De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

5 tips voor het behangen van een muur

Een muur behangen, we zullen het waarschijnlijk allemaal wel eens tegenkomen. Wat is er dan niet fijner om wat tips te kunnen lezen over hoe je dit het beste aan kunt pakken? Iedereen kan deze klus tot een goed einde brengen, oefening baart kunst! Daarom vandaag: 5 tips voor het behangen van een muur.

Behang 12

Bron: wonen
Behang 14
Bron: karwei

Behang verwijderen

Het belangrijkste van behangen is dat de ondergrond schoon en egaal is. Als er nog oud behang op de muur zit, haal deze er eerst van af! Je kunt over oud behang heen behangen, maar dat kan sneller loslaten. Bespaar jezelf de moeite en doe het gewoon in één keer goed. Behang verwijderen kun je het beste doen door het met een spons nat te maken met lauwwarm water. Hierna kun je het eraf trekken of schrapen met een plamuurmes. Mocht je het iets makkelijker willen doen kun je een stoommachine huren bij de bouwmarkt. Deze doet in principe hetzelfde, maar is iets sneller in gebruik en dus minder intensief.

Behang 1

Bron: moderncountrystyle
Behang 13
Bron: huis-interieurontwerp
Behang 11
Bron: gamma

Ondergrond egaliseren

Zorg dat de ondergrond egaal is. Als er dingen uitsteken op de muur kun je deze wegschuren met schuurpapier. Als er juist gaten in de muur zitten moet je dit opvullen. Ga zo de hele muur langs en zorg dat het netjes afgewerkt is.

Muur voorbereiden

Sommige muren kunnen nogal wat vocht opnemen. Als dit het geval is, kan het zijn dat het behang minder goed blijft plakken. Zorg er daarom voor dat je de muur voorstrijkt. Test of je muur dit nodig heeft door er een beetje water op te druppelen. Wordt het heel snel opgenomen door de muur, kies dan voor het voorstrijken. Voorstrijk is verkrijgbaar bij bouwmarkten. Het zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder verf hoeft te gebruiken voor de muur, de verf dekt sneller.

Behang 10

Bron: onbekend
Behang 9
Bron: onbekend

Behangen

Voor het behangen heb je behanglijm nodig. Kies altijd voor de juiste behanglijm bij het desbetreffende behang. Dat maakt een hoop verschil in hoelang het behang mee zal gaan. Hierna meet je de muur af ( liever iets ruimer rekenen ) en kun je de behangstroken knippen of snijden. Smeer de behangstroken in met de behanglijm. Begin in het midden en werk daarna naar de buitenkant. Plak de stroken nooit over elkaar heen maar heel dicht tegen elkaar aan. De stroken kun je op de muur plat strijken met een behangborstel. Als je liever voor een makkelijkere optie kiest, kun je tegenwoordig ook behang kopen waarbij je de muur insmeert met behanglijm in plaats van het behang zelf. Hierna kun je het behang uit een rol van boven naar beneden aanbrengen op de muur en dan knip of snij je de onderkant op de gewenste lengte. Beiden opties leveren een goed resultaat.

Behang schilderen

Je hebt ook behang die je nog kunt verven met een leuk kleurtje. Het leuk hieraan is dat je ondergrond meteen een leuke print of reliëf heeft. Dit geeft de muur net wat meer structuur en levendigheid. Het kost uiteraard meer tijd dan alleen verven of behangen, maar het is zeker de moeite waard.

Behang 6

Bron: welke
Behang 3
Bron: pinterest
Behang 4
Bron: kandco

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?