Kalkverf limewash: een complete gids met alles wat je moet weten
In Amerika zie je het op alle woon- en interieurblogs al voorbij komen, namelijk limewash verf. Het is een soort verf die we hier ook al kennen, maar dan als kalkverf. Door de enorme populariteit is het tijd om eens te kijken wat je allemaal met deze verf kunt, en hoe je deze verf toepast in jouw interieur.
Wat is limewash paint?
Limewash paint is de Engelse benaming voor kalkverf, en de naam geeft aan van welk materiaal deze verf gemaakt is. Dit is namelijk van vergruisde limestone, of in het Nederlands kalksteen. Het zijn in feite de overblijfselen van organismen die ooit in de zee hebben geleefd en het is dus een echt natuurproduct. Kalksteen bestaat dan ook uit verschillende soorten mineralen en het wordt gebruikt voor het maken van kalkverf.
Kalkverf bestaat in feite uit pigment (voor de kleur), water, en kalkpoeder (of -pasta) dat als bindmiddel wordt gebruikt. Het proces om kalkpoeder te maken is erg interessant, waarbij kalk wordt gebrand en vervolgens geblust met water. Wat je ziet in deze video.
Kalkpasta wordt overigens gemaakt door het blussen van kalk met water en zand, in plaats van enkel water. Verwar kalkverf overigens niet met krijtverf, aangezien kalkverf is gemaakt van kalk en krijtverf van krijt.
Kalksteen vs. “reguliere” verf
Het mooie van limewash paint is het authentieke gevoel dat deze verfsoort uitstraalt. De verf zorgt namelijk voor een subtiele structuur en een matte afwerking. Als je dus van matte verfsoorten houdt, dan zal kalkverf je ook enorm aanspreken.
Een ander voordeel van kalkverf is dat het mooier wordt met de tijd. Het is dus niet alleen een duurzaam product, maar ook voor een duurzaam resultaat.
Qua kleur kun je tegenwoordig veel kanten op met limewash paint, maar persoonlijk vind ik de natuurlijke tinten het mooist. Hier zie je de echte kleuren in terug van de steensoort en dit brengt een gevoel van warmte met zich mee.
Zoals bijvoorbeeld de kleur kaolin van de BetonStunter, monoliet van Betonlook.nl, of (mijn persoonlijke favoriet) Wet Sand van Pure & Original. Je kunt limewash overigens net zoals reguliere verf (laten) mengen, als je een specifieke kleur in gedachten hebt.
Het is wel zo dat limewash paint in minder tinten beschikbaar is dan reguliere muurverf, vooral als je op zoek bent naar hele felle kleuren.
Natuurlijk heeft ieder product ook zijn nadelen en dit geldt ook voor kalkverf. Vanwege de poreuze en ademende structuur, neemt het sneller vuil op en is het tevens minder geschikt voor natte ruimtes. Gelukkig is hier wel een oplossing voor, door kalkverf in de badkamer af te werken met een speciale vernis.
Daarnaast is er verf te koop die de look & feel van kalkverf heeft, maar niet op de traditionele manier is gemaakt. Deze verf heeft dus het uiterlijk van kalkverf, maar de eigenschappen van reguliere verf, zoals bijvoorbeeld Histor One kalkmat.
Waar en hoe gebruik je kalkverf?
Kalkverf kan eigenlijk op heel veel manieren worden gebruikt, zowel binnen als buiten. Hoewel kalkverf perfect past in een klassiek interieur, is het ook een geweldige keuze voor een moderne of industriële ruimte, voor onder andere een trendy betonlook.
Waar je vooral op moet letten bij het gebruiken van limestone verf is de ondergrond. De verf heeft namelijk een specifieke ondergrond nodig om zich te kunnen hechten, zoals steen, beton of cement.
Gladde ondergronden zijn niet geschikt, maar deze kun je eventueel wel eerst primen. Dit is het aanbrengen van een speciale soort grondverf die geschikt is voor limewash en ook deze grondverf bestaat uit mineralen. Deze onderlaag zorgt ervoor dat de limewash verf zich goed aan de ondergrond kan hechten en niet afbrokkelt.
Hoe breng je kalkverf aan?
Het aanbrengen van kalkverf is heel eenvoudig en het voordeel is dat het minder nauw komt dan reguliere verf. Dankzij de structuur zullen oneffenheden een stuk minder opvallen en het is dus ook een handige oplossing om een minder perfecte muur op te knappen.
Hieronder het stappenplan voor het werken met kalkverf:
Stap 1 - Voorbereiding
Bereid eerst de muur voor, door deze stofvrij te maken. Dit kun je doen met een oude doek, of eventueel met een natte spons. Zorg ervoor dat de muur droog is voordat je begint met verven.
