It's in the details: finishing touches in een retro of Urban jaren 90 woonstijl

Door Romee | | Trend gespot:

Retro interieur is een van de stijltrends van dit moment. Je ziet steeds meer retro elementen terugkomen in moderne interieurs. Dat is niet verwonderlijk. De retro woonstijl is warm, knus en creatief. In het verlengde van deze trend ligt de terugkeer van designelementen uit de jaren negentig. De Urban jaren-90 stijl kenmerkt zich onder meer door neonlicht, felle kleuren en street art. Wie opgegroeid is in de jaren negentig zal een gevoel van thuiskomen ervaren. Heb je de retro woonstijl of de Urban jaren-90 stijl al omarmt? Dan helpt dit artikel met het voltooien van je woondesign.

Retro versus vintage

Een vraag die we vaak krijgen is of retro hetzelfde is als vintage. Het antwoord daarop is: nee, dat is het niet. In een vintage interieur zie je meubels en accessoires die daadwerkelijk oud zijn. Een retro woonstijl bestaat uit elementen die niet persé oud zijn, nieuw kan ook. Het gaat bij retro puur om het ontwerp en de uitstraling van een meubel, niet om de leeftijd. Designkeuzes als kleur, materiaal en accessoires zijn manieren om een retro sfeer in huis te brengen. Dat hoeft niet in een keer. Vervang de deurklinken door retro deurbeslag. Rol een passend vloerkleed uit. Scoor een retro bijzettafeltje op Marktplaats. Detail voor detail krijgen warmte en gezelligheid de overmacht in je woonkamer.

Jaren zeventig

Met een retro woonstijl wordt meestal jaren-70 stijl bedoeld. Retro is een afkorting van ‘retrospectief’ wat dus op terugkijken neerkomt. Typische kleuren die in de jaren 70 opgang deden zijn oranje, groen, geel en bruin. Deze kleuren zijn heel geschikt als je naar details zoekt om je interieur een retro karakter mee te geven. Vaak gaat het niet om het klakkeloos kopiëren van items uit voorbije tijden. In de praktijk wijkt modern retro net iets af van de oorspronkelijke kleurtinten van toen. Tegenwoordig kies je voor een feller oranje of voor okergeel en olijfgroen. De inspiratie ligt echter duidelijk in de jaren 70. Misschien is dat het verschil wel tussen retro en vintage. Inderdaad, ook de details van de details zijn belangrijk.

Hout mag niet ontbreken

Als je kiest voor retro, kies je automatisch voor hout. Voor afwerking in de retro stijl zijn de houtkleuren donkerbruin of bruin dat richting rood of oranje gaat. Met name de retro kast is zeer populair op dit moment. Het gaat dikwijls om een lage kast, type dressoir of buffetkast. Als de kast wat hoger is, zul je zien dat hij deels open is. Verder herken je een retro kast aan zijn ronde hoeken en poten. Donkerbruin is de kleur die het meest voorkomt als het om retro meubels gaat. Ook een stoel of een mooie ronde tafel die kenmerken vullen je huis met sfeer.

Leef je uit

Vrolijkheid en uitbundigheid staat voorop bij retro. Niet elk element hoeft een afgewogen statement te zijn. Je kunt je lekker uitleven zonder dat je interieur te vol wordt. Ook met accessoires mag je lekker uitpakken. Wat is een retro inrichting zonder een paar specifieke blikvangers? Muziekliefhebbers kiezen voor een oude platenspeler of buizenradio in de huiskamer. Vazen, wandkleden en bloempotten leven eendrachtig naast elkaar. Dat is het leuke van deze stijl. Je hoeft je niet te houden aan het principe ‘less = more’ maar geeft je creativiteit de ruimte.

Urban jaren 90

Ben je in de jaren 90 opgegroeid, dan spreekt de Urban trend van dit moment je vast aan. Kenmerken als neonlicht, uitgesproken kleuren en street art doen terugdenken aan het laatste decennium van de vorige eeuw. De nineties terug laten komen in je interieur is een feest. Als je een totale renovatie wilt, ga je voor strakke lijnen, betonlook en ruige materialen. Maar leuke details inpassen in je huidige interieur heeft ook al snel zijn uitwerking op de sfeer. Pas grafische patronen toe op de wand. Leg een vloerkleed met een kleurig, geometrisch patroon op de vloer. Creëer een gezellig huisbarretje met typische jaren-90 barkrukken. Nostalgisch en toch trendy. Twee vliegen in één klap.

Combineren

Er zijn weinig interieurs die voor 100% binnen één woonstijl passen. Het inrichten van je huis in nu eenmaal een continu proces. Er blijven altijd sporen van oude voorkeuren zichtbaar. Om niet te spreken van de voorkeuren van een vorige bewoner. Je hierdoor laten ontmoedigen is niet nodig. Het is vaak helemaal niet erg om verschillende stijlen te combineren. Verschillende stijlen passen zelfs vaak wonderwel bij elkaar. Met een paar goed gekozen details als finishing touch, maak je van jouw interieur een eenheid.