Werken waterfilters echt? Dit is wat we hebben gevonden
We hebben onderzocht of het filteren van kraanwater zinvol is en welke waterfilters het beste zijn. Want is het Nederlandse kraanwater wel zo gezond als we denken? En als we dan toch een waterfilter willen aanschaffen, voldoet dan een Brita waterfilter of is een Reverse Osmosis waterfilter veel beter? Of misschien zoek je wel een goede douche filter of een mini filter als onderdeel van een noodpakket.
Lees snel verder om hier allemaal achter te komen. Liever meteen lezen welke waterfilters het beste uit de test zijn gekomen, scroll dan verder naar de ranglijsten met de beste waterfilters per categorie.
Is kraanwater gezond?
Voordat we ingaan op het filteren van water, want er bestaan nogal wat filters die veel beloven maar uiteindelijk niet altijd alles waarmaken, is het verstandig om eerst te onderzoeken of kraanwater in Nederland wel of niet gezond is. Want misschien is het wel helemaal niet nodig om water te filteren, of zijn er delen in Nederland waar het kraanwater beter is dan in andere provincies.
Volgens het RIVM is het Nederlandse kraanwater schoon genoeg om te drinken. Het maakt dus niet uit waar je in ons land kraanwater drinkt, dat overigens voornamelijk afkomstig is uit oppervlaktewater (~40%) en grondwater (~60%). Dit water wordt vervolgens gezuiverd door diverse drinkwaterbedrijven, waarvan er ongeveer 10 in Nederland zijn, die dus ook gebruik maken van waterfilters. Deze bedrijven zijn verplicht om de kwaliteit regelmatig te meten.
BrabantWater (Noord-Brabant) en Vitens (Gelderland, Overijssel) zijn twee voorbeelden, die vooral water winnen uit grondwater. Dunea (Zuid-Holland) haalt water uitsluitend uit oppervlakte water. Naast deze twee grootste bronnen, wordt er ook in veel mindere mate water gewonnen uit overgrondwater en duinwater. Deze laatste waterwinning komt voor in onder andere Noord-Holland door PWN. Dit zorgt er dus voor dat het water soms anders proeft in een ander deel van het land, of juist minder of meer kalk bevat.
Waar komt jouw kraanwater vandaan?
Hieronder een overzicht per provincie, om te zien wat voor water er uit jouw kraan komt. Het kan zijn dat een provincie water ontvangt van meerdere drinkwaterbedrijven.
Provincie | Soort waterwinning | Drinkwaterbedrijf |
---|---|---|
Groningen | Grondwater, oppervlaktewater | Waterbedrijf Groningen |
Friesland | Grondwater, oevergrondwater | Vitens |
Drenthe | Grondwater | WMD Water |
Zeeland | Oppervlaktewater, grondwater, duinwater | Evides |
Kwaliteit kraanwater Nederland
Toch is er wat reden tot bezorgdheid en dit geldt vooral voor het water dat afkomstig is uit de oppervlakte. Dit water is soms vervuild en kan niet altijd even goed gefilterd worden. Hoewel hier richtlijnen aan verbonden zitten, bevat het Nederlandse drinkwater dus wel degelijk minimale concentraties van schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld het vrij recent ontdekte stofje GenX, dat bij het dagelijks drinken van kraanwater net niet boven de aanbevolen richtlijn uitkomt in bepaalde delen van ons land (drinkwaterbedrijf Oasen). Uiteraard zijn dit slechts schattingen, waarbij ze verwachten dat het geen gevolgen heeft voor de gezondheid.
De richtlijnen geven ook aan hoeveel lood het water uit de kraan mag bevatten, wat afkomstig is uit loden leidingen. Het maximum is 5 microgram per liter water, wat vooral van toepassing is bij woningen die gebouwd zijn voor de jaren ‘60. Een van de redenen dat er wordt aangeraden om bij (pasgeboren) baby’s mineraalwater te gebruiken voor het bereiden van flesvoeding. Dit is natuurlijk een uiterst vatbare groep, want het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Zeker in vergelijking met andere landen in de EU.
