De Beste Humidifiers voor Betere Luchtkwaliteit

Door Martijn | | Gezondheid

Een humidifier of luchtbevochtiger heeft veel voordelen, maar het kan lastig zijn om uit alle opties en aanbiedingen de beste eruit te pikken. In dit artikel vertellen we je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van een humidifier, welke soorten er zijn en welke door onze experts als beste zijn getest.

Wat is een humidifier?

De term humidifier is het Engels woord voor een luchtbevochtiger. Het is een elektrisch apparaat wat droge lucht simpel gezegd vochtiger maakt. De juiste luchtvochtigheid heeft veel voordelen, en ziekenhuizen gebruiken ze bijvoorbeeld om het comfortniveau van de patiënt te verbeteren. Droge lucht is namelijk oncomfortabel om in te ademen en een humidifier zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit.

Hoewel de basiswerking vrij simpel is, geldt dit niet altijd voor de technologie erachter. Er komt heel wat bij kijken om de juiste vochtbalans in een ruimte te behouden. De beste humidifiers creëren een hygiënische nevel. Ze zorgen er dus niet alleen voor dat de lucht vochtiger wordt, maar ook dat bacteriën zich minder goed kunnen verspreiden. De beste humidifiers werken namelijk zowel als een luchtbevochtiger en een luchtzuiveraar.

humidifier-betere-lucht
Medisana

Voordelen van een humidifier

De juiste vochtbalans door het gebruiken van een humidifier kent een groot aantal voordelen. Want een droge lucht kan zorgen voor: het opspelen van allergieën, moeten hoesten, een droge keel, hoofdpijn, een verstopte neus, een droge huid, gebarsten lippen en geïrriteerde ogen. Echter is een te vochtige lucht ook niet goed, omdat dit bijdraagt aan schimmelgroei en het de hoeveelheid bacteriën en huisstofmijt vermeerdert. Een goede humidifier dient dus de juiste vochtbalans te creëren en behouden.

Als je een humidifier op de juiste manier gebruikt kan dit helpen bij ademhalingsproblemen, symptomen van een verkoudheid of de griep, het verminderen van eczeem, en zorgen voor een betere huid. Echter zorgen dezelfde apparaten voor een verergering van deze symptomen, als je de luchbevochtiger niet goed schoonmaakt.

Soorten humidifiers

Hoewel het doel van een humidifier altijd hetzelfde is, de lucht bevochtigen, doen ze dit op verschillende manieren. Hieronder een aantal verschillende typen luchtbevochtigers:

 • Koele mist humidifiers: het grootste voordeel van dit soort humidifiers is dat ze de luchtvochtigheid verhogen zonder dat de ruimte warmer wordt. Dit type humidifier creëert een nevel of mist, die meestal eerst wordt gefilterd voordat deze in de ruimte terecht komt. Het is een goede keuze als je vaak moet hoesten, last hebt van een droge keel of een huisdierenallergie hebt. Omdat ze de temperatuur niet verhogen is het ook een fijn apparaat om te gebruiken in de zomer en ze bevochtigen de lucht erg snel. Een nadeel van dit type apparaten is dat ze een licht zoemend geluid produceren, wat niet door iedereen als prettig wordt ervaren. Zoals bij ieder type humidifier is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken, maar een koele mist humidifier is erg eenvoudig in onderhoud. Ze zijn tevens geschikt voor dagelijks gebruik, energie zuinig en te verkrijgen voor grote ruimtes.
 • Warme mist humidifiers: dit type humidifier is het tegenovergestelde van de koele mist bevochtiger, omdat ze het water verhitten om een damp te creëren. Hierdoor komen ze ook erg van pas als je last hebt van een verkoudheid of de griep, omdat ze de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën verminderen. Doordat ze voorzien zijn van een complexere techniek, zijn ze duurder in aanschaf en wat moeilijker om schoon te maken. Omdat het water moet worden verhit zijn ze over het algemeen ook minder energiezuinig dan de koude mist humidifiers. Houd er rekening mee dat deze apparaten gevaarlijk kunnen zijn voor jonge kinderen en huisdieren, vanwege de verhitting van het water. Omdat dit apparaat geen gebruik maakt van filters, hoef je deze ook niet te vervangen.
 • Ultrasone humidifier: ook deze ultrasone luchtbevochtigers hebben vaak de optie om warme of koude mist af te geven, alleen wordt dit op een andere manier gecreëerd. Door middel van een trillend membraan worden er kleine druppeltjes vocht de ruimte ingeschoten. Het grootste voordeel is dat deze humidifiers enorm stil zijn en daardoor perfect voor de slaapkamer. Ze zijn ook nog eens erg energiezuinig. Het enige nadeel is, dat ze meestal enkel geschikt zijn voor kleinere ruimtes.
 Soorten Humidifier:
Voordelen: Nadelen:
 Koele mist luchtbevochtiger
 • Makkelijk schoon te maken
 • Geschikt voor dagelijks gebruik
 • Warmt de ruimte niet op
 • Geschikt voor mensen met huisdieren
 • Energiezuinig
 • Geschikt voor grote ruimtes
 • Bevochtigt een ruimte snel
 • Licht zoemend geluid
 • Risico op bacteriële besmetting
 • Kunnen groot zijn qua omvang
 • Filters dienen te worden vervangen
 Warme mist luchtbevochtiger
 • Verminderen van bacterie opbouw en ziektekiemen
 • Stil in gebruik
 • Goed om te gebruiken bij een verkoudheid of griep
 • Je hoeft geen filters te vervangen
 • Moeilijker schoon te maken
 • Duurder in aanschaf
 • Minder energiezuinig
 • Niet geschikt voor kleine kinderen of huisdieren
 Ultrasone humidifier
 • Energiezuinig
 • Erg stil
 • Perfect voor de baby- of kinderkamer
 • Duurder in aanschaf
  Minder energiezuinig
 • Niet geschikt voor grote ruimtes

