Tips voor een succesvolle verbouwing

Door Laura | | Klustips

Bij het verbouwen van een woning komt veel kijken. Zo kost het niet alleen veel tijd en geld, maar ook veel inspanning. Ga je binnenkort ook je huis verbouwen? Lees dan onze 10 tips voor een succesvolle verbouwing.

Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je ruim van tevoren begint met vaststellen van wat je precies wilt. Als je van tevoren al je wensen onderzoekt en bespreekt, is de kans op een beter eindresultaat groter. Bespreek niet alleen de wensen voor nu, maar ook voor de toekomst. Zo voorkom je dat er tijdens de verbouwing ineens nog iets veranderd moet worden, wat vaak veel geld en extra tijd kost.

Tip 2: maak een plan

Maak een plan van alle eisen die bij je wensen horen. Laat in het plan zien welke ruimten er zijn en wat de afmetingen zijn, en wat de wensen zijn. Categoriseer de wensen in wat noodzakelijk is en wat leuk zou zijn. Een moodboard helpt met het overbrengen van de sfeer die je wilt.

Tip 3: regel de financiën

Zorg voor een budget, zodat je weet wat je kunt besteden. Heb je een hypotheek nodig? Bespreek dit dan alvast met je bank. Laat je niet leiden door de eventuele waardevermeerdering van je huis, want niet bij elke verbouwing is dit meer dan de kosten die je ervoor maakt. Focus op de wensen die jij hebt en hoeveel geld je daarin wilt steken. Houd ook rekening met een reserve voor wanneer er onverwachte kosten bijkomen tijdens de verbouwing.

Tip 4: zet alle mogelijke kosten op een rij

Het overgrote deel van de totale kosten voor de verbouwing bestaat uit de bouwkosten. Hierin zitten bijvoorbeeld de sloop- en elektriciteitskosten. Ga je ook zelf aan de slag met wat klussen? Bedenk dan welke materialen je daarvoor nodig hebt. Misschien moet je daarvoor brede rolsteigers kopen, of specifiek gereedschap aanschaffen. Neem dit ook mee in de kosten. Met een hypotheek kun je de kosten voor een architect en constructeur financieren. Neem ook de kosten mee voor bijvoorbeeld de meubels en vloer.

Tip 5: controleer vergunningen

Wanneer je niet zeker weet of de gewenste verbouwing voldoet aan de regels van de gemeente, vraag dit dan na bij de gemeente. Voor een wat complexere verbouwing kun je je het beste laten adviseren. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het juist naleven van deze regels.

Tip 6: laat een deskundige het echte werk doen

Grote kans dat je zelf geen deskundige bent in het verbouwen van een woning. Daarom kun je dit ook het beste aan vakmensen overlaten. Schakel iemand in die helpt met het vertalen van de wensen naar concrete tekeningen. Naar aanleiding van deze tekeningen kan weer een aannemer worden gekozen, die met behulp van de tekeningen precies weet wat er allemaal moet gebeuren.

Tip 7: neem de tijd

Ga niet gelijk aan de slag met het verbouwen van de woning. Een goede voorbereiding, waarin je je wensen bepaalt en tekeningen worden gemaakt, kost tijd. Maar ook het verbouwen zelf neemt veel tijd in beslag. Na de verbouwing moet je nog wat tijd open laten voor de inrichting.

Tip 8: investeren in energiebesparing

Als je dan toch een grote verbouwing gaat doen, kun je net zo goed gelijk investeren in de energiebesparing van je huis. Denk aan het verbeteren van de isolatie- en de ventilatievoorzieningen. Uiteindelijk zorgt dat namelijk weer voor een lagere energierekening.

Tip 9: geld is kwaliteit

Kijk niet teveel naar de kosten van de deskundigen die je inschakelt voor de verbouwing. Ga dus niet voor goedkoop, maar kies voor de mensen waarmee je het fijnst kunt samenwerken. Een fijne samenwerking zorgt namelijk voor een beter eindresultaat.

Tip 10: aan de slag!

Is de verbouwing haalbaar? Neem dan de stap om ervoor te gaan. Voor die stap moet je misschien even een drempel over, maar door de juiste deskundigen om je heen te verzamelen kunnen we je garanderen dat je een heel mooi eindresultaat krijgt!