Is gefilterd water gezonder dan kraanwater?
Op uitzonderingen na, die overigens worden aangekondigd, is het kraanwater in ons land dus prima te drinken. Maar hoe zit dit dan met gefilterd water? Want hoewel je zou denken dat een filter het water nog schoner maakt, is dit lang niet altijd het geval. Bij verkeerd gebruik, zoals het niet regelmatig doorspoelen van een filter of het niet vervangen ervan, kan het water zelfs in kwaliteit dalen. Een ander aspect dat van grote invloed is op de kwaliteit van gefilterd water, is de soort filter.
Soorten waterfilters
Niet alle filters doen wat ze beloven, waardoor het erg belangrijk is om een filter uit te zoeken die dus echt de schadelijke stoffen uit het water haalt. Ook zijn er filters voor specifieke doeleinden, denk aan een kalkfilter voor je koffiezetapparaat of een douchefilter om chloor eruit te halen. Er zijn dan ook meerdere manieren waarop filters water zuiveren, waaronder:
- Koolstof waterfilter: deze filter werkt op basis van koolstof (zoals grafiet) die schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen aan zich kan binden. Dit soort filters zijn ideaal als je kraanwater niet lekker vindt smaken of als je een woning hebt met oude loden leidingen
- UV waterfilter: deze filter werkt op basis van UV licht, dat bacteriën en virussen kan doden. Denk aan een UV licht voor bijvoorbeeld je tandenborstel. UV waterfilters kunnen worden gebruikt voor het onschadelijk maken van bacteriën en virussen, maar verwijderen vrijwel geen deeltjes uit het water, zoals bijvoorbeeld kalk of chemische verontreiniging (zware metalen, weekmakers, chemicaliën van de industrie, medicijnresten en dergelijke)
- Omgekeerde osmose waterfilter / RO filter (Reverse Osmosis): deze filter zorgt ervoor dat het water onder hoge druk door een membraan (een soort vlies) wordt geperst, waardoor schadelijke stoffen achterblijven. Een RO filter is zeer breed inzetbaar, denk aan het filteren van zware metalen (waaronder lood, kwik en arseen), bacteriën, virussen, zouten en organische stoffen. Deze filters zijn vaak aan te passen, door het toevoegen van een specifieke filter voor een bepaalde verontreiniging. Ze zijn ook erg geschikt voor het verwijderen van kalk uit het water
- Ionenwissel filter: deze filter vervangt bepaalde ionen voor anderen, vandaar ook de naam. Dit gebeurt op basis van hars die specifieke ionen aan zich bindt en meestal natriumionen in ruil loslaat. Het voordeel van een ionenwisselaar is dat je deze kunt schoonmaken met natriumchloride, als de hars verzadigd is. Zo kun je de filter opnieuw gebruiken. Dit soort ionen filters zijn echter niet effectief voor het filteren van deeltjes en chemische verontreiniging. Ze worden meestal zeer specifiek ingezet, zoals voor het elimineren van een bepaalde chemische stof of mineraal
- Keramische filter: de poriën van de keramische filter kunnen zware metalen zoals lood uit het waterfilteren. Dit soort filters werken alleen als de poriën klein genoeg zijn en dan hebben we het over microscopisch klein. Soms zul je deze filter moeten combineren met een andere soort filter, denk aan het filteren van troebelheid uit het water. Hoewel de houdbaarheid van dit soort filters lang is moeten ze toch op tijd vervangen worden, omdat de poriën op gegeven moment verstoppen
Vrijwel alle soorten filters kun je kopen in verschillende uitvoeringen, zoals:
- waterfilter kannen, Brita is een bekende maker hiervan
- Hervulbare flessen inclusief een waterfilter (voor onderweg)
- Vrijstaande waterfilters, zoals die van Berkey in groot en meeneemformaat
- Watercoolers inclusief waterfilter
- waterfilters die je monteert onder de gootsteen
- waterfilters die in een elektrisch apparaat passen, zoals die voor een koffiezet apparaat
- waterfilter die je monteert aan de doucheslang of aan de kraan van je bad
- Douchekop inclusief waterfilters
Hoe zit het met mineraal of bronwater?
