Huis kopen: welke verzekeringen heb je nodig?
Bij het kopen van een eigen huis komt van alles kijken. Om te beginnen natuurlijk een grote financiële verplichting, en aan die financiële verplichting zitten bepaalde voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld het afsluiten van bepaalde verzekeringen. Daarnaast zijn er nog tal van andere verzekeringen zeker van pas kunnen komen in het leven en óók het overwegen waard zijn.
Opstalverzekering
Eén verzekering waar je doorgaans niet aan ontkomt, is een opstalverzekering. Dit omdat het doorgaans door de hypotheekverstrekker verplicht wordt gesteld. Dat is ook niet verkeerd, want een opstalverzekering dekt alle onroerende zaken aan je woning: alles wat ‘vastzit’ aan je woning dus. Bij fysieke schade aan je woning door zaken als inbraak, storm of brand ben je dan gedekt.
Overlijdensrisicoverzekering
Vaak wil de hypotheekverstrekker ook dat er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten worden bij het afsluiten van een hypotheek. Deze verzekering zorgt ervoor dat er wordt uitbetaald aan de partner of nabestaanden als je binnen een vastgestelde periode komt te overlijden. Zo is de kans groter dat ook na je overlijden de hypotheek nog wordt afgelost. De vergoeding neemt naar mate de looptijd vordert af, omdat het huis dan al steeds iets verder is afgelost. Let op: een overlijdensrisicoverzekering is iets héél anders als een uitvaartverzekering.
Uitvaartverzekering
Aangezien we hem toch genoemd hebben, bespreken we de uitvaartverzekering nog even apart. Deze is niet verplicht rondom de koop van een woning, maar als je er nog geen hebt, is het wel zeer verstandig om erover na te denken. Een uitvaart kost namelijk gemiddeld zo’n 8.000 euro en daar wil je je nabestaanden niet mee opzadelen wanneer je komt te overlijden. Natuurlijk kun je zelf sparen voor je uitvaart, maar dat geld komt niet meteen beschikbaar wanneer je overlijdt, waardoor je nabestaanden alsnog de uitvaart zullen moeten voorschieten.
Inboedelverzekering (of woonverzekering)
Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Hiermee verzeker je al ‘losse’ zaken in je woning. Zoals je meubels, je kleding en je apparatuur dus. Deze kan gestolen worden, maar ook verloren gaan of beschadigd raken bij brand of overstroming, en dan zijn de kosten vaak hoog. Voor een adequate vergoeding moet je wel zorgen dat de waarde van je inboedel die verzekerd is ongeveer klopt. Inboedelverzekeringen worden vaak ook gecombineerd met een opstalverzekering aangeboden als een woonverzekering, waardoor je vaak een gunstige, goedkope woonverzekering kunt afsluiten.
Woonlastenverzekering
Niet verplicht, wel het overwegen waard: de woonlastenverzekering. Deze zou je een ‘arbeidsongeschiktheidsverzekering plus’ kunnen noemen, want hij keert uit bij verlies van inkomsten door arbeidsongeschiktheid én werkloosheid, met de bedoeling dat je daarmee aan je maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven voldoen. Wel is de periode gedurende welke er uitgekeerd wordt beperkt.
Rechtsbijstandsverzekering
In het leven kun je potentieel tegen allerlei juridische onenigheid aanlopen. Zeker wanneer je je huis gaat verbouwen en in zee gaat met aannemers. Als dat escaleert, heb je juridische bijstand nodig om je recht te halen. Dat is echter vaak een kostbare aangelegenheid. Met een rechtsbijstandsverzekering ben je verzekerd van een vergoeding voor die juridische bijstand.
Aansprakelijkheidsverzekering
In je dagelijks leven kun je schade veroorzaken bij een ander. Voor je auto moet je daarvoor verplicht verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid, maar voor het verdere dagelijkse leven is dat niet het geval. Toch kan het zeker geen kwaad om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het geval dat je per ongeluk een fout maakt en schade veroorzaakt die een ander op jou kan verhalen. Ook als je kinderen hebt kan zo’n verzekering geen kwaad.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je ál deze verzekeringen per se moet nemen. Dan ben je immers een hoop geld kwijt aan maandelijkse premies. Maar het is goed om ervan bewust te zijn, ook van het feit dat sommige verzekeringen dus wél min of meer verplicht zijn.
De laatste interieur inspiraties
Wat voor patronen kun je jouw houten vloer in leggen?
Met een juist gelegde houten vloer sla je nooit de plank mis! Een houten vloer is ontzettend stijlvol en tijdloos. Het zorgt voor meer karakter in ...
Jouw huis in marineblauw: welke kleuren passen goed bij marineblauw?
Marineblauw is een elegante en veelzijdige donkerblauwe tint die dicht bij zwart ligt. Juist door deze eigenschap kun je het makkelijk combineren m...
Badkamermeubel organiseren? Dit is hoe je dat met IKEA accessoires doet
Als ik mijn badkamer inricht, vind ik het heel belangrijk dat ik mijn favoriete spullen makkelijk kan vinden. Ik wil 's ochtends en 's avonds niet ...