Overweeg je een uitgebreide opstalverzekering? Dan moet je dit weten

Door Kim Vrolijk | | Woonvragen
wikken-en-wegen
Igor Omilaev

Wie een huis wil kopen, is al snel een paar ton kwijt. Omdat de meeste mensen dit geld niet hebben liggen, wordt er vaak een hypotheek afgesloten om de aankoop van een woning te financieren. Het huis fungeert meestal als onderpand van de lening, waardoor een hypotheekverstrekker van je eist dat je een opstalverzekering afsluit.

Hiermee ben je verzekerd voor schade aan je huis en alles wat hieraan vastzit. Heb je net een huis gekocht en moet je nog een opstalverzekering afsluiten? Dan kun je voor de standaarddekking kiezen, maar ook voor de uitgebreide variant. In deze tekst lees je wat de voordelen van een uitgebreide opstalverzekering zijn.

Dekking van een opstalverzekering

Sluit je een opstalverzekering af? Dan ben je verzekerd voor schade door brand, kortsluiting, storm, blikseminslag, neerslag, vorst, inbraak en diefstal. Daarnaast keert een verzekeraar geld uit voor een breuk of lek in (dubbele) beglazing en schade die tijdens de aanbouw of verbouwing van een woning ontstaat. Niet alleen je woning zelf is verzekerd, maar ook zaken die hieraan vastzitten.

Ook schade aan zonnepanelen, een vaste vloer of inbouwkoelkast is bijvoorbeeld meeverzekerd op een opstalverzekering. De dekking van een woonhuisverzekering – zoals een opstalverzekering ook wel genoemd wordt – is vrij uitgebreid, maar er zijn ook zaken waarvoor een verzekeraar geen geld uitkeert. Is de schade het gevolg van slecht of te lang uitgesteld onderhoud? Dan heeft het geen zin om een claim in te dienen bij je verzekeraar. Ook schade door slijtage, rotting of roest en schade door een aardbeving of grondwater wordt niet vergoed door een opstalverzekering.

Waar kun je een opstalverzekering mee uitbreiden?

Naast de standaarddekking kun je sommige verzekeringen uitbreiden met één of meer aanvullende dekkingen. Als je naar een opstalverzekering kijkt, zie je deze mogelijkheid niet. Daarom denk je misschien dat het niet mogelijk is om een uitgebreide opstalverzekering af te sluiten, maar dat is wel degelijk het geval. Naast een woonhuisverzekering kun je namelijk nog twee handige verzekeringen afsluiten die je beschermen tegen schade in je woning en buitenshuis: een inboedelverzekering en een buitenshuisverzekering. Hieronder lichten we beide verzekeringen kort toe.

Inboedelverzekering

Wil je naast je woning en alles wat hieraan vastzit ook de losse spullen in je huis verzekeren, zoals meubels en elektrische apparaten? Sluit dan ook een inboedelverzekering af. Je inboedel is hiermee verzekerd voor schade door onder meer brand, storm, regen, overstroming, inbraak en diefstal. Schade door eigen schuld is niet standaard verzekerd, maar kun je wel meeverzekeren.

Buitenshuisverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan persoonlijke bezittingen als dit in huis ontstaat, maar niet als dit buiten de deur gebeurt. Als je voor een uitgebreide opstalverzekering kiest, kun je deze aanvullen met een buitenshuisverzekering. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade, verlies en diefstal van persoonlijke bezittingen buiten je woning in Nederland.

Je bent beter verzekerd

Breid je een opstalverzekering uit met een inboedelverzekering en/of buitenshuisverzekering? Dan ben je een stuk beter verzekerd. De keerzijde van de medaille is dat je ook een hogere premie betaalt. Veel mensen laten zich hierdoor leiden, maar dit kun je beter niet doen. Ondanks dat jij je maandlasten zo laag mogelijk wilt houden, is het niet verstandig om te bezuinigen op verzekeringen. Als er wel schade ontstaat, moet je deze mogelijk zelf vergoeden. De kans is groot dat dit je veel meer kost dan de premie van een uitgebreide opstalverzekering.