Naast kraanwater of gefilterd water, kun je ook kiezen voor flessenwater. Maar mineraal- of bronwater is lang niet altijd beter dan kraanwater. Soms is het zelfs afkomstig uit dezelfde bron, denk aan Bar le Duc. Als je in Utrecht water uit de kraan drinkt, drink je in feite Bar le Duc water. Water in flessen of pakken is niet altijd afkomstig uit Nederland, en de veiligheidseisen voor mineraalwater zijn zelfs lager dan die van ons kraanwater. Het wordt minder goed gezuiverd, waar zowel voor- als nadelen aan zitten. Verpakt water bevat meestal meer mineralen, wat dus zowel positief als negatief kan zijn en dit is afhankelijk van de samenstelling. Er zijn onderzoeken gaande die hoogstwaarschijnlijk aanwijzen dat het drinken van flessenwater zelfs gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, vooral aangezien de richtlijnen voor het bewaren en opslaan van flessenwater in Europa niet overal even streng zijn.
Verschil mineraal- en bronwater
Er is trouwens een verschil tussen mineraal- en bronwater. Bronwater kan namelijk afkomstig zijn uit meerdere bronnen en mag eerst worden vervoerd voordat het in flessen of pakken wordt gedaan. Mineraalwater moet van één bron afkomstig zijn, en ter plekke worden verpakt.
Wat wel geldt voor beide soorten verpakt water, is dat het microplastic kan bevatten. In Amerika heeft onderzoek dit al uitgewezen, maar dit is nog niet bewezen over voorverpakt water in ons eigen land. De vraag is natuurlijk of ook waterfilters kunnen zorgen voor het “toevoegen” van microplastic. Iets waar nog steeds veel onduidelijkheid over is. Een manier om dit op te lossen is door te kiezen voor een glazen waterfilter kan of water dat is verpakt in pakken, in plaats van flessen.
Conclusie - Is een waterfilter nodig?
Over het algemeen is kraanwater in Nederland veilig om te drinken en voldoet het water aan strenge eisen om de volksgezondheid te garanderen. Ons land is een van de landen in Europa waar de waterkwaliteit het hoogst is.
Toch zijn er verschillen binnen de onderlinge provincies, aangezien het Nederlandse kraanwater wordt gewonnen door verschillende drinkwaterbedrijven die eigen waterwinmethodes toepassen. Dit zorgt ervoor dat sommig drinkwater, zoals grondwater, gezonder is dan bijvoorbeeld oppervlaktewater dat in aanraking kan zijn gekomen met bepaalde verontreinigende stoffen. Omdat het water in heel ons land slechts minimale hoeveelheden bevat, zijn de gezondheidsrisico’s waarschijnlijk erg klein. Toch is het niet 100% zeker dat nieuwe stoffen geen gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen op de langere termijn.
Flessenwater is echter lang niet altijd een betere optie dan kraanwater. Sommig water dat verpakt is, is zelfs minder gezond omdat het minder goed gefilterd is. Het filteren van water is dus iets dat je zou kunnen overwegen, bijvoorbeeld voor het filteren van lood als je in een oude woning woont, voor het ontkalken van hard water, of voor het filteren van microplastic. Dus laten we eens kijken waar je op moet letten, als je erover denkt om een waterfilter aan te schaffen.
Drinkwaterfilters - beste waterfilters
Natuurlijk heeft het Makeover team een aantal filters getest en deze vijf zijn als beste uit de test gekomen.
