Slimme apparaten in huis? Aan een slim huis kunnen gevaren kleven

Door Tessa de Leeuw | | Woonvragen

Rolluiken die automatisch naar beneden gaan bij zonsondergang. Sensoren die elke verdachte beweging rond je huis registreren. Een afwasmachine die in de vroege uurtjes gaat draaien, zodat je ’s ochtends bij het opstaan een schoon koffiekopje kunt pakken.

Dat kopje kun je dan meteen vullen met koffie, dat vers door je slimme koffieautomaat werd gezet. En ondertussen vraag je je slimme speaker hoe druk de ochtendspits is. Slimme apparaten kunnen ons dagelijks leven makkelijker maken. Maar dan moet je wel weten hoe je het slimmer maken van je huis goed aanpakt.

De meeste slimme apparaten kun je eenvoudig beheren via een app op je smartphone. Je kunt dagelijkse routines instellen, zodat je verlichting elke avond om dezelfde tijd aangaat. Ook kun je buitenshuis en op ieder gewenst moment apparaten in huis in- of uitschakelen.

Via de app kijk je zo je woonkamer binnen. Heeft de kat een plant omgestoten? Geef je robotstofzuiger de opdracht om een rondje te maken door de woonkamer. Bij thuiskomst ziet alles er weer spic en span uit.

Nadelen van slimme apparaten

Er kleven weinig nadelen aan het slimmer maken van je huis. Je bespaart tijd. Je wooncomfort wordt vergroot. En het is een goede manier om zuiniger om te gaan met grondstoffen en energie. Je lampen blijven nooit meer onnodig branden. Je vergeet niet meer de thermostaat omlaag te zetten als je de deur uitgaat. En een slimme koelkast bedenkt graag recepten met de restjes die je nog overhebt.

Aan de andere kant moet je er wel wat geld voor uitgeven. Voordat je je portemonnee trekt, doe je er goed aan om eerst een plan van aanpak te bedenken. Omdat het apparaten betreft die met het internet verbonden zijn, dien je ook rekening te houden met je digitale veiligheid. Het laatste wat je wilt is dat een hacker toegang heeft gekregen tot je slimme alarmsysteem en deze naar believen kan in- en uitschakelen. Om je hierbij te helpen, volgen hier enkele essentiële aandachtspunten:

Plan van aanpak

Zet eerst voor jezelf op een rij wat je allemaal zou willen automatiseren. Heb je genoeg aan een paar slimme lampen en een robotstofzuiger? Of wil je je huis ook voorzien van een slimme thermostaat, alarmsysteem, rolluiken, airco, oven en koelkast? Als je je woning laat verbouwen of een nieuwe woning betrekt, is het handigst om in één keer het hele systeem aan te laten leggen. Heb je die mogelijkheid niet, dan kun je het aantal slimme apparaten in de loop der tijd uitbreiden.

Platform

Nu je weet welke processen je graag wilt automatiseren, is het tijd om te kiezen welk platform je wilt gaan gebruiken. Er zijn drie grote marktleiders; Google Home, Amazon Alexa en Apple Homekit. Het best kies je consequent voor hetzelfde platform. Zo voorkom je dat je een slim apparaat aanschaft dat niet compatibel blijkt te zijn met de rest van je slimme woning.

Gegevens

Slimme apparaten verwerken ontzettend veel persoonlijke gegevens. Ze weten hoe laat je thuiskomt, wanneer je op vakantie bent en wat er in je koelkast ligt. Ze zijn uitgerust met camera’s die alle bewegingen in huis registreren, en met microfoons die hele gesprekken kunnen opnemen. Ga, voordat je het apparaat in gebruik neemt, na hoe de aanbieder precies met deze gegevens omgaat.

Internet

Slimme apparaten zijn per definitie verbonden met het internet. Daarmee vormen ze ook stuk voor stuk een toegangspoort voor mensen met slechte intenties. De veiligste manier om je huis slimmer te maken, is door de apparaten aan te sluiten op een bekabeld netwerk. Liefst stel je zelfs een apart netwerk in voor de slimme apparatuur. Daar is gelukkig een eenvoudige oplossing voor.

Een VPN voegt een extra beschermlaag toe aan al je internetverkeer. Gegevens worden via een versleutelde verbinding naar de server gestuurd. Zo hou je ongewilde mensen letterlijk en figuurlijk buiten de deur. In plaats van alle apparaten afzonderlijk hiervan te voorzien, kun je dit ook gewoon installeren op je router. Zo zijn alle daarmee verbonden apparaten in één keer beschermd.

Updates

Het is een goed teken als de fabrikant regelmatig nieuwe updates beschikbaar maakt. Het betekent dat de fabrikant je digitale veiligheid serieus neemt. Elke update kan nieuwe beveiligingsmaatregelen bevatten en foutjes verwijderen. Sla updates daarom nooit zomaar over. Als dat mogelijk is, kies je het best voor automatische updates. Kan dat niet? Check regelmatig op de website van de fabrikant of er een nieuwe update beschikbaar is en voer deze handmatig uit.