gordijnen-opmeten

Maat gordijnen kiezen: Hoe moet je gordijnen opmeten?

Door Joeke | | Woonvragen

Het opmeten van gordijnen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je dit het beste doet. Zo kun je precies de goede gordijnen uitkiezen, of doorgeven als je deze op maat laat maken voor je woning. Hieronder een eenvoudig stappenplan, zodat je in een mum van tijd de juiste gordijnen in huis hebt. Onderaan het artikel hebben we ook de verschillende soorten gordijnen gezet met bijbehorende roede/rails, als je nog niet precies weet wat voor soort gordijnen je wil.

Stap 1: De gordijnroede (breedte) opmeten

Begin altijd bij het opmeten van de gordijnroede of -rails. De roede is vaak een stuk groter dan het raam, zodat de gordijnen geopend niet voor het raam hangen. Als je nog geen gordijnroede hebt, meet dan de breedte van het kozijn op en tel hier 40 cm bij op, 20 cm voor iedere kant. Noteer de maat en noteer ook een omschrijving.

Tip: het is makkelijk om pas gordijnen op te meten en uit te kiezen als je eerst de roede ophangt. Zorg dat deze waterpas is en aan beide kanten van het raam evenveel uitsteekt, voor het mooiste resultaat. Voor dikke gordijnen kun je een iets langere roede kiezen dan voor gordijnen van een dunne stof. Houd bij het kopen van een gordijn of roede rekening met de soort gordijnen die je wil.

gordijnroede
Pexels

Stap 2: De hoogte opmeten

Meet nu de hoogte op, dus vanaf de gordijnroede tot aan de grond. Als je liever korte gordijnen hebt, zoals boven een radiator, neem dan de maat vanaf de roede tot de bovenkant van de radiator of de vensterbank. Doe dit voor de zekerheid op verschillende plaatsen (begin, midden en einde), vooral als je een oudere woning hebt en noteer alledrie de maten.

Meet altijd als de vloer er al ligt. Ben je nog aan het verbouwen, dan kun je beter even wachten. Als je nog geen roede hebt, bepaal dan eerst waar deze moet komen en teken dit eventueel af met een dun potloodstreepje op de muur. Al is het makkelijker om te wachten met opmeten en bestellen, tot de roede of rails op zijn plek hangt. Meet altijd vanaf de bovenzijde van de roede voor plooigordijnen.

Als je een gordijnroede met ringen hebt, meet dan vanaf de onderkant van de ringen en niet vanaf de roede zelf. Bij een wavegordijn meet je ook vanaf de onderkant van de roede/rails, omdat de gordijnen eronder komen te hangen. Kies de kortst gemeten hoogte als uiteindelijke maat. Trek hier nu 2 cm vanaf als je korte gordijnen wil tot aan de radiator of vensterbank, of trek er 1 cm vanaf als je gordijnen wil tot aan de vloer.

Let op, als je gordijnen hebt met ringen dan hoef je niets af te trekken. Liever gordijnen die over de grond draperen zoals in klassieke Franse woningen? Tel er dan juist 5 cm bij op. Houd er rekening mee dat dit laatste enkel geschikt is voor zeer soepele stoffen.

Stap 3: Meet nog een keer

Om foutjes te voorkomen is het verstandig om alle maten nog een keer op te meten en de opgeschreven maten te controleren. Zo weet je zeker dat alles klopt voordat je gordijnen bestelt.

Stap 4: Bepaal het uiteindelijke formaat op basis van het soort gordijn

De uiteindelijke maat van de gordijnen is afhankelijk van het soort gordijn dat je kiest. Als je op maat gemaakte gordijnen neemt, dan hoef je meestal alleen de opgemeten maten door te geven. Maar als je standaard gordijnen gaat kopen, zijn er een paar dingen om op te letten:

  • Deel de breedte door tweeën als je twee gelijke gordijnen wil hebben. Je kunt ook kiezen voor ongelijke delen
  • Over het algemeen kun je de breedte van ieder gordijn met 4 vermenigvuldigen, om voldoende gordijn(stof) te hebben. Dit geldt voor ieder soort gordijn
  • Als je kiest voor plooigordijnen met een hoofdje, dit is het stukje stof dat boven de gordijnroede uitsteekt, tel dan 2 cm op bij de uiteindelijke hoogte
  • Als je graag standaard gordijnen wil bestellen, kan het makkelijker zijn om de roede of rails pas op te hangen als de gordijnen binnen zijn. Zo kun je ook gordijnen met een standaard maat ophangen op de perfecte hoogte
gordijnen-draperen
Max Rahubovskiy

De meest voorkomende soorten gordijnen

  • Plooigordijn: deze gordijnen zijn voorzien van één, twee, of drie plooien aan de bovenkant, waardoor de gordijnen mooi vallen. Hoe meer plooien; hoe meer stof er is gebruikt en hoe zwaarder de gordijnen zijn. Plooigordijnen zijn voorzien van een waveband met haakjes, die je aan een normale gordijnrails kunt hangen of aan een gordijnroede met ringen
  • Gordijn zonder plooi: deze gordijnen zie je veel bij Ikea en zijn voorzien van een tunnel aan de bovenkant waar je een gordijnroede doorheen schuift
  • Ring- of lusgordijnen: deze soort gordijnen zijn voorzien van ringen in de stof, of lussen aan de bovenzijde of achterzijde. Vervolgens haal je een gordijnroede door de ringen of lussen heen. Als je de gordijnen opent of sluit, glijdt de stof over de roede. Veel standaard gordijnen zijn ring of lusgordijnen
  • Wavegordijnen: tenslotte zijn er ook wavegordijnen die het effect hebben van gordijnen met ringen, maar dan voorzien zijn van haakjes. Je hebt meestal de keuze tussen waves van 6 of 8 cm, en hoe kleiner de waves hoe meer stof er nodig is. Je hangt wavegordijnen op aan een speciale of een gewone gordijnrails met runners. Houd er wel rekening mee dat dit soort gordijnen meer plek nodig hebben en de rails dus meer naar voren moet worden gehangen. Om voldoende ruimte te creëren tussen het raam en het gordijn (minimaal 7 cm van de muur)