Het verschil tussen een interieur architect en adviseur

Door Romee | | Inrichting
interieur-architect-adviseur-verschil

Je komt beide titels vaak tegen, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een interieur architect en een interieur adviseur. In dit artikel bekijken we wat deze professionals precies doen, evenals het verschil in de kosten.

Wat is het verschil?


Om achter het verschil te komen, is het noodzakelijk om eerst eens te bekijken wat het werk van deze twee professionals nu precies inhoudt.

Wat doet een interieur architect?


Een interieur architect is verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimte, waarbij ook rekening wordt gehouden met de ruimte op zich. Denk aan het inspelen op de grootte of vorm van de ruimte, het maken van een lichtplan, en het bepalen van de inrichting. Het beroep van een interieur architect heeft een beschermde titel, wat betekent dat niet iedereen zich zomaar een interieur architect mag noemen, maar hier de juiste opleiding voor moet hebben afgerond.

Wat doet een interieur adviseur?

Een interieur adviseur is iemand die, zoals de naam het al zegt, advies geeft over de inrichting van een ruimte. Hierbij kun je denken aan kleuren, materialen, accessoires, maar ook aan de indeling. Interieur adviseurs werken vaak bij een groothandel of winkel, maar het is ook mogelijk om dit beroep als zelfstandige uit te voeren.

De verschillen


Het belangrijkste verschil is dat een interieur architect een beschermde titel is en dat van een interieur adviseur niet. De beroepen kunnen elkaar wel degelijk overlappen en beiden deskundigen richten zich op het totale plaatje bij het inrichten van een ruimte. Een interieur architect werkt meestal zelfstandig of bij een architectenbureau. Deze deskundige richt vaak de gehele ruimte in, waarbij de indeling, het licht en andere basiselementen een belangrijke rol spelen. Vaak zal de architect ook de uitvoering regelen en wordt ook wel een binnenhuis architect genoemd.

Een interieur adviseur is een beroep dat in feite door iedereen kan worden uitgeoefend en het is een zeer breed vakgebied. Denk aan het ontvangen van een advies in een woonwinkel, tot een persoonlijk advies voor kleurgebruik in jouw woonkamer. Je zou kunnen stellen dat een interieur adviseur zich iets meer bezig houdt met de styling, dan de architectuur en het verbouwen van een ruimte. Een interieur adviseur kan zichzelf ook een interieur stylist noemen.

Kosten


De kosten voor het inhuren van deze professionals verschillen en het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen om de prijzen te vergelijken. Het prijsverschil wordt onder andere bepaald door de mate van ervaring en kennis die een architect of adviseur heeft, en hoeveel vraag er is naar de verleende diensten. Kies dus voor een deskundige binnen je budget, maar ook voor iemand waarbij je een goed gevoel hebt. Want het inrichten van je woning, winkel of andere ruimte is erg persoonlijk.

Voorbeelden met kosten

Interieur architect


  • Casius, vanaf €140 voor het ontwikkelen van schetsen per ruimte
  • Verbouw Gigant, vanaf €500 voor advies en schetsen/tekeningen
  • Medaer, €680 voor een ontwerp ‘droomkeuken’
  • Hanno Munting Interieur Architectuur, 10% honorarium (zakelijk)

Interieur adviseur

  • Styling by Loes, vanaf €375 voor een brainstorm advies
  • PuurStyling, vanaf €950 voor een kleur en materiaal advies
  • EnSuus, vanaf €395 voor een DIY-brainstorm op kantoor
  • Sandras Interieur Styling, vanaf €85 per uur (zakelijk)