Zero waterfilter
De Zero waterfilter is gemaakt om leiding- of kraanwater te filteren door middel van vijf verschillende filtertechnologieën, waaronder een koolstof waterfilter. De reden dat deze filter als beste is getest, is omdat de Zero waterfilter het grootste percentage schadelijke stoffen uit het waterfiltert. Het is een ideale filter als je oude loden leidingen in huis hebt, maar ook als je veel last hebt van kalkaanslag. Je hebt de keuze uit verschillende oplossingen, van een filter van RVS tot een filtersysteem voor watercoolers, of een handige waterfles om mee te nemen (inclusief filter). Je kunt ook Zero water teststrips kopen, zodat je meteen het gefilterde water zelf kunt meten.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Verwijdert 99% PFAS, lood, chroom, glyfosaat en kwik
- Geeft het water een betere smaak en vermindert kalkaanslag
- Meetstrips te koop om het water zelf te testen
Brita waterfilters
Brita is een welkbekende naam en als jij het kraanwater niet zo lekker vind smaken, is een Brita waterfilter een goede oplossing. Je hebt de keuze uit een enorm aantal producten, van glazen kannen tot systemen die je monteert onder de gootsteen. Naast de manier waarop je jouw drinkwaterfiltert, bepaal je ook wat je wil filteren. Denk aan het reduceren van chloor, lood, koper of kalk.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Filters hebben een lange levensduur
- Geeft het water een betere smaak door het verwijderen van chloor
- Een groot assortiment producten
Reverse Osmosis waterfilter
Aquaphor is een goed voorbeeld van een omgekeerd osmose systeem. Het water wordt gefilterd op basis van de hardheid, waarbij de calcium en magnesium concentratie wordt geoptimaliseerd. Dit systeem plaats je onder de gootsteen, waardoor je gegarandeerd bent van veilig water. Het enige nadeel is het hoge prijskaartje, want je bent namelijk al gauw meer dan 600 euro kwijt. Dit is wel een eenmalige investering, want de filters zelf zijn een stuk goedkoper.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Filter geeft aan wanneer deze vervangen moet worden (geluid- en lichtindicatie)
- Inclusief een opslagtank van 5 liter
- Hoger prijssegment
Philips waterfilter
De AquaClean kalk en waterfilter van Philips richt zich niet zozeer op het filteren van het water vanwege gezondheidsredenen, maar meer op het reduceren van kalk. Dit zorgt ervoor dat je apparaten een stuk langer meegaan en dat je minder vaak je waterkoker of koffiezetapparaat hoeft te ontkalken. De micro poreuze filter en ionenwisselingstechnologie zorgen ervoor dat apparaten minder snel verstopt raken.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Speciaal gemaakt voor het reduceren van kalk
- Alleen geschikt voor Philips- en Saeco-apparaten
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
Berkey waterfilter
Berkey is een merk dat vrijstaande waterfilters maakt, afkomstig uit Amerika. Inmiddels verkopen ze ook systemen voor onderweg en voor noodgevallen. De waterfilters zijn gemaakt van RVS en de filters halen virussen, zware metalen (lood), cysten, pesticiden, medicijnresten, parasieten en schadelijke bacteriën uit het water. De levensduur van de filters is enorm lang, mede omdat je de filter niet onder de gootsteen plaatst. Berkey richt zich echt op het filteren van natuurlijk water, denk aan regenwater of water uit een andere natuurlijke bron.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Niet geschikt voor water met een hoog gehalte aan kalk
- Eén set filters (twee stuks) kan 22.700 liter waterfilteren
- Gemengde meningen van klanten over de kwaliteit van het product
Waterfilters voor de douche - top 3
Hoewel we het in dit artikel vooral hebben gehad over drinkwaterfilters, bestaan er ook filters voor de douche. Ideaal als je last hebt van exceem, een droge huid of breekbaar haar. Dit zijn de beste drie producten voor het filteren van douche- en/of badwater:
Philips douchewaterfilter
