30 opruimtips voor het makkelijk opruimen van je huis

Door Denise | | Interieur doe-het-zelf

‘Opruimen kost minder energie dan ergeren’ is een bekend citaat. Het is niet fijn om ergens te wonen waar allerlei spulletjes rondslingeren en de kasten uitpuilen van de rommel. Daar is maar één oplossing voor: opruimen! Kun je wat dat betreft wel wat tips gebruiken? In dit artikel vind je 30 handige én inspirerende tips.

1. Besef dat jouw woning geen opslagruimte is

Tussen een woning en een opslagruimte zit een groot verschil. In de eerste ruimte wil je fijn leven en in de tweede ruimte bewaar je spullen. Onthoud dit goed en bewaar niet teveel spullen, zoals oude gordijnen en tientallen dozen. Creëer ruimte, dat zorgt letterlijk en figuurlijk voor meer adem!

opruimen

2. Doe dagelijks een paar kleine klusjes

Met kleine stapjes bereik je ook mooie resultaten. Doe tussendoor steeds kleine klusjes in plaats van alles in één keer. Zet bijvoorbeeld op woensdag het vuilnis buiten en veeg meteen even de vloer. Op donderdag maak je bijvoorbeeld de wc schoon. Dit scheelt een lange to-do lijst en veel stress!

3. Pas de 90/90 regel toe

Minimalisten vinden de 90/90 regel heilig. En het werkt heel simpel: vraag jezelf af of je een bepaald item de afgelopen 90 dagen hebt gebruikt. Ben je überhaupt van plan om het de komende maanden te dragen? Als het antwoord ‘nee’ is, gooi het dan meteen weg.

4. Plak een stukje tape op keukenspullen

Iedereen wil graag een opgeruimde keuken. Gelukkig krijg je dat eenvoudig voor elkaar met tape. Plak het op keukenspullen en haal de tape er af als je ze gebruikt. Zit er na een halfjaar nog steeds tape op een bepaald item? Dan gebruik je het nooit en kan het weg.

5. Zet een doos in de kast en gooi daar items in

Een simpel trucje is om een doos in de kast te zetten. Soms geeft een bepaald kledingstuk dat je aantrekt geen fijn gevoel. Gooi het in dat geval in de doos. En gooi de kleding vervolgens aan het einde van de maand weg. Zo, dat ruimt lekker op!

Stijlvolle opbergoplossingen voor in de badkamer!

6. Pas de ‘ex-test’ toe

Sommige spullen in huis zijn minder belangrijk dan je denkt. Dit ontdek je door de befaamde ‘ex-test’ toe te passen. Daarbij stel je een belangrijke vraag: zou je contact opnemen met een ex-geliefde om het item terug te krijgen? Als het antwoord ‘nee’ is, neem je er afscheid van.

7. Kijk naar het nut van spullen die je vroeger hebt gekocht

Sommige simpele vragen geven nieuwe inzichten. Zou je bijvoorbeeld bepaalde items in de kast opnieuw kopen als je de kans had? Op basis van het antwoord ontdek je vrij snel welke spullen op dit moment nog nuttig zijn. Niet alles wat je vroeger leuk vond past nog steeds bij je.

8. Doe net alsof je gaat verhuizen

Tijdens een verhuizing moet je allerlei spullen verplaatsen. Maar wat als je net doet alsof er een verhuizing op komst is? Dit is de perfecte manier om op te ruimen omdat je allerlei kasten scant. De kans is groot dat je items ontdekt die prima naar de vuilnisbelt kunnen.

9. Stop jouw kleding meteen in de kast of wasmand

Waarschijnlijk ken je het wel: een stoel of een krukje in de slaapkamer met een berg kleding. Voor veel mensen een doorn in het oog. Tijd om actie te ondernemen en de bult met kleren op te ruimen. Doe ze meteen in de kledingkast of wasmand. Scheelt een hoop rommel.

11. Houd je vloer schoon

Een vloer vol vlekken: wie wil dat nou? Het zorgt er voor dat de rest van jouw woning er ook vies en rommelig uitziet. Pak daarom een paar keer per week de stofzuiger en dweil om de twee weken. Woon je samen? Verdeel dan de taken. Ben je zo klaar!

12. Sorteer spullen die bij elkaar horen

Een schoon en opgeruimd huis zorgt voor mentale rust. Maak dan ook vooral schoon schip in huis door spullen te groeperen. Dit betekent in dat je alle items die bij elkaar horen een plek bij elkaar geeft, bijvoorbeeld in een lade of opbergdoos.

13. Pas de 10-procentmethode toe

Ooit van de 10 procent methode gehoord? Het maakt opruimen gemakkelijker dan ooit voor mensen die het een lastige taak vinden. Het enige wat je doet is een bepaalde groep spullen kritisch bekijken. Zet bijvoorbeeld al jouw schoenen in een bepaalde ruimte. Vervolgens gooi je 10 procent ervan weg.

14. Gooi oude spullen weg als je iets nieuws koopt

Nieuwe spullen kopen doet iedereen. Dat betekent echter niet dat je alle oude items moet bewaren. Sterker nog: gooi iedere keer dat je iets nieuws koopt oude spullen weg. Waarom zou je bijvoorbeeld oude en afgetrapte laarzen bewaren als je een mooi en nieuw paar hebt gekocht?

