10 gouden tips voor een goede nachtrust: wat is de ideale slaapomgeving?

Door Tessa de Leeuw | | Slaapkamer

Om de dag uitgerust te beginnen is een goede nachtrust belangrijk, dat weet iedereen natuurlijk. Er zijn dan ook veel dingen die je zelf kunt veranderen aan je levensstijl om goed te kunnen slapen. Denk bijvoorbeeld aan genoeg beweging overdag. Maar hoe zit het eigenlijk met je slaapomgeving? Wij hebben 10 gouden tips om de ideale slaapomgeving te creëren voor een goede nachtrust.

Tip 1: Maak van je slaapkamer een rustgevende plek

Overdag worden we vaak overladen met prikkels en informatie en om dat allemaal te kunnen verwerken is een goede nachtrust heel belangrijk. Tijdens de slaap zorgen je hersenenen namelijk dat alles wat je die dag hebt meegemaakt verwerkt wordt. Om goed te kunnen slapen is het slim om je slaapkamer rustig in te richten. Dus geen overdaad aan decoratie of drukke printjes aan de muur. En zorg er ook voor dat de slaapkamer opgeruimd en netjes is, zodat je niet meer het gevoel hebt dat je nog iets moet doen en lekker kunt ontspannen.

Bron: @Onlydecolove

Tip 2: Zorg dat de slaapkamer donker genoeg is voor een goede nachtrust

Je lichaam is zo ingesteld dat het hormonen aanmaakt waardoor je slaperig wordt. Door een teveel aan licht in de avond kan je lichaam in de war raken. Waardoor het lichaam denkt dat het nog geen avond is, met als gevolg dat het slaperige gevoel uitblijft. Wat je kunt doen is zorgen voor gedimd licht in de slaapkamer, zoals een klein nachtlampje met warm licht. Zorgt voor verduisterende raambekleding zodat licht van buitenaf niet naar binnen schijnt. Ook kun je elektronica het beste zo veel mogelijk weren uit de slaapkamer. Deze apparaten geven vaak licht af wat de aanmaak van het slaaphormoon kan vertragen. En daarmee komen we meteen bij tip drie.

Tip 3: Gebruik de slaapkamer alleen om in te slapen

Door je slaapkamer enkel te gebruiken om in te slapen en toegegeven aan intimiteit, want dat is ook heel ontspannen, zorg je dat het een plek is om tot rust te komen. Onbewust stelt je lichaam zich daar op in. Beeldschermen produceren licht en verminderen daardoor slaperigheid. Dat staat los van de berichtjes die je kunnen storen, waardoor je weer alert bent.

Bron: @huisje.aan.het.spoor

Tip 4: Zorg voor voldoende opbergruimte

Om van je slaapkamer een opgeruimde plek te maken is voldoende opbergruimte een must. Zo kun je rommeltjes naast je bed in een nachtkastje opruimen. En wanneer je kiest voor een bed met lades kun je het beddengoed makkelijk opruimen. Een ruime garderobekast voorkomt dat je dozen of extra kleine kasten nodig hebt en alles een eigen plek heeft.

Bron: @onlydecolove

Tip 5: Kies voor kleuren die een kalmerende werking hebben

Er is veel onderzoek gedaan naar de psychologische invloeden van kleuren. De algemene consensus is dat warme tinten zoals; rood, oranje en geel kleuren zijn die energieke gevoelens opwekken. Ze zorgen voor enthousiasme, alertheid, en zelfs eetlust. Voor de slaapkamer kun je daarom het beste ver weg blijven van deze kleuren. Wel zijn groene en blauwe tinten geschikt. Deze kleuren worden geassocieerd met rust, veiligheid en sereniteit en dat is perfect voor de slaapkamer!

Tip 6: De juiste temperatuur zorgt voor een goede nachtrust

Voor een goede nachtrust is het van belang dat de slaapkamer niet te warm of te koud is. Wanneer je slaapt daalt je lichaamstemperatuur en als het te warm is in de ruimte zal het langer duren voor je in slaap valt. Ook wil je niet dat het te koud is in de slaapkamer, omdat je lichaam dan hard moet werken om op temperatuur te komen. Je zal daardoor lichter slapen. De ideale temperatuur in de slaapkamer is rond de 16 graden. Om dat te bereiken kun je in de zomermaanden met het raam open slapen en in de winter de verwarming kort aanzetten voor je naar bed gaat.

Bron: @thuisbijgina

Tip 7: Zorg voor frisse lucht in de slaapkamer

Een open raam kan niet alleen bijdragen aan de juiste slaaptemperatuur ook zorgt het voor voldoende frisse lucht. En dat hebben je hersenen simpelweg nodig. Een raam of ventilatierooster is de oplossing.

Bron: @_finntage

Bron: @_finntage

Tip 8: Zet een aantal planten in de slaapkamer

Het raam open zetten draagt bij aan het zuurstofpeil, wat bevorderlijk is voor een goede nachtrust, maar planten in de slaapkamer zetten ook. Planten zuiveren de lucht, zoals de hedera helix. Er zijn zelfs planten die in de nacht zuurstof afgeven, zoals aloë vera. En het staat ook nog eens heel gezellig.

Tip 9: een goed matras draagt bij aan een goede nachtrust

Eigenlijk een no-brainer maar voor een goede nachtrust heb je een comfortabel bed met een goed matras nodig. Waar voldoet een goed matras aan? Een goed matras is afgestemd op jouw lichaamsbouw en gewicht en biedt voldoende ondersteuning, zodat je ‘s ochtends uitgerust wakker wordt. Schrik niet maar een mens verliest ongeveer een drinkglas vol aan vocht per nacht. En dat moet wel kunnen verdampen, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Maar bovenal is het belangrijk dat je lekker ligt! Sommige mensen geven de voorkeur aan een hard matras, anderen willen juist een zachter matras. Matrassenproducent Matt Sleeps heeft hier de perfecte oplossing voor gevonden. Dit matras bestaat namelijk uit 6 verschillende lagen, de comfortlaag en de support laag, deze lagen kun je zelf draaien. Je kunt het zelfs per kant instellen, houd je van zacht en je partner van een iets steviger matras? No problem. Ook heb je geen kloof in het midden van het matras. Zo kun je op je gemak proberen hoe jijzelf het liefst ligt. Ideaal!

Bron: @huisjemosgroen

Tip 10: Maak je slaapkamer persoonlijk

Tot slot is het belangrijk dat jij je thuisvoelt in de slaapkamer. Maak het daarom persoonlijk met bijvoorbeeld souvenirs of andere spullen waar je fijne herinneringen aan hebt. Let wel op met foto’s van dierbaren, dit aanzicht is niet bepaald bevorderlijk tijdens de intieme momenten. De stijl die je in de rest van het interieur hebt gekozen kun je ook hier doorvoeren en zo creëer je de ideale plek om bij weg te dromen.