De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Werken met contrast in een interieur

Wanneer je begint met het ontwerpen van een ruimte, kun je beginnen met een kleur, een interieur stijl of een textuur als oorsprong en inspiratiebron voor de ruimte. Zodra het ontwerp zich meer en meer ontwikkelt, is het tijd om meer na te denken over manieren om de ruimte interessant te maken. Het werken met contrast in een interieur is hierbij een van onze favorieten. Contrast komt in allerlei verschillende vormen voor; contrast in kleuren, contrast in materialen, contrast in stijlen, contrast in texturen nog veel meer vormen. De truc om het contrast goed te krijgen heeft alles te maken met balans en proportie.

Als een design onderdeel te karig wordt gebruikt in een ruimte dan zal het weinig of geen effect brengen in het interieur. Als iets teveel of te vaak gebruikt wordt, dan kan het juist té overheersend zijn in een ruimte. Hier zijn de principes die wij gebruiken wanneer we werken met verschillende types contrast.

Contrast in een interieur: wees terughoudend voor een groots effect

Wanneer je werkt met een specifieke stijl dan heb je meestal maar één opvallend element nodig in een contrasterende stijl. Het ontwerp van deze eetkamer begon met de moderne Italiaanse tafel, de stoelen en de hedendaagse kroonluchter. Om een balans te vinden in de ruimte, is er een artistiek, hand geschilderd kunstwerk met een wereldwijde esthetiek toegevoegd aan het interieur. Het is perfect in balans doordat de twee stijlen met elkaar het gevecht aangaan om de aandacht te winnen maar elkaar niet overweldigen. Het conflict in dit interieur maakt het een interessante ruimte om naar te kijken.

contrast-in-een-interieur-groen

Bron: jasonballinteriors

Contrast in een interieur: speel met verschillende textureC

Door gebruik te maken van verschillende texturen creëer je een speciale en interessante ruimte. Dit interieur is samengesteld door verschillende onderdelen en materialen met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld een combinatie van de stenen muur, patroon vloerkleed en het textuur van de vloer.

contrast-in-een-interieur-patroon

Bron: gebouwvanhetjaar

Contrast in een interieur: kleuren

Het grootste contrast tussen kleuren dat je kunt bereiken is het contrast tussen wit en zwart. Als je graag je ruimte meer contrast wilt geven met een kleuren dan is het belangrijk om te bedenken dat je een contrast kunt verzachten door midden tonen te gebruiken. Deze midden tonen kunnen andere kleuren zijn of juist combinaties van de twee contrasterende kleuren die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld eens aan zwart en wit gecombineerd met verschillende tinten grijs. Deze grijs tinten creëren een brug tussen het zwart en het wit.

contrast-in-een-interieur-zwart-wit

Bron: interieurdesigner

Welke type contrast is jouw favoriet voor in een interieur? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel.

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?