Een japanse tuin aanleggen? 10 onmisbare tips

De Japanners zijn ontzettend goed in het creëren van sfeer en rust in een interieur of exterieur. Zo hebben we het al eens eerder gehad over Japanse interieurs maar we hebben nog nooit gekeken naar een Japanse tuin. Hoe leg je een Japanse tuin aan? Wij geven je 10 onmisbare tips voor deze uitdagende klus.

japanse-tuin-klein

Bron: deviantart

Tip 1: Diepte

Ook al is je tuin niet zo heel erg diep, je kunt de tuin wel dieper laten ogen. Door lagen aan te brengen in je tuin creëer je zo’n diepte. Denk bijvoorbeeld eens aan een lichte en fijne struik op de voorgrond van de tuin met andere rustige struiken op de achtergrond. Je kunt ook werken met niveauverschillen zoals:

  • een klein heuveltje waar weer andere planten staan;
  • grote planten;
  • hoge plantenbakken met grote planten die er over de plantenbak heen hangen. Deze bak kun je naast of rondom kleinere planten zetten.

We raden je aan het midden van je tuin vrij te houden. Op deze manier blijft de kijkrichting naar de achterkant van de tuin namelijk ook vrij.

japanse-tuin-kleuren

Bron: edauchikai

Tip 2: Geen symmetrie

Ontwijk alles wat symmetrie veroorzaakt. Symmetrie hoort niet thuis in een Japanse tuin. Probeer daarom zo min mogelijk rechte lijnen in je tuin te gebruiken (zoals er in veel westerse tuinen wel rechte lijnen worden gebruikt). De paden in Japanse tuinen lopen vaak met bochten door de tuin, om symmetrie te voorkomen.

Mocht je objecten of planten in je tuin wil zetten, kun je dit het best in oneven aantallen doen. Kijk wel uit dat je niet te veel aan je tuin toevoegt. Een Japanse tuin wordt snel rommelig; zorg daarom altijd voor voldoende evenwicht door ruimtes vrij te laten.

japanse-tuin-rood

Bron: evdw

Tip 3: Evenwicht

Evenwicht betekent dus niet het evenwicht wat wij vaak zien in symmetrie. Het betekent juist het vinden van balans. Plaats je een grote massa aan de ene kant van de tuin, dan is het belangrijk dat je aan de andere kant een lege ruimte met kleinere onderdelen creëert. Niemand heeft helaas ooit gezegd dat het maken en inrichten van een Japanse tuin makkelijk was..

japanse-tuin-vijver

Bron: plantexpress

Tip 4: Paden

Hoe leg je paden aan in een Japanse tuin? Leg ze in bochten aan met in de bocht een interessante plant waardoor de rest van het pad onzichtbaar blijft voor de wandelaar. Hierdoor creëer je een verrassingseffect, of te wel miegakure.

Na elke bocht kan je het pad beplanten met lage beplanting. Op deze manier kun je het pad naadloos binnen de Japanse stijl verwerken. Mocht je bepaalde stukken juist wel willen laten zien, dan kun je de paden breder maken. Een andere optie is om voor opvallende stenen of ondergrond te kiezen.

japanse-tuin-planten

Bron: conferodezso

Tip 5: Beplanting

Japanners houden de beplanting altijd vrij rustig. Niet te veel bloeiende planten en zeker geen bloembollen. Maak gebruik van planten in verschillende kleurtinten, zoals groen en rood. Daarnaast is mos een favoriet in Japan. Helaas groeit mos niet zo goed in Nederland, waardoor je mogelijk beter voor een alternatief als groene bodembedekkers kunt kiezen.

De bloemen die gebruikt kunnen worden in een Japanse tuin zijn:

Astilbe

Begonia Grandis

Bron: Pinterest

Lampion plant

De beplanting die gebruikt kan worden in een Japanse tuin zijn:

Magnolia

Rhododendron

Bron: Pinterest

Camelia

Bron: Tuinplantenwinkel

Azalea en varens

Bron: Pinterest

  • Japanse Esdoorn

Bron: Pinterest

  • De Prunus (Japanse kers)

Bron: L ‘Odonate

Tip 6: Decoratie

Decoratie wordt niet veel toegepast in een Japanse tuin. Het is natuurlijk mogelijk dat je wel wat decoratie in je tuin wil. In dat geval kan je kiezen voor èèn of twee van deze decoratieve objecten:

Japanse lantaarns

Bron: Tuinbeeldenutrecht.nl

Boeddha’s

Bron: Pinterest

Tsukubai of tetsubachi

Bron: Buildajapanesegarden

Wil je wel meerdere decoraties in je tuin? Zorg er dan voor dat als je bij je lantaarntje staat je niet meteen de volgende lantaarn of waterbassin ziet.

japanse-tuin-decoratie

Bron: theintertwine

Tip 7: Materialen

Een gebied met fijn grind waarin weer grotere stenen staan of liggen is typisch Japans. Dit kun jij ook in je eigen tuin creëren door een oneven aantal stenen, in verschillende vormen en maten, bij elkaar te leggen. Water, zoals bijvoorbeeld een vijver, klein watervalletje of een stromend beekje, speelt in Japan (en dus ook de Japanse tuin) een belangrijke rol. Zo is het natuurlijk ook een van de populairste geluiden om mee te mediteren!

Populaire materialen in een Japanse tuin zijn water, grind en stenen. Water staat voor leven, steen voor rust en groen voor natuur. Hoe vet is het als jij deze denkwijze naar je eigen tuin kunt vertalen?

water

Bron: Secret Gardens

grind

Bron: pelckmans

stenen

Bron: Stevaro

japanse-tuin-water

Bron: huffingtonpost

Tip 8: Doorkijkjes

Japanners houden van doorkijkjes naar een ander deel van de tuin. Maak één of meer doorkijkjes naar een grind veldje, een mooi stuk mos ( kan ook met bodembedekkers) of een bijzondere boom.

Als je nog voldoende ruimte in je tuin over hebt, kun je op veel leuke manieren doorkijkjes maken. Het zorgt er ook voor dat de tuin groter lijkt.

japanse-tuin-kiezel

Bron: deviantart

Tip 9: Bamboe

Iets wat eigenlijk niet mag ontbreken in een Japanse tuin is bamboe. Laat je goed informeren welke bamboesoorten goed groeien in Nederland en in jouw tuin. Daarnaast kunnen veel bamboesoorten erg hoog en groot worden dus je hebt er wel wat plaats voor nodig.

japanse-tuin-bamboe

Bron: jessegarden

Tip 10: Meubilair

Eigenlijk hebben Japanse tuinen zelden veel meubilair staan. Japanners lopen liever door hun tuin en zitten af en toe ergens op een mooie plek op een bankje. Japanners gaan echter niet uren eten en natafelen zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Zoals je hebt kunnen lezen, heeft de traditionele Japanse tuin dus eigenlijk geen tuinmeubels. Nu kan ik mij voorstellen dat jij, net zoals de meeste andere Nederlanders, wel op een bankje van de zon wilt kunnen genieten. Door te kiezen voor tuinmeubels van hout en dan het liefst bamboe of rotan, blijf je dicht bij de Japanse stijl én kan je wel tuinmeubels aan je tuin toevoegen. Win-win dus!

japanse-tuin-meubilair

Bron: hahoy

Op zoek naar meer inspiratie voor je tuin? Bekijk hier de 30 mooiste tuinen, terrassen, veranda’s en balkons.