Dit is hoe jij je eigen kwartet kunt maken

Door Sarieta | | Inspiratie
kwartet-maken
Ezequiel Garrido

Wat is er leuker dan je eigen spel maken? Een kwartet is een voorbeeld van een leuk en leerzaam spel dat je zelf kunt maken over elk onderwerp dat je interessant vindt. Of je nu een kwartet wilt maken over dieren, landen, sporten of iets anders, het is makkelijker dan je denkt. In dit artikel laten we je zien hoe je in een handomdraai je eigen kwartet kunt maken.

Fysiek kwartet maken

Een fysiek kwartet maken is leuk, omdat je je eigen spel kunt ontwerpen en spelen. Daarnaast kun je het kwartet aanpassen naar je eigen interesses, hobby’s of humor. Ook is het een leuke activiteit om samen met je vrienden of familie te doen, waarbij je slechts een paar spullen nodig hebt. Ben je benieuwd hoe je een fysiek kwartet zelf maakt? Lees dan snel verder.

Tip: Wist je dat je een zelfgemaakt kwartet ook als een cadeau kunt geven aan je beste vriendin? Hartstikke leuk natuurlijk!

Bedenk 10 rubrieken

Een kwartet bestaat uit verschillende sets van vier kaarten die bij elkaar horen. Ook heeft elke set een eigen thema of rubriek. Zo kun je zelf bedenken welke rubrieken je wilt gebruiken voor je kwartet zoals dieren, landen, sporten, hobby's, beroepen of muziekinstrumenten. Probeer bij deze stap 10 leuke en originele rubrieken te verzinnen die passen bij het onderwerp van je kwartet, waarmee je verder kunt werken.

plezier-kwartet
Toa Heftiba

Maak vier bijpassende kaartjes per rubriek

Als je de rubrieken hebt bedacht, kun je de kaartjes gaan maken. Per rubriek heb je vier kaartjes nodig die iets met elkaar te maken hebben. Je kunt de kaartjes versieren met foto's, tekeningen, knipsels, stickers of wat je maar wilt. Zorg ervoor dat elk kaartje duidelijk laat zien bij welke rubriek het hoort. Je kunt bijvoorbeeld de naam van de rubriek en een nummer op elk kaartje schrijven.

Maak de achterkanten

Om het spel spannend te houden, moet je ook achterkanten maken voor de kwartetkaartjes. De achterkanten moeten allemaal hetzelfde zijn, zodat je niet kunt zien welk kaartje je pakt of vraagt. Je kunt de achterkanten eenvoudig houden, bijvoorbeeld door ze een kleur te geven of te stempelen. Of je kunt ze extra leuk maken door er een logo, een naam of een plaatje op te plakken.

Plak de kaartjes op de achterkanten

Als je de voor- en achterkanten hebt gemaakt, kun je ze op elkaar plakken. Gebruik hiervoor een goede lijm die niet doordrukt of vlekt. Zorg er ook voor dat de voor- en achterkant goed op elkaar passen en dat er geen randjes uitsteken. Druk vervolgens de kaartjes goed aan en laat ze drogen.

Plastificeer de kaartjes

Om je kwartet stevig te maken, kun je de kaartjes plastificeren. Dit doe je door de kaartjes in een lamineerhoes te doen en door een lamineerapparaat te halen. Indien je kindje dit alleen doet, is het handig om hulp in te schakelen van een volwassene, gezien het apparaat heet wordt. Als je geen lamineerapparaat hebt, kun je ook zelfklevend folie gebruiken om de kaartjes te beschermen.

Knip de kaartjes uit

Als je de kaartjes hebt geplastificeerd, kun je ze uitknippen. Gebruik hiervoor een schaar of een snijmachine en knip de kaartjes netjes langs de randen uit, zodat er geen plastic randjes overblijven. Let wel op dat wanneer je dit met je kindje doet, dat hij of zij voorzichtig moet zijn met scherpe voorwerpen en eventueel hulp vraagt aan een volwassene.

Maak een doosje voor het kwartet

Je kwartet is nu klaar om te spelen! Maar waar ga je het bewaren? Je kunt zelf een doosje maken voor je kwartet, bijvoorbeeld van karton, papier of stof. Versier het doosje met dezelfde stijl als je kwartetkaartjes, zodat het een mooi geheel wordt. Daarnaast kun je ook een bestaand doosje gebruiken en dat beplakken of beschilderen.

Maak een kwartet met eigen foto’s

Een alternatieve optie van het maken van een fysiek kwartet, is het ontwikkelen van een kwartet met eigen foto’s online. Dit is een kwartet dat je gemakkelijk via je computer of telefoon in een online programma kunt maken met je eigen foto's en teksten. Op deze manier heb je geen papier, lijm of schaar nodig en kun je de leukste en grappigste foto’s verwerken in het spel. Zo kun je in een handomdraai een prachtig kwartetspel maken als origineel cadeau of om zelf te spelen.