stoel-stofferen

Hoe kun je opnieuw een stoel stofferen?

Door Joeke | | Interieur doe-het-zelf

Heb je een leuke stoel staan, maar is de stoffering aan het verslijten? Of heb je een geweldige retro stoel gevonden die je wil pimpen? In dit artikel vertellen de woonexperts van Makeover hoe je jouw stoel eenvoudig zelf stoffeert.

Stap 1: Een plan maken

Voordat je begint met het uit elkaar halen van je stoel, is het goed om te bedenken hoe je te werk wil gaan en of het wel mogelijk is om de stoel opnieuw te stofferen. Als de zitting bijvoorbeeld los kan worden gehaald, is het veel makkelijker om deze opnieuw te bekleden. Ook een houten frame is erg geschikt, omdat dit het bevestigen van de stof erg makkelijk maakt.

Bekijk tijdens deze inspectie ook of de stoel verder nog goed in elkaar zit. Denk aan de vering of de vulling van het kussen, de stevigheid van de stoel zelf, enzovoorts. Bedenk ook wat voor stof je wil gebruiken en zorg ervoor dat deze stevig genoeg is en niet rafelt. Kies voor een sterke stof, of gebruik bijvoorbeeld een oud wandkleed van de kringloop.

Stap 2: De oude stof verwijderen

Zodra je een plan in gedachten hebt, is het tijd voor actie. Deze tweede stap is meteen optioneel, aangezien het niet altijd nodig is om de oude stof te verwijderen. Dit is afhankelijk van de dikte van de stof en de ruimte die over is om de nieuwe stoffering vast te maken. Als je de oude stof verwijdert, probeer deze dan zo heel mogelijk te laten. Zo kun je hem gebruiken om de nieuwe stof op maat te knippen.

Stap 3: De nieuwe stof op maat knippen

Bij het op maat knippen van de stof is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, want je kunt natuurlijk geen stof bijknippen. Als je de oude stoffering gebruikt, zorg er dan voor dat je aan iedere kant minimaal 7 centimeter extra hebt. Je moet de stof namelijk erg strak trekken tijdens het vastzetten, wat erg moeilijk is als je weinig grip hebt.

Stap 4: De nieuwe stof vastzetten

Voor het vastzetten van de stof heb je wat geduld nodig, maar onze ervaring is dat het erg leuk is om te doen. Het resultaat is namelijk spectaculair. Ter illustratie nemen we een vierkante zitting. Leg de stof eerst op de juiste manier neer, en let op dat de mooie kant naar boven ligt.

Eventueel kun je meteen een nieuw laagje schuim of fiberfill toevoegen. Het voordeel van fiberfill is dat dit erg dun is en je dit gewoon samen met de stof kunt vastzetten. Eventueel kun je lijm(spray) gebruiken om de stof of fiberfill op zijn plek te houden, maar test dit eerst want het kan zorgen voor vervelende vlekken.

Meestal is het bekleden van een stoel ook goed te doen zonder lijm. Zet de stof nu aan alle zijde in het midden vast, eerst boven, dan onder, dan links, dan rechts. Zorg dat je de stof zo strak mogelijk trekt, indien nodig met behulp van een tang. Gebruik voor het vastzetten van de stof een nietapparaat voor hout, of meubelspijkers (lijken op punaises) en een hamer.

Werk nu van binnen naar buiten aan iedere kant, in dezelfde volgorde. Wacht alleen met de hoeken en laat hier ongeveer 5 cm vrij. Als je alle zijkanten hebt vastgezet, is het tijd om de overtollige stof af te knippen. Kijk uit dat je niet teveel stof wegknipt bij de hoeken, maar ook niet teveel stof overlaadt want dit zorgt voor een bobbel.

Vouw nu de stof in de hoeken naar binnen en zet deze goed vast, en jouw DIY project is klaar.

Extra: Wat als je de stof zichtbaar moet vastzetten?

In het bovenstaande voorbeeld is de manier waarop de nieuwe stoffering is vastgezet niet zichtbaar. Als dit echter wel het geval is, bijvoorbeeld voor een armleuning, moet je nog secuurder te werk gaan. Knip de stof zo gelijkmatig mogelijk af en vouw deze om naar binnen, voordat je de stof vastzet. Gebruik in dit geval altijd afgeronde meubelspijkers en probeer deze zo regelmatig mogelijk erin te slaan met een hamer.