prive-sauna-thuis
Pixabay via Pexels

Thuis sauna kopen en bouwen, voor een privé sauna

Door Sarieta | | Interieur doe-het-zelf

Een thuis sauna biedt de ultieme ontspanning en luxe, recht in het comfort van je eigen huis. Met de mogelijkheid om een privé sauna te kopen en bouwen, geniet je van de voordelen van warmte en stressvermindering zonder de drukte van openbare sauna’s. Creëer met de tips uit dit artikel een persoonlijke oase van rust en welzijn, waar je wellness naar je eigen woning kunt brengen.

thuis-sauna-bouwen
HUUM via Unsplash

Zo bouw je thuis een sauna

Een privé sauna kopen en thuis bouwen is een droom voor veel mensen. Maar hoe pak je dat aan? Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen.

Bepaal je budget en wensen

Voordat je een sauna gaat kopen of bouwen, moet je eerst weten hoeveel geld je wilt en kunt uitgeven. Een sauna kan variëren van een paar honderd euro tot tienduizenden euro's, afhankelijk van de grootte, het materiaal, de verwarming, de afwerking en de extra's. Ook moet je nadenken over wat voor soort sauna je wilt: een traditionele Finse sauna, een infraroodsauna, een stoomcabine of een combinatie daarvan. Verder moet je rekening houden met de ruimte die je beschikbaar hebt, de isolatie, de ventilatie, de elektriciteit en het water.

Vergelijk verschillende aanbieders en modellen

Als je een sauna wilt kopen, is het verstandig om verschillende aanbieders en modellen te vergelijken. Zo kun je de kwaliteit, de prijs, de garantie en de service van verschillende opties beoordelen. Je kunt online zoeken naar reviews, ervaringen en referenties van andere klanten. Ook kun je naar showrooms gaan om de sauna's in het echt te zien en te testen. Let op de details, zoals de dikte van het hout, de afwerking van de naden, de kwaliteit van de kachel en de bediening.

Kies voor een zelfbouwpakket of een maatwerkoplossing

Als je een sauna wilt bouwen, kun je kiezen voor een zelfbouwpakket of een maatwerkoplossing. Een zelfbouwpakket is meestal goedkoper en makkelijker te installeren dan een maatwerkoplossing. Je krijgt alle onderdelen en materialen die je nodig hebt om zelf je sauna in elkaar te zetten. Je moet wel over wat kluservaring en gereedschap beschikken. Een maatwerkoplossing is duurder en complexer, maar geeft je meer vrijheid en flexibiliteit om je sauna naar eigen wens te ontwerpen en aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld de vorm, de afmetingen, het materiaal, de kleur, de verlichting en de accessoires zelf bepalen. Je hebt wel een professionele installateur nodig om je sauna te bouwen.

Zorg voor een goede voorbereiding en planning

Een goede voorbereiding en planning zijn slechts het halve werk voor het succesvol kopen of bouwen van een sauna. Zo moet je onder andere rekening houden met de volgende zaken:

  • De locatie: Bepaal waar je de sauna wilt plaatsen en houd in je achterhoofd of dat binnen, buiten, in een bestaande ruimte of in een nieuwe aanbouw is. Houd daarnaast rekening met de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt en kijk hoe het zit met de ondergrond, de fundering, de draagkracht en de stabiliteit.
  • De vergunning: Kijk voordat je een privé sauna in huis plaatst, of je een vergunning nodig hebt. Dit hangt namelijk af van de gemeente waar je woont, de grootte van je sauna, de locatie en het bestemmingsplan. Vraag dit dus zeker na bij je gemeente voordat je begint.
  • De aansluitingen: Bepaal hoe je jouw sauna gaat aansluiten op de elektriciteit, het water en het riool. Kijk ook goed naar of je voldoende vermogen en capaciteit hebt of dat er extra leidingen of kabels getrokken moeten worden en je de hulp van een elektricien of loodgieter moet inschakelen.
  • De levering: Nog een punt waar je rekening mee moet houden is hoe je sauna wordt geleverd. Is dit in één stuk of wordt het in losse onderdelen geleverd. Ga ook na hoe zwaar en groot ze zijn en of je hulp nodig hebt bij het vervoer en tillen.
De leukste bijkeuken inspiratie vind je hier!

