geluid-dempen-in-woning

Demp op een makkelijke manier geluid in jouw woning

Door Suset Wouters | | Woonvragen

Met deze tips minimaliseer je geluid in huis, en verbeter je tegelijkertijd de akoestiek. Een win-win situatie dus. Veel aanpassingen zijn trouwens erg makkelijk en DIY-proof, van wandpanelen die de natuur in huis brengen tot geluidswerend behang dat ervoor zorgt dat je minder last hebt van de buren. De meeste tips zijn ook nog eens geschikt voor vrijwel ieder huis of appartement, dus laat je snel inspireren.

Voeg stoffen elementen toe

Stoffen meubels en accessoires nemen geluid op. Denk maar aan hoe hol een lege ruimte kan klinken. Kale en vlakke oppervlakken weerkaatsen namelijk geluid en zorgen voor gegalm. Kies dus voor een stoffen bank, gordijnen, sierkussens, wandkleden (op de vloer en aan de muur), vloerbedekking of een tapijt en meer, om geluiden in de woning zelf te verminderen. Houd je van een minimalistisch interieur, dan biedt de volgende tip een passende oplossing.

Akoestische wandpanelen

Natuurlijk kun je niet iedere kamer vullen met elementen van stof, maar gelukkig bieden akoestische wandpanelen dan een uitkomst. Dit zijn absorberende platen van materialen die speciaal gemaakt zijn voor geluidsabsorptie. Naast de praktische functie zijn sommige wandpanelen een echte eye catcher voor je interieur, zoals houten panelen voor een modern of industrieel interieur, een akoestisch fotodoek voor een zeer persoonlijke touch, of een wandpaneel gemaakt van mos voor een natuurlijke sfeer in huis.

Isoleer muren, plafonds en zelfs deuren

Geluidsisolatie, zoals PUR VS60, zorgt ervoor dat je veel minder last hebt van geluidsoverdracht door wanden en plafonds, dus ook als je kunt horen wanneer jouw buren de trap oplopen of tv zitten te kijken. Je kunt dit ook zonder je hele woning te verbouwen doen, door het (laten) plaatsen van geluidsisolatie panelen of zuilen. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals deurisolatie (zelfklevend en eenvoudig aan te brengen) en zelfs geluidsdicht behang (ook geschikt voor plafonds)

opsplitsen-van-woning

Splits grote ruimtes op

Een tip die vooral van toepassing is op grotere ruimtes, zoals een woonkeuken, is het opsplitsen van de kamer door het creëren van hoekjes. Dit kan bijvoorbeeld met een vrijstaande kast, kamerscherm of met vrijstaande akoestische geluidspanelen, die je zelfs eenvoudig kunt verplaatsen. Er bestaan ook panelen en zuilen voor kleinere ruimtes, en in beide gevallen hoef je dus niets te bevestigen aan de woning zelf. Ideaal voor gehorige huurwoningen bijvoorbeeld.

Geluiddempende verf

Wist je dat er naast geluiddempend behang ook geluiddempende verf bestaat? Het is niet de methode die geluiden maximaal opneemt, maar als je muren toch een likje verf nodig hebben kun je het net zo goed proberen. Deze verf wordt ook wel akoestische verf of geluidsabsorberende verf genoemd, en kan het geluid ongeveer 5% reduceren. Alle kleine beetjes helpen.

Doe een rondje door de kamer

Als je last hebt van geluidsoverlast van buiten, is het belangrijk om je woning eens goed te inspecteren. Ga op zoek naar kieren en openingen, zoals bij kozijnen en deuren. Het dichten hiervan zal namelijk al een hoop schelen. Vooral als je een oudere woning hebt, is het kopen van kit of purschuim een lonende investering.

Dubbel glas en geluidswerende ruiten

Als je een oude woning hebt, bestaat de kans dat je nog enkel glas hebt. Dubbel glas houdt echter niet alleen de kou buiten, maar ook geluid. Als je echt korte metten wil maken met geluiden van buiten, dan kun je nog beter kiezen voor geluidswerend glas. Dit is een soort dubbel glas dat bestaat uit twee verschillende diktes met daartussenin geluidswerend folie. Hierdoor kunnen geluiden van verschillende toonhoogten worden gefilterd, wat wel zo’n 30 tot 50 decibel kan schelen.