De beste 9 humidifiers van dit jaar

Hieronder hebben we een lijstje samengesteld van de beste humidifiers voor 9 verschillende categorieën. Zo is het makkelijk om de juiste humidifier te vinden, die past bij jouw behoeften.

1. Beste prijs/kwaliteit humidifier

Deze humidifier van Philips is door onze experts getest als de beste humidifier op basis van de prijs/kwaliteit verhouding. De speciale NanoCloud technologie zorgt niet alleen voor een hogere luchtvochtigheid maar ook voor een schone lucht, met 99% minder bacteriën doordat hij enkel zuivere waterdamp uitstoot. Erg comfortabel als je last hebt van hoesten of een droge keel.

Je hebt de keuze uit twee verschillende ventilatorstanden, en de laagste stand is het meest geschikt voor de slaapkamer. De Philips humidifier kan gebruikt worden voor ruimtes tot 31m2 en bij maximaal gebruik gaat hij tot 10,5 uur mee. Het apparaat zonder een gevulde watertank weegt slechts 1,6 kg, en de watertank heeft een capaciteit van 2 liter. Bovendien veroorzaakt de Philips luchtbevochtiger, in tegenstelling tot veel andere ultrasone humidifiers, geen witte stof of natte vlekken.

humidifier-luchtbevochtiger-tips
Philips

2. Beste humidifier voor de babykamer

Als je op zoek bent naar een geschikte humidifier voor de baby- of kinderkamer, dan komt de humidifier van Auronic als beste uit de bus. Het apparaat is fluisterstil, verbetert de ademhaling van je kleine en verspreidt nevel aan alle kanten van het apparaat (360 graden). De Auronic luchtbevochtiger is tevens voorzien van een handig nachtlampje, zodat je het licht niet aan hoeft te doen als je een andere stand wil selecteren.

Bijvullen is niet snel nodig, want op de laagste stand kan hij 25 uur lang aan staan, terwijl dit op de hogere stand ook nog 12 uur is. De watertank heeft een inhoud van 1,5 liter, en is geschikt voor ruimtes tot 25m2. Het enige nadeel is dat je de filter iedere 6 maanden dient te vervangen.

luchtbevochtiger-kopen-humidifier
Auronic

3. Beste humidifier voor grote ruimtes

Met name voor een grote ruimte kan het een uitdaging zijn om een geschikte humidifier te vinden, maar deze luchtbevochtiger van Clean Air kan ruimtes tot wel 65m2 bevochtigen. Je kunt hem overigens ook gewoon in kleine ruimtes gebruiken. Het is een 3-in-1 apparaat, welke ook een UVC sterilisatie en ionische luchtreiniger heeft, plus een optie om etherische oliën toe te voegen voor aromatherapie.

