zonnepanelen-aanleggen
Pexels

In het nieuwe jaar verduurzamen? Dan kan je daar nu al mee van start

Door Demian | | Duurzaam

Je ideale thuis heeft een interieur dat past bij de woning, en bij je smaak. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat er je huis een comfortabel woonklimaat heeft. En een huis dat niet onnodig veel energie verbruikt om dat te kunnen creëren. Wil jij je woning echt eens een grondige makeover geven? Niet als het gaat om interieur, maar om verduurzaming? Hieronder lees je hoe je je woning kunt verduurzamen (en bij voorkeur al gelijk gasvrij kunt maken) in vijf stappen.

Goede isolatie (laten) aanbrengen

De eerste stap van verduurzaming bestaat eigenlijk altijd uit het – waar nodig – verbeteren van de isolatie. Het gaat hier om de schil van de woning: de gevels, het dak, de vloer en de ramen. Door goede isolatie aan te (laten) brengen zet je een eerste stap in de goede richting: energie besparen. De investering betaalt zich meestal snel terug vanwege een lager energieverbruik.

Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Naast energie besparen, is het goed zoveel mogelijk van de energie die je nodig hebt zelf duurzaam op te wekken. Zonnepanelen zijn dan ook niet voor niets de afgelopen decennia steeds populairder geworden. Eind 2022 lagen er al op ongeveer twee miljoen woningen zonnepanelen! Houd bij de berekening van het benodigde aantal rekening met de afbouw van de salderingsregeling. Maar ook met een hoger verbruik vanwege de overstap van gas op stroom (waarover hieronder meer) en bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische auto in de toekomst.

Verwarmingssysteem in huis aanpassen

De overstap van steenkool op aardgas heeft woningen in het verleden al een stuk comfortabeler en duurzamer gemaakt. Maar nu is het tijd voor de volgende grote transitie: die van fossiele brandstoffen naar stroom uit hernieuwbare bronnen. De doelstelling is voor 2050 alle woningen in ons land gasvrij te maken. Een deel zal worden aangesloten op een warmtenet, in andere zal een warmtepomp geplaatst gaan worden. In beide gevallen zal vaak het verwarmingssysteem aangepast moeten worden, omdat er sprake is van een lagere watertemperatuur. Denk aan het vervangen van radiatoren door vloerverwarming.

De cv-ketel vervangen door een alternatieve verwarmingsbron

Is je woning goed geïsoleerd? En heb je vloerverwarming of radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming? Dan kun je overschakelen van een cv-toestel op een andere verwarmingsbron. Denk aan een warmtepomp, of aansluiting op een warmtenet. Is je woning nog niet klaar voor overstappen, dan kun je vaak wel al veel energie besparen door te kiezen voor hybride warmtepomp. Voor een groep woningeigenaren zal deze vanaf 2026 ook verplicht worden bij vervanging van hun cv-ketel.