Kun je energieneutraal leven met een thuisbatterij?

Door Jelle | | Duurzaam

Wil jij graag wat doen om het tij te keren en de aarde te sparen? Dan wil je vast milieuvriendelijker leven en zelfs energieneutraal worden. Dat laatste is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens financieel een stuk slimmer. De energieprijzen zijn nog steeds torenhoog! We zien steeds vaker de thuisbatterij voorbij komen in de media en het nieuws. Het lijkt een soort wonder, maar kun je ook echt energieneutraal leven met een thuisbatterij? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wat is een thuisbatterij?

Heel eenvoudig gezegd is een thuisbatterij een grote, oplaadbare batterij die opgeladen wordt met zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen, waarvan de Lithium-ion thuisbatterij het meest gebruikt wordt op dit moment en verkrijgbaar is in verschillende capaciteiten. Redelijk nieuw is de zoutwater thuisbatterij. Wil je een thuisbatterij installeren, dan kun je het beste een goede leverancier vragen wat in jouw situatie de beste mogelijkheid is.

Voordelen van een thuisbatterij

Het grootste voordeel van een thuisbatterij is natuurlijk dat je optimaal gebruik kunt maken van je zonnepanelen. Als je geen batterij hebt, wordt overtollige zonnestroom vaak teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en tegenwoordig krijg je er maar een kleine of zelfs helemaal geen vergoeding voor. Terwijl jij nog steeds de hoofdprijs betaalt op momenten dat je wél energie afneemt. Met een thuisbatterij kun je op die momenten gewoon je eigen energie gebruiken. Je wordt daarmee dus ook veel onafhankelijker van het net en zelfs als de stroom uitvalt, ben jij voorzien. Als je voor een batterij met een grote capaciteit kiest, kun je zelfs volledig off-grid gaan leven en jezelf voorzien van je eigen energie.

Kun je volledig energieneutraal worden met een thuisbatterij?

Of je daadwerkelijk energieneutraal kunt leven met een thuisbatterij hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste zijn:

  • Je energieverbruik: hoe hoger dat is, hoe meer opslagcapaciteit je nodig zult hebben.
  • Hoeveel energie wekken je panelen op? Dit hangt af van het aantal en type zonnepanelen en hoeveel zon je dak vangt.
  • Opslagcapaciteit van de thuisbatterij? Hoe groter, hoe meer energie je kunt opslaan voor later gebruik.

Om echt energieneutraal te wonen, zou je dus net zoveel energie moeten opwekken als je het hele jaar verbruikt en dus een batterij met genoeg capaciteit moeten hebben om pieken en dalen op te vangen. In de praktijk is dat nog best lastig voor elkaar te krijgen, omdat je verbruik en opwek constant variëren. De meeste huishoudens wekken in de zomer meer op dan ze verbruiken, terwijl ze tijdens de koude, korte dagen in de winter juist tekortkomen en stroom van het net moeten afnemen. Een thuisbatterij kan die seizoensfluctuaties meestal niet volledig opvangen.

Hybride opstelling als tussenoplossing

In de meeste gevallen is een hybride opstelling daarom de beste optie. Je gebruikt dan eerst je zelf opgewekte zonne-energie, aangevuld met stroom uit je thuisbatterij. Alleen als die bronnen niet toereikend zijn, krijg je energie van het net.

Maar, met een slimme sturing kun je dit proces optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld je batterij opladen met goedkope nachtstroom van het net, om die energie overdag te gebruiken als aanvulling op je zonne-energie. Of je verkoopt overtollige zonne-energie terug aan het net op momenten dat de terugleververgoeding gunstig is.

Op die manier kun je met een hybride opstelling je energierekening flink verlagen en je CO2-uitstoot beperken, zonder volledig afhankelijk te zijn van je eigen opwek.

Is een thuisbatterij rendabel?

Naast de technische haalbaarheid is ook de financiële kant belangrijk. Thuisbatterijen zijn namelijk niet goedkoop. Afhankelijk van de capaciteit en het merk betaal je al gauw enkele duizenden euro’s.

Of een thuisbatterij rendabel is, hangt af van je specifieke situatie. Belangrijke factoren zijn:

  • Hoeveel kost stroom van het net, en wat krijg je voor teruglevering? Hoe groter dit verschil, hoe interessanter een thuisbatterij wordt.
  • Hoeveel zonne-energie kun je opslaan en zelf gebruiken dankzij de batterij?
  • De levensduur van de batterij: moderne lithium-ion thuisbatterijen gaan gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Hoe langer de levensduur, hoe hoger het rendement.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een thuisbatterij voor jouw woning? Neem dan contact op met een specialist, zoals Zonnemarkt. Zij kunnen je situatie beoordelen en adviseren over de beste oplossing.

Beter voor het milieu en voordeliger

Een thuisbatterij zorgt misschien niet voor volledig energieneutraal wonen, maar je ecologische footprint wordt aanzienlijk kleiner. Zeker wanneer je ook andere maatregelen neemt, zoals volledig van het gas af gaan, het vergroenen van je tuin met onder meer grote planten die voor schaduw zorgen, je huis isoleren en besparende maatregelen op het gebied van water en stroom. Dus, met een hybride systeem kun je toch nog energie afnemen en terugleveren aan het net en ben je echt goed bezig!