De luchtvochtigheid wordt automatisch geregeld, waarbij je de keuze hebt uit 4 verschillende programma’s. De humidifier is voorzien van een waterfilter zodat je gewoon leidingwater kunt gebruiken, en het enige dat je hoeft te doen is de waterfilter twee keer per week te reinigen onder de kaam. De watertank is gelukkig makkelijk eruit te halen. Met een volle tank kan hij ongeveer 10 uur lang aan staan, en het display geeft automatisch aan wanneer de filters vervangen dienen te worden. Een van de leuke voordelen van deze Clean Air waterfilter is, dat je hem ook kunt bedienen met de bijbehorende app.

luchtbevochtiger-humidifer-kopen
Clean Air Optima

4. Beste humidifier met hygrometer

Met deze humidifier van Duux Beam weet je altijd hoe de luchtvochtigheid in jouw ruimte is, dankzij de ingebouwde hygrometer. Je hoeft dus niet zomaar aan te nemen dat het apparaat zijn werk doet, want je leest dit precies af. De Dux Beam humidifier is verder voorzien van een aantal handige functies: hij is geschikt voor aromatherapie, heeft een grote watertank van 5 liter, en beschikt over een anti-bacteriële en een anti-kalk filter.

Plus een erg aangenaam design welke verkrijgbaar is in zowel het wit als in het zwart. De sfeerverlichting zorgt ervoor dat deze moderne luchtbevochtiger geen doorn in het oog is. Hij is muisstil, met minder dan 35 decibel. Je kunt hem handmatig bedienen op het apparaat zelf, of met de handige app. Makkelijk als je al in bed bent gedoken bijvoorbeeld. Het maximale gebruik is 24 uur zonder bijvullen.

humidifier-met-hygrometer
Duux

5. Goedkoopste humidifier

Deze Lidl humidifier is een van de goedkoopste humidifiers waar je daadwerkelijk wat aan hebt. Het is niet enkel een diffuser, maar echt een apparaat die de luchtkwaliteit in huis verbetert. Hij is geschikt voor mensen met allergieën, zoals voor pollen of stof. Deze Lidl luchtbevochtiger is voorzien van verschillende filters, waaronder een actieve koolstoffilter en een EPA filter.

De luchtkwaliteit wordt aangegeven, door middel van verschillende kleuren op het display. Er zijn 4 verschillende standen, inclusief een slaapstand. Als het nodig is om de filters te vervangen wordt dit automatisch aangegeven. De humidifier is geschikt voor ruimtes tot 15m2, die niet hoger zijn dan 2,4 meter.

humidifer-lidl-gadget
Silvercrest

6. Humidifier met het mooiste design

Deze Grundig humidifier mag gezien worden, en heeft een strak design dat past in verschillende interieur stijlen. Hij is uitgevoerd in het zwart, met een subtiel blauw sfeerlichtje rondom. Naast de vorm en stijl is hij ook erg nuttig en geschikt voor ruimtes van 15 tot en met 35 m2. De Grundig luchtbevochtiger is voorzien van een hygrometer, een timer en geschikt voor aromatherapie. Voeg gewoon een paar druppels toe op het sponsje, in het aroma bakje onderin het apparaat.

Deze ultrasone bevochtiger creëert een zichtbare nevel, die beschikt over drie standen. Je kunt deze op het apparaat zelf selecteren, of door middel van de bijgeleverde afstandbediening. Het waterreservoir is vrij groot met een inhoud van 4,3 liter, en gaat daarom ook 12 uur lang mee.

humidifier-mooi-design
Humidifier

7. Kleinste humidifier

Een compacte humidifier kan erg handig zijn, bijvoorbeeld voor op tafel. Hoewel ze de lucht bevochtigen, worden kleine humidifiers meestal gebruikt voor aromatherapie. Deze UniZ aroma diffuser zorgt naast een heerlijke geur, ook voor een verbeterde luchtkwaliteit. Hij is voorzien van een mooi design, met houtlook. Daarnaast is de UniZ diffuser erg stil, waardoor hij tevens kan worden gebruikt in de slaapkamer en meteen voor een nachtlampje zorgt met verschillende led lichtjes.

humidifier-aroma-diffuser
Uni Z
Bekijk ook eens ons artikel over de diffuser van Action!

