Kleurencirkel gebruiken voor je interieur kleuren

Door Joeke | | Inspiratie
kleurencirkel

Kleurentheorie is iets dat vaak van pas komt. Dit is ook het geval voor het bepalen van interieur kleuren en de kleurencirkel is een ideaal hulpmiddel. In dit artikel vertel ik je precies wat je erover moet weten en hoe je deze theorie toepast op jouw interieur!

De kleurencirkel (van Itten)

De kleurencirkel is de basis voor de kleurentheorie en bestaat uit 3 primaire kleuren en 3 secundaire kleuren (die je krijgt door twee primaire kleuren met elkaar te mengen).

Primaire kleuren: rood, geel, blauw

Secundaire kleuren: paars (blauw+rood), orange (rood+geel), goen (blauw+geel)

Er bestaan echter meerdere versies van deze kleurencirkel en één ervan is de kleurencirkel van Itten. Johannes Itten was een kunstschilder uit Zwitserland en hij voegde nog eens 6 kleuren (tertiaire kleuren) aan de “basis kleurencirkel" toe.

Tertiaire kleuren: geeloranje, roodoranje, roodpaars, blauwpaars, blauwgroen en geelgroen

Kleuren mengen

De kleurencirkel van Itten bestaat dus uit 12 kleuren, en in het midden zie je de primaire kleuren en de bijbehorende secundaire kleuren. Je ziet dus precies welke primaire kleuren je nodig hebt om een secundaire kleur te mengen, en welke secundaire en primaire kleuren je nodig hebt om een tertiaire kleur te mengen.

Bijvoorbeeld: roodpaars meng je met de kleuren rood en paars, en paars meng je weer door rood en blauw met elkaar te mengen.

Complementaire kleuren

De kleurencirkel van Itten laat nog iets anders zien, namelijk de complementaire kleuren. Dit zijn de kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. De complementaire kleur van geel is bijvoorbeeld paars, en van oranje is dat blauw.

Door voor twee complementaire kleuren te kiezen in een ruimte, creëer je enorm veel contrast. Een soort color-blocking effect, waarmee deze combinatie meteen de aandacht vraagt.

Kleurencombinaties uitkiezen voor je interieur

Je weet nu al hoe je kleuren kunt mengen, en hoe je twee kleuren kiest die voor veel contrast zorgen. Er is echter nog iets leuks dat je met de kleurencirkel kunt doen en dat is het uitkiezen van drie of vier bijpassende kleuren. Handig als je een kleurenprofiel wil maken voor je interieur.

Combinatie van 3 kleuren

Het kiezen van drie kleuren kan op twee manieren.

De eerste manier is het eenvoudigste en hiervoor heb je jouw kleurenkennis nodig. Combineer namelijk een primaire, secundaire en een tertiaire kleur. Dus bijvoorbeeld: blauw, paars en blauwgroen.

De tweede methode is met behulp van een (gelijkbenige) driehoek. Kies drie kleuren die evenwijdig van elkaar staan op de kleurencirkel, bijvoorbeeld geel, rood en blauw (de primaire kleuren), maar hetzelfde geldt voor de secundaire en tertiaire kleuren.

Oftewel de drie kleuren die deze geometrische vorm aanwijst. Hoewel deze kleuren goed bij elkaar passen, is het voor je interieur nog interessanter om een van deze drie kleuren te vervangen door de kleur die ernaast staat in de kleurencirkel.

Combinatie van 4 kleuren

Een methode die ikzelf echter nog net iets mooier vindt, is het selecteren van vier kleuren. Deze kleurencombinaties zijn wat subtieler en je hebt ook nog eens vier kleuren om mee te spelen in de ruimte.

Ook dit gaat met behulp van een geometrisch figuur, alleen geen driehoek maar een rechthoek. Weer komen er kleuren uit die tegenover elkaar liggen, zoals bijvoorbeeld: geelgroen, geeloranje, roodpaars en blauwpaars.

Online kleurencirkels met honderden kleuren

Natuurlijk is het voor het kleuren van je interieur niet voldoende om de kleurencirkel van Itten te gebruiken, maar er zijn veel handige sites die zeer uitgebreide kleurencirkels hebben. Die je nu weet te gebruiken, dankzij je kennis over kleurentheorie.

Een voorbeeld hiervan is Figma of Paletton. Zo kun je ook eenvoudig bijpassende kleuren kiezen, als je al een basiskleur in gedachten hebt.

Extra tip

Als je een kleurencombinatie hebt uitgekozen, dan kun je deze het beste onevenredig verdelen:

  • 60%: Kies dus één kleur uit als basiskleur, die je het meest gaat gebruiken. Bijvoorbeeld voor het schilderen van de wanden en meubelstukken
  • 30%: Selecteer vervolgens een andere kleur uit die deze kleur ondersteunt, gebruik deze kleur voor een enkele wand, meubels en/of raambekleding
  • 10%: Tenslotte gebruik je de overige kleur als accentkleur, bijvoorbeeld voor een vloerkleed en/of accessoires

Zwart en wit

Tenslotte bestaan er natuurlijk nog de “kleuren” zwart en wit, en het is je waarschijnlijk al opgevallen dat deze kleuren niet in de kleurencirkel voorkomen. Dit heeft een reden, want het zijn geen kleuren volgens deze kleurenleer. Wit is in feite het licht, en zwart het gebrek aan licht.

Toch kun je deze “kleuren” natuurlijk wel gebruiken, want wit zwakt een kleur namelijk af en zwart versterkt deze. Zo valt een blauwe stoel dus meer op voor een zwarte dan voor een witte wand. Zwart en wit passen ook vrijwel overal bij, waardoor je deze altijd kunt extra toevoegen aan jouw interieur.