Kachels waar je interieur ook echt mooier van wordt!

Door Laura | | Ruimte Planning

Bij een kachel denken de meeste mensen aan een standaard houtkachel. Op zich is daar niets mis mee. Maar het is allang niet meer de enige soort kachel die bestaat. Er zijn namelijk veel meer kachels! Ken jij deze 6 verschillende kachels bijvoorbeeld al?

hippe-kachel

Keramische kachel

Een keramische kachel werkt ongeveer hetzelfde als een gewone elektrische kachel. Alleen zijn de verwarmende elementen niet gemaakt van ijzer, maar van keramiek. Dit heeft de eigenschap om warmte veel stabieler te geleiden. Dat zorgt ervoor dat een keramische kachel relatief minder warm wordt dan een elektrische kachel, maar wel net zo efficiënt werkt. De buitenkant van de kachel wordt niet heet en je zult je er niet aan branden. Een keramische kachel is daarom prettig als je kinderen hebt of als je een ruimte zacht en gelijkmatig wilt verwarmen. De keramische kachel is qua uiterlijk niet te onderscheiden van diverse andere elektrische kachels.

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel is bedoeld om kleine en middelgrote ruimtes te verwarmen. Dit type kachel kan dat in zeer korte tijd doen. De lucht wordt verwarmd en meteen via het ventilatorgedeelte weer weggeblazen, de ruimte in. Daardoor wordt deze heel snel warm. Er ontstaat echter ook een duidelijke luchtstroom, die niet voor iedereen prettig is. Een ventilatorkachel kan bijvoorbeeld stof doen opwaaien, waardoor mensen met longklachten hem beter niet gebruiken. De ventilatorkachel maakt bovendien vrij veel geluid, wat storend kan zijn in de woonkamer of slaapkamer.

Convector kachel en elektrische radiatorkachel

Een convector kachel werkt door middel van convectie. In de kachel zit een olie, die de lucht opwarmt. De warme lucht stijgt op uit de kachel. Hierdoor ontstaat een lichte luchtstroming, waardoor koude lucht aan de onderkant de kachel in wordt gezogen. Zo verwarmd de convector kachel de ruimte. Een elektrische radiatorkachel lijkt hier sterk op. Die heeft echter een extra functie. In de metalen platen zit een vloeistof die ook opgewarmd wordt. Daardoor geven de platen ook warmte af aan de ruimte. Een elektrische radiatorkachel geeft dus zowel convectiewarmte als stralingswarmte af.

Pelletkachel

Een pelletkachel is een vorm van een houtkachel. Hij werkt echter niet op houtblokken, maar op geperste houtkorrels. De korrels zijn vaak van gerecycled materiaal of ze zijn afkomstig van duurzame houtbouw. Pellets branden een stuk efficiënter dan hout, waardoor de kachel een stuk zuiniger is. De pelletkachel is bovendien vrij nauwkeurig in te stellen op de gewenste temperatuur. Een pelletkachel geeft dezelfde comfortabele warmte als een houtkachel, maar op een net iets andere manier.

Sfeerhaard

Een sfeerhaard is een heel ander type verwarming dan de voorgaande kachels. De eerdere kachels zijn bedoeld als belangrijkste warmtebron in een ruimte. Dat geldt niet voor de sfeerhaard. Zoals de naam al zegt gaat het bij een sfeerhaard vooral om de sfeer die gecreëerd wordt. Je ziet de gezellige (nep)vlammetjes in de haard, waardoor het een stuk gezelliger en knusser wordt in huis. De sfeerhaard geeft wel wat warmte af, maar een stuk minder dan de andere kachels. Daarom wordt dit type haard meestal als bijverwarming gebruikt.

Straalkachel

Een straalkachel geeft stralingswarmte af. Dat doet hij door middel van een bepaald type licht dat veel warmte in zich draagt. Een infraroodkachel geeft infrarood licht af. Een straalkachel geeft een andere tint af, die ook heel effectief warmte in zich draagt. Je voelt de warmte rechtstreeks op je huid. De straalkachel is het meest efficiënt in koude ruimtes die slecht geïsoleerd zijn en slechts kortdurend verwarmd hoeven te worden. Vooral handig in garages, kleine studio’s, schuren en hobbyruimtes dus.

Er zijn heel veel soorten kachels. We noemden hier 6 interessante kachels, elk met hun eigen bijzonderheden. Ze zijn allemaal een goed alternatief voor de CV installatie of ze zijn een fijne aanvulling erop. Er zijn natuurlijk nog meer soorten kachels. Zo is er de ‘gewone’ gaskachel, de ‘gewone’ elektrische kachel enzovoorts. Die kende je waarschijnlijk al. Maar had je al eens eerder van een van deze 6 kachels gehoord?