15. Doe de afwas direct na het eten

Niemand is fan van een berg vieze vaat in de gootsteen na het eten. Uitstelgedrag heeft weinig zin. Of je nu hebt genoten van een heerlijke lunch of een avondmaaltijd: doe de afwas meteen. Daarmee voorkom je een hoop viezigheid!

meer-opruimen

16. Laat robots huishoudelijk werk doen

Misschien heb je weinig tijd om te stofzuigen en te dweilen. Gelukkig is er redding in de vorm van een robotstofzuiger. Het enige wat je hoeft te doen is dit apparaat instellen. Vervolgens maakt het jouw woning brandschoon. Ondertussen heb jij meer tijd om de woning op te ruimen. Ideaal!

17. Gooi het vuilnis zo snel mogelijk weg

Afval stinkt vreselijk en zorgt voor ongedierte in huis. Oh en laten we de vieze luchtjes niet vergeten! Belangrijke redenen om het zo snel mogelijk te gooien. Je voorkomt er ook nog eens een propvolle vuilnisbak mee, wat er natuurlijk niet netjes uitziet.

18. Hang regelmatig nieuwe en schone handdoeken op

Schone handdoeken zijn onmisbaar na het douchen. Vervang ze dan ook regelmatig. Hang ze vervolgens netjes op. Een opgevouwen stapeltje mag natuurlijk ook. Niet alleen maakt dit het afdrogen fijner, jouw badkamer ziet er ook nog eens schoon en opgeruimd uit.

19. Zorg voor een schone en opgeruimde gang

Met een schone en opgeruimde gang maak je meteen indruk op de visite. Bovendien is het voor jezelf ook fijn binnenstappen. Hang daarom jassen meteen op, zet de schoenen in de kast en geef sleutels en tassen een vaste plek.

Bezoek over de vloer? Bekijk dan deze ultieme schoonmaak checklist!

20. Pas de 1 minuut regel toe

Sommige huishoudelijke taken kun je prima binnen een minuut uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van het aanrecht en het inruimen of uitruimen van de vaatwasser. Of misschien slingert er wel speelgoed rond in de woonkamer. Haal het meteen weg en geniet binnen de kortste keren van een opgeruimd huis!

21. Gebruik klapkratjes

Klapkratjes zijn onmisbaar in een huishouden. Waarom? Omdat je er allerlei kleinere spullen in kwijt kunt. Ze komen goed van pas wanneer je tijdens een opruimbeurt speelgoed, boeken, snoeren en andere kleine items ergens in wil beware.

22. Haal bakken, kisten en manden in huis

Ben je er klaar voor om ten gaan opruimen? Zorg dan voor voldoende opbergruimte in de vorm van bakken, kisten en manden. Die producten vind je tegenwoordig in allerlei winkels en webshops. Berg na het spelen bijvoorbeeld meteen al het speelgoed van jouw kind op in een opbergmand.

23. Stop snoeren en opladers in een mand

Snoeren zijn onmisbaar in huis, maar zien er vaak niet mooi uit. Gelukkig is er een hele eenvoudige oplossing om ze op te bergen: een mand. Rol de snoeren wel even op, zodat ze niet met elkaar in de knoop raken. Het voordeel van een mand is dat je er ook prima opladers in kunt bewaren. Tip: controleer 1 keer per jaar welke snoeren en opladers je nog nodig hebt.

24. Maak gebruik van loze ruimtes om spullen in op te bergen

Heb je ergens in huis een loze ruimte, bijvoorbeeld onder de trap? Maak daar dan zoveel mogelijk gebruik van. Of misschien heb je wel een extra kast in de bijkeuken waar niks in zit. Meestal past er prima een kist of mand in voor allerlei spullen.

25. Benut kastruimte in de bijkeuken

Heb je een bijkeuken? Handig, want de kastjes zijn ideaal om spullen in te bewaren. Berg vooral keukenspullen op waar je nauwelijks gebruikt van maakt. Daardoor is er in de keukenkastjes meer ruimte voor veelgebruikte items

26. Gebruik een fruitschaal

Een fruitschaal is niet alleen ideaal om appels, peren en bananen in te bewaren. Dit item is ook geschikt voor het bewaren van pennen, plakband, zegeltjes en andere kleine spulletjes. Vaak zijn ze net te groot voor een la voor het bestek, maar een fruitschaal biedt meer dan genoeg ruimte.

27. Breng spullen die je tijdens de feestdagen gebruikt naar zolder

Bepaalde items gebruik je alleen tijdens de feestdagen, zoals leuke knuffels van kerstmannetjes. Het is niet nodig om deze spullen na de feestdagen weg te gooien. Geef ze in plaats daarvan een plekje op zolder of in een kast op de slaapkamer. Dat ruimt lekker op!

28. Stel prioriteiten

Het hele huis schoonmaken is een flinke klus. Stel dan ook prioriteiten en voer de klusjes in delen uit, zoals we al eerder schreven. Het is echt niet nodig om elke week de ramen te lappen. Regelmatig stofzuigen en het bed verschonen is dat wel!

Meer opruimtips? Dan moet je de KonMari methode zeker bekijken!

29. Ruim aan het einde van de dag 15 minuten lang op

We begrijpen dat je na een lange dag liever iets anders doet dan opruimen. Toch geeft het een goed gevoel om elke dag 15 minuutjes door het huis te gaan. Stop rondslingerend speelgoed in een mand en zet schoenen weer netjes op het rekje. In een fijn opgeruimd huis slaap je veel beter, echt waar!

30. Maak het aangenaam voor jezelf

De meeste mensen zijn geen fan van opruimen. Toch moet je er zelf iets van maken. Maak er een feestje van met je lievelingsmuziek of beloon jezelf na afloop met iets lekkers. Of ruim het huis met iemand anders op. Samen bereik je meer dan 1!