De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

De beste tips voor de mooiste kleurcombinaties

Met een klein beetje theorie over kleurcombinaties, een kleuren palette en de 60-30-10 regel heb je alles wat je nodig hebt om kleuren te combineren zoals een design en kleuren deskundige dat doet.

kleurcombinaties-blauw

Bron: bndestemwonen

Een bekende interieur ontwerpster, Michelle Pollak, verdient haar brood met kleurcombinaties om het juiste effect en stemming te bereiken. Door het volgen van de traditionele regels van de kleuren theorie kan zij keukens en badkamers ontwerpen die barsten van de energie of juist heel kalm en rustig overkomen. De theorie van kleuren verteld ons meer over welke tinten ons dat warme en gezellige gevoel geven en welke kleurtinten juist een koel en vredige kalmte creëren.

“Maar voordat je op een succesvolle manier deze theorie van kleuren kunt gebruiken in een interieur, moet je eerst begrijpen hoe het precies werkt”, zegt Michelle.

Kleurcombinaties: de kleuren theorie in de praktijk

Bij het creëren van een kleuren palette en kleurcombinaties is het belangrijk een aantal zaken mee te nemen in de overweging. Bijvoorbeeld je persoonlijke voorkeuren, je levensstijl (hoe wil je de betreffende ruimte gaan gebruiken?) en de details van de ruimte zelf zoals het natuurlijk en kunstmatig licht en de architectonische details. Met deze informatie kun je een kleuren schema ontwikkelen dat het beste bij jezelf en bij de ruimte past.

kleurcombinaties-pastel

Bron: anitahappyathome

Er zijn kleuren schema’s die beter werken dan anderen. Als je bijvoorbeeld denkt aan een landelijke keuken dan denk je al vrij snel aan een monochroom of analoge kleuren schema met romige geel/beige of diep rood. Omgekeerd kan een keuken in een hedendaags of modern interieur het beste worden ingericht met gedurfde, felle kleuren in een complementair kleuren schema.

Een complementair kleuren schema zijn alle kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenwiel. Deze kleuren versterken elkaar in een kleuren schema.

Als je het gevoel van vrede en rust wilt bereiken in een interieur, dan denkt men al snel aan een monochroom of analoog kleuren palette. Denk hierbij aan een kleuren schema van een eiland in Hawaii en hoe rustgevend je dat laat voelen. De prachtige groene heuvels, het blauwe oceaan water en de strak blauwe hemel. Dat is een klassiek analoog kleuren schema. Badkamers en spa’s zijn de perfecte ruimtes om kleurtinten vanuit de natuur te gebruiken.

kleurcombinaties-donker

Bron: inspirerend-wonen

Om wat meer pit te introduceren in een eigentijds design voegt Michelle een complementair kleuren schema toe aan de ruimte. “Met elke stap van monochroom naar analoog naar complementair, voeg je wat meer energie en interesse toe aan het interieur”.

Let wel op dat je niet teveel felle kleuren in een ruimte gebruikt. Het is ontzettend belangrijk om een goede balans te vinden tussen kleuren met veel energie. Het kan leuk en spannend lijken om veel felle kleuren te gebruiken maar het kan ook vermoeiend worden na een tijdje. Daarom is een complementair kleuren schema een echte uitkomst. De kleuren zijn namelijk de tegenovergestelde kleuren in het kleurenwiel waardoor de kleuren combinaties een balans vormen tussen warme tinten en koele tinten.

[Tweet “Om harmonie en balans te creëren in een interieur kun je gebruik maken van Feng Shui.”]

De succes formule

Kleuren hebben een krachtige invloed in onze dagelijkse bezigheden. Zodra je de psychologie van kleuren begrijpt zoals de effecten van kleuren op onze gemoedstoestand en lichaam, kun je een ruimte ontwerpen met de juiste kleurcombinaties die de gezondheid, het welzijn en welvaart bevordert. Om harmonie en balans te creëren in een interieur kun je gebruik maken van Feng Shui.

kleurecombinaties-roze

Bron: anitahappyathome

Door ruimtes onder te verdelen in actieve en passieve ruimtes maak je een duidelijk overzicht voor jezelf. Een keuken is bijvoorbeeld een actieve ruimte, terwijl een badkamer een passieve ruimte is. Warme kleuren zoals oranje en rood representeren energie en spanning en zijn het meest geschikt voor actieve ruimtes zoals de keuken. Omgekeerd, de koude en koele kleuren zoals blauw tinten en groen tinten hebben een rustgevend en kalm effect en zijn daarom ideaal voor passieve ruimtes zoals een badkamer en slaapkamer.

De keuken wordt beschouwd als een vuur ruimte en de badkamer als een water ruimte maar dat betekend niet dat je elke muur in je keuken rood of elke centimeter in je badkamer blauw moet verven. Zoals in ons dagelijks leven is balans de sleutel tot succes. Dus teveel kleur van 1 tint kan een afstompend en vermoeiend effect geven op jou en je familie.

Wij adviseren om een kleur principe te volgen genaamd de ‘60-30-10 regel’. Deze regel betekent dat bijvoorbeeld 60 procent van de badkamer of keuken, het liefst de wanden, in 1 kleur van het kleuren schema geschilderd zijn. De kleuren van het meubilair mogen 30 procent van een kleur uit het kleurenschema hebben en accenten zoals de accessoires, planten, kunst en stoffen mogen dan 10% van 1 kleur uit het kleuren schema bevatten.

Een andere regel, direct uit het feng shui handboek, is dat het verven van de keuken in een levendige kleur oranje niet geadviseerd wordt. In de feng shui termen vergroot de kleur oranje je honger. Dus tenzij dat je graag dik wilt worden, wordt het schilderen van je keuken in oranje sterk afgeraden.

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?