De gevolgen van een verbouwing voor je opstalverzekering
Wil je je woning een frisse nieuwe uitstraling geven? Soms is een kleine aanpassing aan je interieur al genoeg, zoals het vervangen van meubels of een likje verf. Maar in andere gevallen is een grotere verbouwing nodig, zoals het uitbreiden van de woonkamer, een nieuwe keuken, of het plaatsen van een dakkapel. Wat je plannen ook zijn, een makeover of verbouwing kan invloed hebben op je verzekeringen. In het onderstaande artikel lees je meer over de gevolgen van een verbouwing voor je opstalverzekering en welke andere verzekeringen handig kunnen zijn tijdens dit proces.
De opstalverzekering: wat is dat ook alweer?
Een opstalverzekering beschermt je woning en alles wat er vast aan zit tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Het is zo'n verzekering die vaak uit het oog wordt verloren totdat er iets gebeurt. Hoewel het verleidelijk is om deze verzekering te zien als een vast onderdeel van je financiële leven waar je niet meer over na hoeft te denken, is het juist bij een verbouwing essentieel om de dekking goed te controleren.
Waardevermeerdering en je opstalverzekering
Na een verbouwing is de kans groot dat de waarde van je woning gestegen is. Je opstalverzekering is gebaseerd op de herbouwwaarde van je huis. Als je huis meer waard moet de verzekerde waarde worden aangepast. Bij veel verzekeraars moet je aanpassingen aan of in je woning altijd melden. Doe je dit niet, dan loop je het risico op onderverzekering. Wil je hier geen omkijken naar hebben? De opstalverzekering van Rabobank verzekert je automatisch voor de juiste waarde, ook na de verbouwing.
Wat er allemaal onder de opstal valt? Denk aan de constructie van een woning, de gevels, het dak, de keuken, badkamer, verlijmde of vastspijkerde vloeren en zonnepanelen. Maar ook bijgebouwen en tuin.
Andere handige verzekeringen voor tijdens de verbouwing
Tijdens de verbouwing kunnen er risico's ontstaan die niet altijd onder de standaarddekking van je opstalverzekering vallen. Gelukkig zijn hiervoor ook andere verzekeringen af te sluiten. Denk aan dekking tegen schade door bouwmaterialen, fouten in constructies of zelfs inbraakrisico's door tijdelijke openingen in de woning. Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je verder tegen schade aan eigendommen van anderen, zoals buren. Ook een rechtsbijstandsverzekering kan van pas komen, bijvoorbeeld bij conflicten met aannemers of leveranciers.
Makeover en je inboedelverzekering
Niet alleen een verbouwing zoals maar ook een eenvoudige makeover kan gevolgen hebben voor je verzekeringen. Als je nieuwe meubels aanschaft, zoals een luxe bank of een groot entertainmentsysteem, kan de waarde van je inboedel stijgen. In dat geval is het verstandig om je inboedelverzekering te herzien om onderverzekering te voorkomen.
Onbezorgd genieten na de verbouwing of makeover
Een verbouwing kan je woning mooier en duurzamer en daarmee waardevoller maken. Zorg dat je opstalverzekering na de verbouwing wordt aangepast aan de nieuwe waarde van je huis (of kies voor een verzekeraar zoals Rabobank die dit automatisch doet) en overweeg aanvullende verzekeringen voor de bouwfase. Ook een simpele makeover kan van invloed zijn op je inboedelverzekering. Door je verzekeringen goed te checken en indien nodig tijdig aan te passen, voorkom je financiële tegenvallers en kun je onbezorgd genieten van je vernieuwde woning.