sfeervolle-tuinverlichting
em&theo

Sfeervolle tuinverlichting aanleggen doe je zo

Door Romee | | Tuin

Wil jij tuinverlichting aanleggen om in deze donkere dagen toch sfeer te creëren? Of wil jij straks in de zwoele zomeravonden nog lang buiten kunnen zitten? Wanneer je voor een sfeervolle tuin wilt gaan is het belangrijk om hier bij de aanleg van verlichting goed over na te denken.

Door tuinverlichting op de juiste manier aan te leggen kun je niet alleen overdag, maar ook ’s avonds van jouw prachtige tuin genieten. Hoe je het beste tuinverlichting kunt aanleggen voor een sfeervol resultaat lees je hier.

Stroom voor tuinverlichting aanleggen

De belangrijkste stap voor tuinverlichting aanleggen is natuurlijk het verzorgen van de stroomtoevoer. Wanneer je met elektriciteit aan de slag gaat moet je rekening houden met bepaalde veiligheidsaspecten en eisen. Het aanleggen van tuinverlichting op 12V is hiervoor het makkelijkst.

Deze systemen, zoals de in-lite verlichting, zijn makkelijk aan te sluiten met een grondkabel en transformator. Hierdoor wordt de 230V netstroom omgezet naar 12V laagspanningsstroom. Op deze manier profiteer je van energiezuinige stroom, waardoor je met een gerust hart de lampen in de tuin kunt aanzetten, ook in de donkere winterdagen.

Een transformator kun je gemakkelijk plaatsen tussen het stopcontact binnen en de tuinverlichting. Je kunt de transformator ook buiten hangen, maar dan moet je rekening houden met een spatwatervrije plek op 40 cm boven de grond.

Sfeervolle tuinverlichting bepalen

Een duidelijk lichtplan is belangrijk om te kunnen bepalen welke kabels en transformator je nodig hebt voor het aanleggen van tuinverlichting. Voor sfeervolle verlichting is het belangrijk om te bepalen:

Welke elementen in de tuin wil ik verlichten?

Waar komen lampen te staan?

Wil ik alleen sfeerverlichting of ook functionele verlichting?

Zo zijn buitenspots perfect voor het verlichten van struiken, bomen of beelden in de tuin. Speciale grondspots kunnen een grindpad of sierbestrating mooi verlichten. Deze verlichting zou je kunnen inschakelen met een timer of afstandsbediening. Hierdoor kun je de sfeerlampen aan- en uitzetten wanneer jij dat wilt.

Wandlampen of staande lampen in de tuin kunnen daarentegen ingezet worden voor zowel sfeer- als functionele verlichting. Wanneer je deze vaste lampen functioneel wilt inzetten kun je kiezen voor gemak met een sensor. Hierdoor heb je direct licht wanneer je langs de tuinverlichting loopt.

Kabels naar buiten aanleggen

Je kunt de kabels goed gaan leggen wanneer je weet hoeveel verlichting je wilt aanleggen en op welke plek de lampen komen te staan of hangen. Bij kabels is het verstandig om de route zo efficiënt mogelijk neer te leggen en verbindingen dwars over het gazon te vermeiden. Het is het beste om de kabellengte niet langer dan 30 meter te maken, om spanningsverlies te voorkomen.

Het aanleggen van tuinverlichting op laagspanningsstroom is niet alleen makkelijk, het brengt ook nog vele voordelen met zich mee. Zo sluit je hiermee het risico van stroomschokken uit, doordat laagspanningskabels absoluut veilig zijn. Hiervoor hoef je je dus niet druk te maken met spelende kinderen of gravende huisdieren in de tuin.

Zelf tuinverlichting aanleggen

Als laatste stap moet de transformator gekoppeld worden zodat het hele systeem is aangesloten. Voor de mooiste tuinverlichting moet een transformator sterk genoeg zijn om minimaal 30% en maximaal 90% van het vermogen nodig te hebben voor de verlichting.

Bij het aanschaffen van kabels en transformators zit altijd een gebruiksaanwijzing voor de juiste manier van aanleggen. Ook kun je een specialist vragen voor het uitdenken van jouw legplan. Zo kunnen specialisten van https://bestrating.nl/ jou helpen met de opzet, zodat je hierna zelf aan de slag kunt met sfeervolle tuinverlichting aanleggen!