5 tips om aan te denken tijdens het kopen van een eigen huis

Een eigen huis kopen is iets heel anders dan shoppen voor nieuwe meubels. Je doet een grote aankoop en dus moet je op veel meer dingen letten. Van een goede bouwkundige staat van je nieuwe woning tot de juiste verzekering: dit zijn 5 belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van je eigen huis.

Beton_muurverf

1. Bouwkundig onderzoek

Een bouwkundig onderzoek kan worden uitgevoerd voordat je de koop afsluit. Misschien denk je dat het onbeleefd is om dit te doen. Maar het is juist heel verstandig! Veel mensen ontdekken pas na de aankoop cruciale problemen bij hun woning. Deze kun je alleen neerleggen bij de verkopende partij als die wist van de problemen. Maar heel vaak kun je dat niet aantonen en vaak weet ook de verkoper er niet (veel) van. Dus is het verstandig om een bouwkundig onderzoek te laten plaatsvinden. Je weet dan zeker dat je toekomstige woning in goede staat verkeert.

2. De juiste verzekeringen

Een nieuwe woning vraagt om nieuwe verzekeringen. Bij aankoop van je nieuwe huis moet je dit ook goed verzekeren. Zo moet je bijvoorbeeld van de meeste hypotheekverstrekkers verplicht een opstalverzekering afsluiten. Dit is een heel belangrijke woonverzekering, omdat je daarmee het huis zelf verzekerd. Dit doe je al voor de overdracht, zodat het huis verzekerd is zodra jij je handtekening onder het koopcontract zet. Een belangrijke stap, want dan is bijvoorbeeld schade door brand, door een storm of door waterschade gedekt. Naast de opstalverzekering zijn er nog meer woonverzekeringen die handig zijn als je een woning koopt, bijvoorbeeld de inboedelverzekeringen. Bij het overzicht van de FBTO woonverzekeringen lees je er meer over.

3. Taxatie van de woning

Het taxeren van de woning is heel gebruikelijk bij de verkoop van een huis. Als je een huis te koop aanbiedt, zal de verkopende makelaar de woning taxeren. Maar als je een woning wilt kopen, is het goed om zelf ook de woning te laten taxeren. Deze taxatiewaarde is namelijk niet altijd betrouwbaar. De verkopende makelaar heeft meer voordeel van een hoge taxatiewaarde, een koper heeft juist voordeel van een lagere taxatiewaarde. Het is dus niet onverstandig om een neutrale partij de taxatie te laten uitvoeren.

4. Een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar wordt veelal onderschat. Deze makelaar krijgt wel een bepaald bedrag om jou aan een woning te helpen, maar daar staat tegenover dat hij heel veel zaken voor je regelt. Hij helpt je bij het bekijken en beoordelen van woningen. Bovendien kan hij (een deel van) het biedproces voor je doen. En je hebt iemand die ook alle administratie kan afhandelen, zodat jij je er niet druk over hoeft te maken.

5. Welke buren wonen ernaast?

Bij het kopen van een eigen huis krijg je heel veel tips. Maar je hoort maar weinig over kijken bij de buren! Toch is dat heel belangrijk. Stel je voor dat jij met je partner wil verhuizen en jullie hebben een kinderwens. Je rijdt naar de woning die je op het oog hebt en je ziet een oude man het gras maaien. Je stapt uit en begint een praatje. Al heel snel begint de buurman te klagen over de herrie die de kinderen van de buren maken, het slaan met de deuren, het huilen van de baby… En jij weet zeker: hier moet je niet gaan wonen als je zelf graag een kindje wilt! Zo kun je heel veel ellende voorkomen door gewoon vóór de koop al eens rustig te praten met de buren of te kijken hoe hun woonsituatie is. Je kunt ook al veel afleiden uit hoe de tuin eruitziet bij de buren.

Een woning kopen is minder makkelijk dan het lijkt. Je moet op veel dingen letten. Toch is het ook weer niet echt ingewikkeld. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk hulp inschakelen. Een hypotheekadviseur kan je helpen met de financiële kant, een verzekeringsagent kan je aan de juiste verzekeringen helpen en een aankoopmakelaar kan je helpen bij het onderhandelen over je nieuwe huis. Maar ook zonder hulp ben je prima in staat om zelf je eerste woning te kopen, zeker als je met deze 5 zaken rekening houdt.

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen tussen FBTO en Makeover.nl