Smart home, hoe werkt het en wat kan je er allemaal mee?
Je hoort, ziet en leest steeds meer over smart homes. Kijk maar, deze pagina gaat er ook weer over! Dan komen er vaak technische termen voorbij zoals wifi, internet protocollen of mesh networking en dan haakt de gemiddelde consument weer af.
Als huisautomatisering zo ingewikkeld is, dan kun je beter in een ‘dom’ huis wonen. Dat heeft eeuwenlang goed gewerkt, waarom zou jij mee moeten doen aan de smart home revolutie?
Op deze pagina bekijken we hoe smart home werkt en wat je er in praktijk mee kunt doen. Is het echt zo ingewikkeld als het lijkt, en hoe ‘slim’ wordt je huis eigenlijk?
Hoe werkt smart home?
Smart home wordt ook wel huisautomatisering genoemd, toch dekt dit de lading niet helemaal. Net als bij domotica het geval is gaat het om apparaten en diensten die werken via het internet.
Maar niet altijd, want een slimme Somfy rookmelder werkt ook zonder internet. Dat is wel zo handig als jouw wifi router in brand staat natuurlijk! In een smart home zijn er meerdere apparaten aanwezig die op zichzelf en in samenwerking met andere slimme apparatuur handelingen kunnen uitvoeren.
Daarbij is er bij voorkeur één centraal brein in de vorm van een ‘bridge’ of een app op een mobiel apparaat.
Dus; om optimaal gebruik te maken van een smart home moeten apparaten verbonden zijn met het internet, toch blijven (de meeste) functies gewoon werken als er geen internet is.
Apparaten op afstand bedienen
Eigenlijk is het niet ‘smart’, toch is de mogelijkheid om apparaten overal te bedienen met een app voor velen het voornaamste argument om te investeren in smart home apparatuur. Denk aan de raamdecoratie in huis.
In plaats van alle gordijnen in huis ‘s avonds handmatig sluiten, tik je op een enkele knop en alle gordijnen sluiten. Dit geldt ook voor verlichting die je overal in huis kunt in- of uitschakelen, zelfs als je niet thuis bent!
Wil je op je werk alvast de thermostaat wat warmer zetten zodat je thuiskomt in een warme woning? Dat is mogelijk met smart home!
Dus; al jouw slimme apparaten in huis kun je bedienen op afstand. Met een afstandsbediening of beter nog; met een app op je smartphone of tablet.
Bedienen zonder knoppen
Er is meer mogelijk dan knoppen tikken op je mobieltje, als je bijvoorbeeld een Sonos smart speaker of een Google Home Mini installeert kun je ook met je stem commando’s geven. “Lichten aan”, “gordijnen open” of “speel muziek” om slechts enkele voorbeelden te noemen.
Als je in de keuken staat met je handen vol met deeg, dan is het makkelijk als je een recept met je stem kunt opzoeken. Ook zijn er PoweredBlinds gordijnen die je kunt bedienen door met je handen in de buurt te komen, je hoeft dus niet zelf aan de gordijnen te trekken.
Als je keuze hebt in bediening worden handelingen in huis nèt iets eenvoudiger.
Tip: Met het Somfy TaHoma systeem kun je kiezen uit Hey Google, Apple Siri of Amazon Alexa. Zo zit je niet vast aan één systeem.
Handelingen automatiseren
Waarom zou je een app gebruiken om de lampen in te schakelen, er zit toch een knop op de muur? Dat is een reactie die je regelmatig hoort als het over smart homes gaat.
Inderdaad, een klik of een tik maakt niet zoveel uit. Maar als de verlichting automatisch inschakelt als het buiten donker wordt, dat is wel praktisch. Of de verwarming die automatisch in een lagere stand gaat als je de woning verlaat.
Nu begint jouw slimme woning eindelijk ‘smart’ te worden, eenvoudige handelingen kun je automatiseren. Dit bespaart je tijd en je kunt de woning laten ‘leven’ als je niet thuis bent wat ook weer als inbraakpreventie dienst zal doen.
Dus; door timers in te stellen en sensoren voor zaken als licht, donker, wind of beweging te koppelen kun je handsfree en geautomatiseerd je huis (laten) bedienen.
Koppelingen maken tussen functies
Nu begint het waarschijnlijk duidelijk te worden wat de meerwaarde is van huisautomatisering. De volle potentie van smart home bereik je door apparaten te koppelen.
Zo kun je het met het RTS systeem van Somfy alle gordijnen in huis centraal bedienen. Maar als je een stap verder gaat met de TaHoma van Somfy, dan kun je ook de lampen van Hue laten inschakelen op het moment dat de rolgordijnen sluiten terwijl de thermostaat van Honeywell wat hoger gaat. De ware potentie van smart homes wordt duidelijk als je producten en diensten gaat koppelen.
Tip: Je kunt overigens ook oude apparatuur slimmer maken door er een ‘slimme’ schakelaar tussen te plaatsen. Deze functionaliteit is beperkt, je kunt wèl ontwaken met muziek van je favoriete LP over jouw analoge luidsprekers.
De laatste interieur inspiraties
Dit is hoe je een zolder tot een sfeervolle ruimte omtovert
De zolder is perfect geschikt voor het creëren van een studeerkamer, een hobbykamer of een logeerkamer, en biedt privacy en rust. De eerste optie i...
Wat voor patronen kun je jouw houten vloer in leggen?
Met een juist gelegde houten vloer sla je nooit de plank mis! Een houten vloer is ontzettend stijlvol en tijdloos. Het zorgt voor meer karakter in ...
Jouw huis in marineblauw: welke kleuren passen goed bij marineblauw?
Marineblauw is een elegante en veelzijdige donkerblauwe tint die dicht bij zwart ligt. Juist door deze eigenschap kun je het makkelijk combineren m...