De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Een japanse tuin aanleggen? 10 onmisbare tips

De Japanners zijn ontzettend goed in het creëren van sfeer en rust in een interieur of exterieur. Zo hebben we het al eens eerder gehad over Japanse interieurs maar we hebben nog nooit gekeken naar een Japanse tuin. Hoe leg je een Japanse tuin aan? Wij geven je 10 onmisbare tips voor deze uitdagende klus.

japanse-tuin-klein

Bron: deviantart

Tip 1: Diepte

Ook al is je tuin niet zo heel erg diep, je kunt de tuin wel dieper laten ogen. Door lagen aan te brengen in je tuin creëer je zo’n diepte. Denk bijvoorbeeld eens aan een lichte en fijne struik op de voorgrond van de tuin met andere rustige struiken op de achtergrond. Je kunt ook werken met niveauverschillen zoals een klein heuveltje waar weer andere planten staan.

japanse-tuin-kleuren

Bron: edauchikai

Tip 2: Geen symmetrie

Ontwijk alles wat symmetrie veroorzaakt. Symmetrie hoort niet thuis in een Japanse tuin. Leg of plaats dus niks in het midden van de tuin.

japanse-tuin-rood

Bron: evdw

Tip 3: Evenwicht

Evenwicht betekent dus niet het evenwicht wat wij vaak zien in symmetrie maar het betekent juist een balans vinden. Plaats je een grote massa aan de ene kant van de tuin, dan noodzaakt de situatie zich dat je aan de andere kant een lege ruimte met wat kleinere onderdelen creëert. Zoals we al zeiden, het is niet heel gemakkelijk en zeker een uitdaging.

japanse-tuin-vijver

Bron: plantexpress

Tip 4: Paden

Hoe leg je paden aan in een Japanse tuin? Leg ze in bochten aan met in de bocht een interessante plant waardoor de rest van het pad onzichtbaar blijft voor de wandelaar. Hierdoor creëer je een verrassingseffect, of te wel miegakure.

japanse-tuin-planten

Bron: conferodezso

Tip 5: Beplanting

Japanners houden de beplanting altijd vrij rustig. Niet teveel bloeiende planten en zeker geen bloembollen. Maak gebruik van tint verschillen in de planten, bijvoorbeeld verschillende tinten groen. Daarnaast is mos een favoriet in Japan. Helaas groeit het niet zo heel erg goed in Nederland maar je kunt ook kiezen voor groene bodembedekkers.

Tip 6: Decoratie

Decoratie wordt niet veel toegepast in een Japanse tuin. Je kunt bijvoorbeeld een Japans boeddha beeld plaatsen maar let op dat het niet teveel wordt.

japanse-tuin-decoratie

Bron: theintertwine

Tip 7: Materialen

Populaire materialen in een Japanse tuin zijn bijvoorbeeld water, grind en stenen. Bijvoorbeeld een gebied met fijn grind waarin weer grotere stenen staan of liggen is typisch Japans. Leg altijd een oneven aantal bij elkaar en niet precies in het midden. Water zoals bijvoorbeeld een vijver, klein watervalletje of een stromend beekje is geheel Japans en geeft een geluid waarbij men graag mediteert.

japanse-tuin-water

Bron: huffingtonpost

Tip 8: Doorkijkjes

Japanners houden van doorkijkjes naar een ander deel van de tijd. Als je hier ruimte voor hebt, kun je op veel leuke manieren doorkijkjes maken naar een grind veldje, een mooi stukje mos of een bijzondere boom.

japanse-tuin-kiezel

Bron: deviantart

Tip 9: Bamboe

Iets wat eigenlijk niet mag ontbreken in een Japanse tuin is bamboe. Laat je goed informeren welke bamboe soorten goed groeien in Nederland en in jouw tuin. Daarnaast kunnen veel bamboe soorten erg hoog en groot worden dus je hebt er wel wat plaats voor nodig.

japanse-tuin-bamboe

Bron: jessegarden

Tip 10: Meubilair

Eigenlijk hebben Japanse tuinen niet zo vaak echt meubilair in de tuin staan. Japanners lopen liever door hun tuin en zitten af en toe ergens op een mooie plek op een bankje maar ze gaan bijvoorbeeld niet uren eten en natafelen zoals wij dat gewend zijn. Toch kun je dit zelf wel doen en tuinmeubilair uitzoeken dat past in jouw Japanse tuin. Kies een mooie houtsoort of bamboe soort vervaardigd als stoelen en tafels, een houten bankje of lage stoelen en tafels.

japanse-tuin-meubilair

Bron: hahoy

Op zoek naar meer inspiratie voor je tuin? Bekijk hier de 30 mooiste tuinen, terrassen, veranda’s en balkons.

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?