Kies de juiste houtsoort(en)

Het hout dat je gebruikt voor je sauna moet aan speciale eisen voldoen. Het mag niet scheuren, geen hars lekken, niet kromtrekken, niet krimpen, etc. Dit alles om de warmte in de cabine te behouden. Voor de wanden en het plafond kun je het beste kiezen voor vurenhout of cederhout, die goed bestand zijn tegen vocht- en temperatuurwisselingen. Voor de banken in de sauna heb je een houtsoort nodig die niet warm wordt, zoals abachi of espenhout.

Zorg voor een goede isolatie

Een goede isolatie is essentieel voor het comfort en de energiezuinigheid van je sauna. Je moet zorgen dat er geen warmte verloren gaat door kieren, naden of ramen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van bijvoorbeeld glaswol, steenwol of aluminiumfolie als isolatiemateriaal. Breng dit aan tussen de binnen- en buitenwand van je sauna en zorg dat het goed aansluit op het houtwerk.

Creëer een optimale luchtkwaliteit

Een goede ventilatie is belangrijk voor de luchtkwaliteit en de veiligheid van je sauna. Zo moet je ervoor zorgen dat er voldoende frisse lucht binnenkomt en dat de warme en vochtige lucht afgevoerd wordt. Je kunt hiervoor gebruik maken van onder andere een ventilatierooster of een ventilatieschuif die je in de wand of het plafond plaatst. Zorg dat er minimaal één ventilatiepunt in de buurt van de kachel is en één aan de andere kant van de sauna, waardoor je een optimale luchtkwaliteit creëert.

Kies een geschikte saunakachel

De saunakachel is het hart van je sauna. Het bepaalt hoe snel en hoe warm je sauna wordt, en hoeveel energie je verbruikt. Zo kun je kiezen tussen een elektrische kachel of een houtkachel. Een elektrische kachel is makkelijker te installeren en te bedienen, maar heeft wel voldoende vermogen en capaciteit nodig. Een houtkachel geeft daarentegen meer sfeer en authenticiteit, maar is niet geschikt voor kleine of binnensauna's.

Ga voor een passend besturingssysteem

Het besturingssysteem is het brein van je sauna. Het regelt de temperatuur, de tijd, de verlichting en eventuele extra functies van je sauna. Je kunt kiezen voor een handmatig systeem die eenvoudig en voordelig is, maar minder mogelijkheden en precisie heeft. Of voor een digitaal systeem dat geavanceerd en duurder is, maar meer opties en nauwkeurigheid heeft. Je kunt bijvoorbeeld de sauna op afstand bedienen, programmeren of instellen naar eigen voorkeur.

thuis-sauna-kopen
Max Rahubovskiy via Pexels
Schuurwoning bouwen: kosten en stijlen!

Geniet van je sauna

Als je bepaald hebt hoe en waar je jouw sauna wil plaatsen en het uiteindelijk met succes geplaatst is, kun je genieten van je eigen wellness-oase. Maar vergeet niet om ook goed voor je sauna te zorgen. Dit betekent dat je regelmatig moet schoonmaken, onderhouden en controleren waardoor je de levensduur en het comfort van je sauna verlengt. Hier zijn enkele tips om je sauna te verzorgen:

  1. Reinig je sauna na elk gebruik met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve chemicaliën of schuurmiddelen die het hout kunnen beschadigen.
  2. Ventileer je sauna goed na elk gebruik om vocht en schimmel te voorkomen. Laat daarom de deur openstaan of zet een raam open.
  3. Controleer regelmatig de werking van de kachel, de thermostaat, de timer, de sensoren en de bediening.
  4. Behandel het hout van je sauna af en toe met een speciale olie of lak om het te beschermen tegen uitdroging, verkleuring en scheuren.
  5. Gebruik alleen geschikte accessoires voor je sauna zoals handdoeken, badjassen, hoofdsteunen, emmers, lepels, geuren en muziek. Vermijd metalen voorwerpen die heet kunnen worden of vonken kunnen veroorzaken.