8. Slimste humidifier

De Xiaomi humidifier is te bedienen met de Google Voice Assistant en Alexa, waardoor het niet alleen nuttig maar ook leuk is om deze humidifier in huis te hebben. De watertank is ruim en heeft een capaciteit van 4,5 liter, en hij kan 16 uur zijn werk doen zonder navulling. Vergeet je toch om hem bij te vullen, dan gaat hij vanzelf in stand-by modus. Dankzij de UV lamp worden 98,9% van alle bacteriën gedood, en de Xiaomi luchtbevochtiger zelf is voorzien van een antibacteriële coating.

antibacterieel-humidifier-slim
Xiaomi

9. Meest luxe humidifier

Als je op zoek bent naar de beste kwaliteit en een echte statement wil neerzetten, kies dan voor een Dyson humidifier. De Dyson AM10 ziet eruit alsof hij uit de toekomst komt. Hij zorgt overigens niet alleen voor een betere luchtvochtigheid, want het is tevens een ventilator. Deze Dyson luchtbevochtiger is geschikt om het hele jaar door te gebruiken, dankzij de Air Multiplier technologie voor een gelijkmatige verspreiding van nevel, en is erg geschikt voor mensen met hooikoorts of andere allergieën.

De Dyson luchtbevochtiger is programmeerbaar, van 15 minuten tot 9 uur, zodat je hem automatisch kunt laten uitschakelen. Er zit een bijgeleverde afstandsbediening bij die je dankzij magneetjes op de humidifier kunt plaatsen.

dyson-humidifier-kopen
Dyson
Bekijk ook eens dit artikel over luchtbevochtigers!

Tips

Maak je humidifier regelmatig schoon

Als je bacterievorming wil voorkomen is het goed om de watertank ook regelmatig schoon te maken, evenals andere onderdelen. Helemaal als je een humidifier hebt die het water niet eerst verwarmt. Bij sommige soorten humidifiers is dit erg eenvoudig, zoals bij een koele mist humidifier en bij anderen is het wat ingewikkelder.

Kies een humidifier die past bij de ruimte

Het is heel belangrijk dat je nieuwe humidifier geschikt is voor de grootte van de ruimte waarvoor je hem wil gaan gebruiken. Het staat per luchtbevochtiger duidelijk aangegeven hoeveel vierkante meter deze aankan. Met name als je een grotere ruimte hebt dan de humidifier kan bevochtigen kan deze niet goed zijn werk doen en is het niet zinvol om de luchtbevochtiger te gebruiken.

Gebruik gedestilleerd water

Als je kiest voor een humidifier die het water niet opwarmt is het verstandig om gedestilleerd water te gebruiken, ter voorkoming van bacterie besmetting.

Grootte van de watertank

De grootte van de watertank verschilt enorm van 1 tot wel 25 liter, en beiden hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Een grotere watertank hoef je minder vaak te verversen, wat erg handig is als je de humidifier de hele nacht of dag wil laten aanstaan. Een kleinere watertank is makkelijker te tillen, waardoor het eenvoudiger is om de tank te vullen.

De hygrometer

De betere humidifiers zijn vaak met inbegrip van een hygrometer, ofwel een meter van de luchtvochtigheid. Met een hygrometer kun je zien of de balans goed is, en of de lucht in een ruimte niet te droog, maar ook niet te vochtig wordt. Je kunt een hygrometer ook apart aanschaffen, zoals deze voor binnen en buiten.

Veelgestelde vragen - FAQ’s

Kan ik slapen met een humidifier?

Ja, je kunt gewoon slapen met een humidifier en de meeste humidifiers beschikken over een slaapstand. Een ultrasone humidifier is hiervoor het beste, omdat deze over het algemeen het minste geluid maken.

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Als een ruimte te droog is kan dit van allerlei klachten geven, zoals hoesten, het opspelen van allergieën, droge ogen en dergelijke. Een te vochtige ruimte is weer erg vatbaar voor schimmelvorming.

Welke humidifier is het stilst?

Ultrasone humidifiers maken over het algemeen het minste geluid, omdat ze geen gebruik maken van een ventilator maar werken met trillingen. Ze zijn hierdoor ook erg geschikt voor de slaapkamer.

Hoe voeg ik aroma toe aan een humidifier?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of jouw humidifier geschikt is om aroma aan toe te voegen en het verschilt per apparaat hoe je dit moet doen. Sommige humidifiers beschikken over een speciaal bakje met een sponsje, terwijl je bij andere apparaten de aromatische olie gewoon in de watertank moet doen.

Welke humidifier is beter, Dyson of Philips?

We kunnen je gelukkig vertellen dat beide merken uitstekende humidifiers leveren en in dit artikel vertellen we je precies waarop je moet letten als je een luchtbevochtiger gaat kopen. We bevelen ook van beide merken een humidifier aan.

beste-humidifer-kopen
Philips