zolderkamer vaak gekozen voor losse lampen zoals tafellampen, staande lampen of spots die het plafond juist benadrukken.

zolder-slaapkamer-warm

Bron: iamsentme

MakeOver’s Slaapkamer Shoptips

Bij MakeOver beoordelen we onze shoptips niet alleen op de looks. We adviseren alleen bedrijven die betrouwbaar zijn met goede garanties. Voor de slaapkamer hebben wij 3 shoptips op een rijtje gezet.

  • Een goed bed kan een flinke investering zijn. Daarom is de duurzaamheid van een bed of boxspring erg belangrijk. Het is ook verstandig om naar een goede boxspring aanbieding te zoeken voordat je tot aankoop overgaat.

  • Heb je al een bestaand bed? De laatste jaren zijn er ontzettend veel ontwikkelingen op het gebied van nieuwe materialen voor matrassen. Een matras met pocketvering kan je nachtrust en comfort al aanzienlijk verbeteren.

  • Wil je tóch naar een winkel waar ze uitgebreid de tijd voor je nemen om naar het meest geschikte te testen? Bezoek een beddenwinkel bij jou in de buurt om eens lekker te gaan proefliggen.

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?