De Philips douche filter is een compacte filter die onder andere chloor, bezinksel en roest resten verwijdert uit het water. Je installeert de filter gewoon op de kraan en vervolgens bevestig je de douche slang aan de filter. Deze filter zorgt vooral voor een verbeterde hydratatie, wat positieve effecten kan hebben voor een droge huid of haar.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Gaat uitdroging van je huid en haar tegen
- Makkelijk te installeren
- Geschikt voor het filteren van chloor
Douchekop met mineraalstenen
Een andere manier om douchewater te filteren is door een douchekop te kopen die is voorzien van keramische en ioniserende bolletjes. Deze bolletjes voegen mineralen toe en verbeteren zo de waterkwaliteit. De filter kun je vervolgens vervangen, zodat je de douchekop zelf slechts eenmalig hoeft aan te schaffen.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Werking is niet bewezen en meningen zijn verdeeld
- Verbetert de waterdruk
- Makkelijk te bevestigen
Berkey douche filter
Berkey ontwikkelt niet alleen drinkwaterfilters, maar ook filters voor de douche. De Berkey douche filter past vrijwel op alle douches en verwijdert chloor, kwik, ijzer en andere chemische verontreinigingen uit het water. Hierdoor kun je dit ook niet inademen en het kan helpen als je last hebt van rode ogen tijdens het douchen.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Geschikt voor 1 jaar douchen
- Reduceert chloor tot 95%
- Werking getest tot maximaal 43 graden Celsius
Nood waterfilters - Top 3
Tenslotte de beste drie filters als je op zoek bent naar een oplossing voor noodgevallen. Bijvoorbeeld voor een reis in een ver land, een trektocht door de natuur, of als onderdeel van een noodpakket.
LifeStraw
LifeStraw maakt waterfilters die je kunt gebruiken in geval van nood, bijvoorbeeld om in huis te hebben als er een ramp uitbreekt of tijdens een trektocht. Deze waterfilter is een echte survival musthave, die nog geen 50 gram weegt en een van de goedkoopste nood waterfilters is die er bestaan. De filter is een soort rietje, waarmee je onder andere water kunt drinken uit een rivier of een meer in geval van nood. De LifeStraw is alleen geschikt voor zoet water, want hij filtert geen zout uit het water. Deze persoonlijke waterfilter kan ongeveer 4.000 liter waterfilteren en haalt 99,% parasieten, bacteriën, zand, microplastics en vuil uit het water. Een nadeel van deze filter is dat je best hard moet zuigen om het water te kunnen drinken.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Filtert 5 jaar lang voldoende drinkwater voor 1 persoon
- Als de filter niet meer goed is, laat hij geen water meer door
- LifeStraw verkoopt ook grotere producten, voor grotere hoeveelheden water
Sawyer Mini Filter
De Sawyer Mini Filter is, zoals de naam al zegt, ontzettend klein en gemaakt om mee te nemen als je in de buitenlucht bent, zoals tijdens het wandelen, fietsen of bergbeklimmen. Deze persoonlijke mini filter is geschikt voor het verwijderen van bijvoorbeeld Giardia, maar niet geschikt voor chemicaliën. De Sawyer Mini Filter is onderdeel van een kit, inclusief een spuit om de filter te reinigen. Dit is super eenvoudig en verbetert de houdbaarheid van de filter. Het enige nadeel is de langzame toevoer van gefilterd water.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Geschikt voor zoet water uit meren, rivieren of een stromende beek
- Kan worden gekoppeld aan en “squeeze pouch”, die herbruikbaar is
- Filter kan worden bevestigd op de meeste plastic flesjes water
H3: Katadyn Survivor 06
Hetgeen waarvoor de vorige twee waterfilters niet geschikt zijn, is het filteren van zout water. Dit kan de Katadyn Survivor 06 wel. Omdat het een stuk moeilijker is om zout water te ontzilten en te filteren, kost deze drinkwaterfilter ook een stuk meer en is behoorlijk groter, met een gewicht van 1,3 kilo. Toch is het vrijwel de kleinste ontzilter die er te koop is en hij werkt handmatig door te pompen. Je hebt dus geen elektriciteit nodig. Deze zoutwaterfilter is goed voor maar liefst 21 liter drinkwater per dag, en haalt tussen de 96,8 en 98,4% zout uit zeewater.
