woonkamer-eetkamer
@mirandadriehuizen

Zwart: kleur in je interieur – prachtige voorbeelden

Door Tessa de Leeuw | | Kleuradvies

Ja u hebt mij al betrapt op mijn eerste fout! Zwart is eigenlijk geen kleur, maar toch zet ik deze in het rijtje. Waarom? Zwart heeft iets mysterieus. Het is zeker de moeite waard om dit te bespreken. Zwart zouden we beter kunnen omschrijven als het ontbreken van licht. Zwart ontstaat doordat er geen licht weerkaatst wordt, het licht wordt geabsorbeerd. We beginnen met een kleurenreeks met zwart als #1!

zwart-interieur-woonkamer
@pakhuis.wonen
slaapkamer-zwart
@stylebykk

Bepaalde begrippen die we aan zwart kunnen koppelen zijn:
-orde scheppend
-distantie
-ernst
-droefheid
-spanning

keuken-zwart
@stylebykk

Zwart kun je het beste toepassen in een ruimte met veel licht. Je moet je bedenken dat een kleur minder intens is als je het in perspectief kunt zien. In een kleine ruimte is het daarom snel opdringerig. Kies voor een muur in een ruimte waar het écht past. Een ruimte waar je dus liever geen zwart toepast is bijvoorbeeld de hal, deze moet een lichte uitstraling hebben want het is je visitekaartje. Je wilt mensen verwelkomen en uitnodigen. Het is niet handig om dan voor zwart te kiezen. In een woonruimte is het weer heel anders. In een woonruimte kan het een spannende en knusse uitstraling geven. Zwart kan daarnaast ook rust en geordendheid uitstralen. Zorg bij zwart wel weer voor een contrast. Je kunt kiezen voor wit om het contrast extra uit te lichten, maar je kunt ook gaan voor kleuren als groen of rood. Elke kleur is eigenlijk een contrast met zwart. Zwart laat andere kleuren beter tot hun recht komen.

keuken-zwart
@stylynnterior

Met een zwart patroon kun je een dramatisch effect veroorzaken. Maar aan de andere kant kan het ook weer ontzettend chique zijn en een luxe sfeer uitstralen. Als je dat wilt bereiken kun je het extra aanzetten door luxe stoffen te gebruiken voor bijvoorbeeld de gordijnen of bekleding van de bank.

eethoek-muur-posters
@mirandadriehuizen

Zwart is een camouflerende kleur. Denk maar eens aan je kleding, zwart kleed altijd af! Dit kun je ook heel goed toepassen in je interieur, als er bijvoorbeeld bepaalde ruimtes of items zijn die je niet zo wilt laten opvallen.

eethoek-eetkamer-eettafel
@bymik_

Mocht je zwart prachtig vinden maar wel met mate, kies er dan voor om zwart te integreren in je accessoires! Accessoires zijn niet overheersend en deze kun je met mate toepassen. Ook met accessoires is het leuk om eens te spelen met contrasten. Zet bijvoorbeeld eens een grote zwarte vaas naast een koperen kandelaar, je zult zien dat het zwart meteen veel zachter wordt en dat het koper goed tot zijn recht komt!

douche-zwart
@stylynnterior

P.S. Als je wel voor zwart kiest, probeer dan eens te mixen! Mat zwart met glanzend zwart bijvoorbeeld, dat geeft je interieur echt een stoere twist.

Heb jij zwart in je interieur? Zo ja, in welke mate heb jij zwart toegepast? Laat het ons weten.