Huis verduurzamen met zonnepanelen, waar moet je op letten?
Heb je besloten om je huis te verduurzamen, maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen, wij helpen je op weg om de juiste keuzes te maken.
We leggen de basisprincipes van zonnepanelen uit en zorgen ervoor dat je de juiste aankoop doet. Op dit moment zijn er veel aanbieders van zonnepanelen systemen, waardoor je door de bomen het bos niet meer kunt zien.
Met ons advies leer je hoe je verschillende zonnepanelen systemen kunt beoordelen zodat je geen miskoop maakt.
Het vermogen van zonnepanelen
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in het maximale wattpiek vermogen. Het vermogen is bepalend voor de hoeveelheid stroom die opgewekt kan worden met het zonnepaneel.
Laten we als voorbeeld een zonnepaneel pakken met een maximaal vermogen van 450 wattpiek. Dit paneel kan op jaarbasis maximaal 450 kWh opwekken, maar dan in de perfecte omstandigheden voor een zonnepaneel.
In Nederland staan de zonnepanelen niet in de perfecte omstandigheden, waardoor de stroomopbrengst lager uitvalt. Het is in Nederland gebruikelijk dat we maximaal 88% van de maximale stroomopbrengst kunnen behalen. De maximale stroomopbrengst van dit paneel is dus gelijk aan 396 kWh per jaar. Dit kun je alleen behalen als je de zonnepanelen in de juiste hellingshoek op het zuiden plaatst.
Hoe hoger het vermogen van het zonnepaneel, hoe meer stroom er opgewekt kan worden. Het is dus verstandig om te streven naar zonnepanelen met een zo hoog mogelijk vermogen.
De uiteindelijke stroomopbrengst is afhankelijk van verschillende variabelen. Denk hierbij aan de legrichting, de hellingshoek en de hoeveelheid zonuren in een jaar. Maar een zonnepaneel met een hoger vermogen, zal in gelijkwaardige condities doorgaans meer groene stroom opwekken.
We raden aan om te kiezen voor zonnepanelen met een vermogen tussen de 400 Wp en 450 Wp. Het vermogen van zonnepanelen neemt constant toe door ontwikkelingen en innovaties. Over een jaar kan dit advies dus alweer achterhaald zijn.
Hou rekening met de hoeveelheid ruimte die je hebt voor zonnepanelen
De focus op het vermogen is een goed basisprincipe om een hoge stroomopbrengst te behalen. Maar als je beperkt ruimte hebt om zonnepanelen te plaatsten, dan moeten we ook rekening houden met de zonnepanelen afmetingen. Het is in de praktijk namelijk vaak zo dat een hoger vermogen samenvalt met een grotere afmeting van het zonnepaneel.
Dit heeft een reden, een zonnepaneel heeft zonnecellen nodig om groene stroom op te wekken. Hoe meer zonnecellen een paneel heeft, hoe meer elektriciteit er opgewekt kan worden. Als er meer zonnecellen in een paneel geplaatst moeten worden, is hiervoor extra ruimte nodig. Hierdoor nemen de afmetingen van de zonnepanelen dus toe. In veel gevallen is het paneel dus niet efficiënter maar bestaat het uit meer zonnecellen.
Daarom moeten we bij een gebruik aan ruimte, berekenen welke zonnepanelen het meeste stroom opwekken per vierkante meter. Dit begint met het berekenen van het oppervlak van het paneel. Hiervoor maakt u gebruik van de formule: lengte x breedte = oppervlakte. Als het paneel een lengte heeft van 1,83 en een breedte van 1,09 dan is het oppervlakte 1,9947 m².
We hebben een zonnepaneel met een vermogen van 450 Wp. Het vermogen per vierkante meter is dus gelijk aan 450 Wp / 1,9947 m² = 225,6 Wp.
We vergelijken dus het vermogen met het formaat. Hierdoor kunt u eenvoudig uitrekenen welke zonnepaneel het meest efficiënt stroom opwekt per vierkante meter. Neem het aanbod die het hoogste uitvalt, met relatief de laagste prijs, zodat u een ideaal rendement maakt.
Valt er schaduw op één van de zonnepanelen?
Als er zonlicht op één van de zonnecellen valt, dan komen de zonnecellen in beweging, waardoor energie opgewekt wordt. Valt er schaduw op één van de zonnepanelen, dan zullen de zonnecellen minder bewegen, waardoor er minder energie opgewekt wordt.