Stap 2 - Eerste laag aanbrengen
Als de ondergrond goed is, breng dan een eerste laag aan met een blokkwast (of eventueel een grove roller). Probeer te spelen met verschillende verfdiktes en kwaststroken voor een gevarieerd resultaat.
Stap 3 - Drogen
Laat de verf hierna drogen volgens de aanwijzingen op het product, voordat je extra lagen aanbrengt.
Stap 4 - Extra laag aanbrengen
De meeste kalkverf heeft meerdere lagen nodig voor een optimaal resultaat. Je kunt ervoor kiezen om de verf bij iedere laag een beetje te verdunnen, zodat er nog meer kleurschakeringen en textuurverschillen ontstaan.
Stap 5 - Herhalen
Herhaal stap 3 en 4 voor het aanbrengen van extra verflagen, totdat je tevreden bent met het resultaat.
DIY zelf kalkverf maken
Naast het kopen van kalkverf, kunnen de DIY-liefhebbers ook hun eigen limestone paint maken. Het is niet moeilijk en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Je kunt het een beetje vergelijken met het maken van cement. Doe wel een geschikt (stof)masker op, want het inademen van poeder (dus ook kalkpoeder) is niet goed voor je gezondheid.
Stap 1 - Ingrediënten verzamelen
Voordat je begint met het maken van je eigen kalkverf, heb je het volgende nodig: stofmasker, emmer, geblust kalkpoeder, pigmentpoeder (optioneel), water, roerstok, zeef (optioneel)
Stap 2 - Mengen
Meng 1 deel geblust kalkpoeder en 4 delen water in een emmer. Giet het water beetje voor beetje in de emmer, terwijl je het mengsel roert.
Stap 3 - Pigment toevoegen
Voeg na het mengen indien gewenst een beetje pigmentpoeder toe. Hoe meer pigmentpoeder je toevoegt; hoe sterker de kleur. Roer het geheel goed door.
Stap 4 - Zeven en laten rusten
Zeef de klontjes eruit, indien nodig. Het kan zijn dat deze stap niet hoeft als je goed hebt gemengd. Laat de verf nu minimaal een aantal uren rusten, voordat je het aanbrengt op de muur.
Veelgestelde vragen over kalkverf
Voordelen kalkverf | Nadelen kalkverf |
---|---|
Duurzaam en milieuvriendelijk | Duurder dan reguliere verf |
Natuurlijke kleuren | Minder kleuren |
Matte uitstraling | Niet afwasbaar (kan wel gecoat worden) |
Geeft structuur aan de muur | Niet geschikt voor een gladde ondergrond (kan wel geprimed worden) |
Geen oplosmiddelen | Neemt sneller vuil op (valt wel minder op) |
Is kalkverf echt duurzaam?
Ja, echte kalkverf die gemaakt is van natuurlijke materialen en zonder nare oplosmiddelen is duurzaam en milieuvriendelijk. Deze verf is biologisch afbreekbaar en een goede keuze als je op zoek bent naar een ecologische verf. Het is dus ook nog eens verf die beter is voor je eigen gezondheid.
Is kalkverf hetzelfde als limewash paint?
Ja, kalkverf is hetzelfde als limewash paint. Limewash is de Engelse benaming, en lime is afgeleid van limestone; oftewel kalksteen.
Is kalkverf hetzelfde als krijtverf?
Nee, kalk- en krijtverf lijken behoorlijk op elkaar, maar zijn wel verschillend. Kalkverf is namelijk gemaakt van kalk, en krijtverf van krijt. Op krijtverf kun je schrijven, maar op kalkverf is dit niet aan te raden als je het weer wil kunnen afwassen.
Hoe maak ik een limewash muur schoon?
Door de poreuze structuur van limewash paint kun je de muur niet even makkelijk afnemen, zoals bijvoorbeeld afwasbare verf. Gelukkig vallen vlekjes minder snel op. Als het toch nodig is, dan werk je de muur eenvoudig bij door opnieuw wat verf aan te brengen over de plekken. Zorg er dus voor dat je altijd wat extra verf bewaart voor het bijwerken.
De laatste interieur inspiraties
Mijn favoriete wollen vloerkleden van hoge kwaliteit (die ook nog eens mooi zijn)
Wollen vloerkleden zijn lekker warm aan je voeten en geven de ruimte een gezellige sfeer. Het kan de kamer nou net even ‘afmaken’.
Welke IKEA keukenbladen zouden wij kiezen?
Vind je dat jouw keuken toe is aan een frisse look of ben je bezig met je nieuwe woning? Met een keukenblad kun je een totaal andere uitstraling in...
Zeven soorten aardewerk servies die niet uit de mode raken
Maak ieder eet- of drinkmoment bijzonder met aardewerk servies. Het wordt al meer dan 20.000 jaar gebruikt om eten en drinken mee te serveren en is...