U- of L-vormige keuken? Neem dit in je overweging mee

Door Tessa de Leeuw | | Keuken
keukentje

Als je aan de slag gaat met een make-over van je keuken, is het eerste waar je mee te maken krijgt de opstelling. Veel voorkomende keukens hebben een U- of een L-vorm. In dit artikel vergelijken we deze twee keukenopstellingen met elkaar, zodat je precies weet wat de voor- en nadelen zijn.

Een U-vormige keuken

Een van de populairste opstellingen voor een keuken is de U-vorm, onder andere omdat je profiteert van drie verschillende werkbladen. Hierdoor heb je veel ruimte om de lekkerste gerechten te bereiden, terwijl alles toch binnen handbereik is. Een U-vormige keuken biedt ook veel opbergruimte, wat in een keuken natuurlijk altijd van pas komt.

Een ander voordeel van een U-vormige opstelling is het feit dat je veel speelruimte hebt wat betreft de indeling zelf. Denk aan het plaatsen van een tweede spoelbak, een extra groot fornuis, of losse keukenapparatuur die je naar wens kunt neerzetten.

Als je een grote ruimte tot je beschikking hebt dan kun je een U-vorm keuken goed combineren met een kookeiland, en zo heb je nog meer werk- en opbergruimte tot je beschikking.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan deze opstelling, en één ervan is dat het minder geschikt is voor kleine ruimtes omdat het snel vol oogt. Het is ook een iets minder fijne keuken als je graag met meerdere mensen tegelijkertijd in de keuken staat.

Een L-vormige keuken

Een L-vormige keuken is een andere populaire keuze, inclusief twee werkbladen. Het is een opstelling die in veel ruimtes mogelijk is, zowel in kleine als grote keukens, evenals woonkeukens. Een L-vormige keuken wordt ook wel een hoekkeuken genoemd, waarbij je net zoals bij een U-vormige keuken over behoorlijk wat kast- en opbergruimte beschikt. Het is een goede keuze als je extra elementen wil integreren, zoals een schiereiland, een (ontbijt)bar of een wijnkast. L-keukens ogen rustiger dan een U-vormige keuken, waardoor het een goede keuze is als je houdt van een minimalistisch of modern interieur. Het heeft ook een open sfeer, waardoor je niet snel een opgesloten gevoel hebt als je aan het koken bent en is daardoor ideaal voor kleinere ruimtes. Maar ook als je een grote ruimte hebt, kun je met een L-vormige keuken je werkdriehoek klein houden door deze op de juiste manier in te delen. Zorg er dus voor dat je spoelbak en fornuis niet al te ver van elkaar vandaan zijn, zodat je makkelijk kunt werken.

Hoewel je iedere soort keuken natuurlijk zo duur kunt maken als je zelf wil, is het voordeel dat een L-keuken makkelijker te realiseren is met een beperkt budget. L-keukens zijn over het algemeen namelijk wat goedkoper dan een U-vormige keuken.

Het nadeel van een L-vormige keuken is dat je minder plek hebt voor apparatuur, wat je wel kunt oplossen door bijvoorbeeld voor een losse koelkast te kiezen die je aan het einde van het werkblad plaatst. Als je echter van veel apparaten houdt en geen opbergruimte wil inleveren, dan is een U-vormige keuken waarschijnlijk een betere optie.

Extra tips

Voor het maken van een keuze tussen een U- en een L-vormige keuken, is het een goed idee om online inspiratie op te doen. Zo zie je precies hoe de keukens er in de praktijk uitzien en ontdek je meteen de laatste keukentrends. Denk aan: natuurlijke materialen, betonnen aanrechtbladen, en luxe apparatuur zoals een op afstand bedienbare vaatwasser, een kokend water kraan of een inductiekookplaat met een geïntegreerd afzuigsysteem.Online keuken inspiratie helpt je om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en wat je wel of juist niet mooi vindt. Er bestaan zelfs online tools waarmee je jouw keuken alvast virtueel kunt tekenen en inrichten.