Wat je over deze waterfilter moet weten:
- Geschikt voor 1 tot en met 6 personen
- Bijna één liter drinkwater per uur
- Filtert naast zout, ook chemische stoffen, bacteriën, virussen en antibiotica
Waterfilter onderhouden
Waterfilters kunnen ervoor zorgen dat het water schoner wordt, maar helaas kunnen ze ook voor problemen zorgen. Dus als je een waterfilter aanschaft is het noodzaak dat je deze goed onderhoudt:
- zorg dat de filter (en het apparaat schoon) is
- vervang de filter regelmatig
- houd je aan de voorschriften van de leverancier
Omdat er nogal wat rommel te koop is online, vooral op het gebied van waterfilters, is het aan te raden om jouw waterfilter te kopen bij een betrouwbare webshop en van een bekend merk/leverancier. Kies dus liever niet voor een product op Aliexpress, Temu of Shein.
Veelgestelde vragen - FAQ’s
Welke waterfilter is het beste?
Welke waterfilter het beste is, hangt af van het gebruik. Zo zijn er speciale waterfilters om lood, kalk of andere stoffen uit het water te filteren. Evenals verschillende soorten producten, denk aan een waterfilter kan of een waterfilter die je onder de gootsteen monteert. In dit artikel bespreken we de verschillen en bekijken we de beste merken.
Welke waterfilter gebruiken voor een betere smaak?
Er zijn verschillende waterfilters die je kunt gebruiken om de smaak van het water te verbeteren. Brita is bijvoorbeeld een bekend merk dat onder meer waterkannen verkoopt. In dit artikel bekijken we de top 5 waterfilters, inclusief producten die de smaak van het water verbeteren.
Welke waterfilter is geschikt voor het verwijderen van chloor?
Als je op zoek bent naar een waterfilter die chloor verwijdert is de Philips waterfilter voor de douche een goede optie. Deze filter is in een handomdraai te bevestigen en zorgt voor een zachtere huid en minder droog haar.
Wat is een waterfilter?
Een waterfilter elimineert bepaalde (schadelijke) stoffen uit het water. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals door middel van koolstoffilters, UV licht, omgekeerde osmose, en meer.
Hoe werkt een ro filter?
RO staat voor Reverse Osmose, oftewel omgekeerde osmose. Deze technologie optimaliseert de calcium en magnesium concentratie met behulp van een membraan. Een RO filter is te gebruiken voor meerdere doelen, waaronder het filteren van drinkwater.
Welke waterfilter gebruiken bij loden leidingen?
Als je een oude woning hebt met oude leidingen, kun je kiezen voor een waterfilter die chemische verontreiniging kan filteren. Dit kan met een waterfilter die is voorzien van een omgekeerde osmose filter of door het gebruik van een koolstoffilter, evenals filters die meerdere filtertechnieken gebruiken zoals de Zero waterfilter.
- 1. Is kraanwater gezond?
- 2. Is gefilterd water gezonder dan kraanwater?
- 3. Soorten waterfilters
- 4. Hoe zit het met mineraal of bronwater?
- 5. Conclusie - Is een waterfilter nodig?
- 6. Drinkwaterfilters - beste waterfilters
- Zero waterfilter
- Brita waterfilters
- Reverse Osmosis waterfilter
- Philips waterfilter
- Berkey waterfilter
- 7. Waterfilters voor de douche - top 3
- 8. Nood waterfilters - Top 3
- 9. Waterfilter onderhouden
- 10. Veelgestelde vragen - FAQ’s
De laatste interieur inspiraties
Welke IKEA keukenbladen zouden wij kiezen?
Vind je dat jouw keuken toe is aan een frisse look of ben je bezig met je nieuwe woning? Met een keukenblad kun je een totaal andere uitstraling in...
Zeven soorten aardewerk servies die niet uit de mode raken
Maak ieder eet- of drinkmoment bijzonder met aardewerk servies. Het wordt al meer dan 20.000 jaar gebruikt om eten en drinken mee te serveren en is...
Zijn de goedkope verhuisdozen van Action ook een beetje goed?
Verhuizen is altijd een gedoe en zelf ben ik inmiddels vier keer verhuisd in mijn leven. De laatste keer is niet lang geleden en toen heb ik een he...