Met welke kosten moet je rekening houden bij een verbouwing?
Wat kost een verbouwing? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is, omdat het sterk afhangt van de verbouwing in kwestie. Toch zijn er vaak bepaalde kosten waar je op kunt rekenen en die je mee moet nemen wanneer je de kosten voor je verbouwing wilt berekenen. Die kostenposten zijn niet altijd van toepassing, maar kunnen het wel degelijk zijn. We bespreken de belangrijkste kosten waar je rekening mee moet houden bij een verbouwing.
Opslagkosten
Tijdens een renovatie van je huis, moeten er vaak spullen aan de kant zodat je overal bij kunt. Het is vaak handiger om ze even helemaal weg te hebben. Dan kunnen ze ook niet vuil worden door de verbouwingswerkzaamheden. Bovendien wil je mogelijk een deel van het huis bewoonbaar houden, en dan is het niet handig om de spullen ergens anders in je woning te moeten opslaan. Als je de spullen dichtbij wilt kunnen houden, dan is het een optie om een zeecontainer te huren en te laten plaatsen bij je woning. Hier kun je dan je spullen veilig in opslaan. Als je niet zo veel opslagruimte nodig hebt, is een opslagcontainer ook een optie.
Materiaalkosten
Onvermijdelijk kosten bij een huis verbouwen zijn materiaalkosten. Denk aan zaken zoals hout, beton, tegels, verf en isolatiemateriaal. Dit kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Maar het is wel verstandig om hoogwaardige materialen te kiezen en geen inferieure spullen te gebruiken, want dan kun je er later opnieuw kosten aan hebben.
Arbeidskosten
Bij een huis renoveren zijn kosten die vaak van toepassing zijn, maar in sommige gevallen ook vermeden kunnen worden, kosten voor arbeid. Vaak heb je hulp nodig van aannemers, vakmensen, loodgieters, elektriciens en andere professionals om (delen van) de verbouwing voor je uit te voeren. Als je inderdaad die hulp nodig hebt, dan is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende partijen om tot de beste prijs te komen en duidelijke afspraken te maken over de prijs en het tijdschema van het project. Kun je dingen zelf? Dan scheelt dat arbeidskosten!
Ontwerp- en architectkosten
In veel gevallen moeten je verbouwplannen door een professional ontworpen worden. Als je inderdaad een architect of ontwerper inschakelt om jouw renovatieproject te plannen, moet je rekening houden met de kosten van hun diensten. Dit kan onder meer gaan om het maken van bouwtekeningen, het indienen van vergunningen en het begeleiden van het bouwproces.
Verbouwingsvergunningen
Niet alle verbouwingen kun je helaas zomaar uitvoeren. Sommige verbouwingsprojecten vereisen namelijk vergunningen van de gemeente, wat dan weer extra kosten met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de bouwvoorschriften en vergunningsvereisten in jouw regio voordat je aan je verbouwing begint en de kosten van vergunningen op te nemen in je budget.
Naast de hierboven beschreven zaken, is het ook altijd verstandig om een buffer op te nemen voor onvoorziene kosten die tijdens het verbouwingsproces kunnen ontstaan. Die ontstaan immers maar al te vaak en kunnen voor flinke tegenvallers zorgen die de rest van het project in de problemen brengen. Denk aan extra materiaalkosten, onverwachte reparaties of wijzigingen in het ontwerp die tijdens de verbouwing nodig blijken te zijn. Liever vooruitdenken dan achteraf betreuren.
De laatste interieur inspiraties
Jouw huis in marineblauw: welke kleuren passen goed bij marineblauw?
Marineblauw is een elegante en veelzijdige donkerblauwe tint die dicht bij zwart ligt. Juist door deze eigenschap kun je het makkelijk combineren m...
Badkamermeubel organiseren? Dit is hoe je dat met IKEA accessoires doet
Als ik mijn badkamer inricht, vind ik het heel belangrijk dat ik mijn favoriete spullen makkelijk kan vinden. Ik wil 's ochtends en 's avonds niet ...
Design koffiemachines die goed én mooi zijn
Enkele criteria om rekening mee te houden bij het kiezen van een koffiemachine zijn uiteraard het budget, de smaakvoorkeuren en ook de gebruiksfreq...