De beste manieren om op je gasverbruik te besparen

Door Romee | | Duurzaam

We komen er allemaal niet onderuit dat we meer betalen voor ons gasverbruik. Al heeft het ingevoerde energieplafond daar wel weer iets bij geholpen. Dat neemt niet weg dat het slim is om kritisch te kijken hoe je op je gasverbruik kunt besparen in huis. Daarom zetten we in dit artikel een aantal goede mogelijkheden op een rij. Sommige liggen misschien voor de hand, maar een opfrisser is altijd handig!

Inzicht krijgen in je energierekening

Voordat je op je gasverbruik kunt besparen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je huidige gasverbruik. Sommige energieleveranciers geven daar automatisch inzicht in door middel van een maandelijkse mail, bij andere moet je inloggen om dit inzicht te krijgen. Er zijn zelfs apps beschikbaar waarmee je tot op de dag nauwkeurig je gasverbruik kunt bijhouden. Milieucentraal heeft een uitgebreide pagina met allerlei tips om inzicht in je energierekening te krijgen. Dat kan al een goed startpunt zijn.

De thermostaat een graadje lager zetten

Misschien denk je, wat maakt één graadje lager nu uit? Maar op jaarbasis kan dat veel schelen op je gasverbruik. Trek een extra warme trui aan in huis en een lekker fleecekleed over je heen op de bank. En zit vooral ook niet te lang stil, maar loop eens door het huis heen. Dan krijg je het vanzelf warmer! Je lichaam is overigens snel gewend aan een iets lagere temperatuur. Heb je een cv-ketel? Dan kun je de temperatuur van de ketel mogelijk ook lager zetten, maar dat is afhankelijk van de isolatie van je woning. Wanneer je radiatoren hebt, is het goed om ‘s nachts de temperatuur een stuk lager te zetten. Bij vloerverwarming moet je dat niet teveel doen, want het opwarmen duurt langer en kost daardoor juist meer energie.

Je gordijnen sluiten

Wist je dat veel warmte door je ramen verloren gaat? Dat is de reden om eens goed te kijken naar je raambekleding. Heb je gordijnen? Doe deze dan ‘s avonds dicht. En als je gordijnen voor de radiatoren hangen, dan is het slim om deze in te korten. Er bestaat ook isolerende raambekleding die ervoor zorgt dat de warmte beter binnen blijft. Goed om eens te overwegen!

Investeren in een warmtepomp

Een meer ingrijpende verandering en een grotere investering is het investeren in een warmtepomp. Vanaf 2026 wordt het zelfs verplicht om bij het vervangen van je cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief. Dat kan een cv-ketel zijn in combinatie met een hybride warmtepomp, waarmee je al flink op je gasverbruik bespaart. Maar een volledig elektrische warmtepomp zorgt ervoor dat je uiteindelijk helemaal van het gas af kunt.

Lees ook ons artikel met ‘5 budget tips om te besparen in huis’. Genoeg mogelijkheden om energie te besparen, in kleine of grotere stappen.