Als het zonnepanelen systeem serie geschakeld is, dan betekent dit dat alle zonnepanelen in serie aangesloten zijn. De kabels lopen eerst langs zonnepaneel 1 en dan door 2, 3, 4, 5 etc. Als zonnepaneel 2 in de schaduw staat, dan heeft dit paneel minder stroomopbrengst. Maar doordat het systeem in serie is geschakeld, zullen ook alle andere zonnepanelen minder goed presteren.
In dit geval is het raadzaam om te kiezen voor zonnepanelen met optimizers. Een zonnepanelen optimizer wordt aangesloten op elke zonnepaneel. Vervolgens wordt de optimizer verbonden met een centrale omvormer die hier geschikt voor is. Door dit systeem kan de spanning en voltage naar het zonnepaneel afzonder geregeld worden. Waardoor het een parallel geschakeld systeem wordt.
Elk paneel wordt onafhankelijk geoptimaliseerd om de maximale stroomopbrengst te behalen. Als er één paneel in de schaduw ligt, dan behaalt dit paneel de maximale stroomopbrengst voor de omstandigheden. De andere zonnepanelen worden ook afzonderlijk aangestuurd, waardoor de stroomopbrengst niet beïnvloed wordt.
Ditzelfde principe geldt voor zonnepanelen in hetzelfde systeem die op verschillende legrichtingen geplaatst worden. Want ook bij verschillende legrichtingen kan de stroomopbrengst tussen panelen verschillen.
Legrichting en de hellingshoek
De legrichting en de hellingshoek is grotendeels bepalend voor de stroomopbrengst die je kunt behalen. We reflecteren nu terug op iets wat we eerder hebben benoemd. In Nederland kunt je maximaal 88% van het maximale vermogen van een zonnepaneel benutten.
Dit kun je alleen realiseren als je de zonnepanelen precies op het zuiden plaatst. Hierbij mag je niet afwijken van een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden. We spreken in Nederland dan van een rendement van 100%. Dit is dus gelijk aan 88% van het maximale vermogen van het zonnepaneel. De werkelijke situatie kan hier iets van afwijken.
Laat je daarentegen zonnepanelen op het noorden plaatsen, dan behaal je maximaal een rendement van 75% met een hellingshoek van 15 graden. Het zuiden en het noorden zijn dus tegenpolen. In het zuiden schijnt door het jaar heen de zon het meeste. Terwijl het noorden het minste zonlicht ontvangt.
Laat je zonnepanelen op het westen of oosten plaatsen, dan kun je maximaal een rendement van 85% behalen. Hiervoor dient de hellingshoek niet hoger te zijn dan 15 graden.
Kies je ervoor om zonnepanelen op het westen te plaatsen, met een hellingshoek van 45 graden, dan is het rendement nog maar 75%.
Hiermee maken we duidelijk dat de hellingshoek en de legrichting bepalend zijn voor de stroomopbrengst. Je kunt nog zo’n duur systeem kopen met een zeer hoog vermogen. Als de zonnepanelen niet in de juiste legrichting en hellingshoek geplaatst worden, zal de stroomopbrengst tegenvallen.
Afsluitend
Als je het bovenstaande advies opvolgt dan loop je geen potentiële stroomopbrengst mis. Je weet nu hoe je vermogens met elkaar kunt vergelijken en hoe dit zich verhoudt tot de stroomopbrengst. Tegelijkertijd weet je hoe het vermogen per vierkante meter kunt vergelijken. Hiernaast hebben we de invloed van schaduw op de stroomopbrengst behandeld en hoe je dit probleem kunt oplossen. Daarna hebben we de relatie tussen de legrichting en de hellingshoek van zonnepanelen duidelijk gemaakt. Wilt u naast zonnepanelen nog verder verduurzamen? Lees dan onze blog over verduurzamen in het nieuwe jaar. Hier leest u verdere tips over het aanbrengen van isolatie en het duurzaam verwarmen van een woning met een energiezuinig verwarmingssysteem.
De laatste interieur inspiraties
Badkamermeubel organiseren? Dit is hoe je dat met IKEA accessoires doet
Als ik mijn badkamer inricht, vind ik het heel belangrijk dat ik mijn favoriete spullen makkelijk kan vinden. Ik wil 's ochtends en 's avonds niet ...
Design koffiemachines die goed én mooi zijn
Enkele criteria om rekening mee te houden bij het kiezen van een koffiemachine zijn uiteraard het budget, de smaakvoorkeuren en ook de gebruiksfreq...
Wasruimte opruimen, organiseren en slimmer inrichten met deze tips
De wasruimte, soms onderschat, is eigenlijk een van de belangrijkste ruimtes in huis, belangrijk voor een goede dagelijkse schoonmaak. Wie heeft ge...