De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Hoe gebruik je patroon behang in je interieur?

Door gebruik te maken van patronen op wanden, vloeren en plafonds in een interieur kun je een unieke en onderscheidende achtergrond creëren voor de ruimte. Patronen kunnen je juist helpen om een ruimte bijvoorbeeld hoger te laten lijken. Denk hierbij aan een behang soort met verticale strepen. Maar je kunt ook de diepte vergroten in een ruimte door een unieke muurschildering te maken in het interieur. Je kunt ook textuur toevoegen in een dof en glansloze ruimte voor meer dynamiek.

patroon-behang-bloemen

Bron: inspiratie-interieur

Tips voor het gebruiken van patroon behang soorten

Er zijn een aantal richtlijnen voor het gebruiken van patroon behang soorten als achtergrond in je interieur die het gemakkelijker maken om te kiezen tussen de vele behang soorten die er zijn.

Tip 1: Kies een patroon en kleur dat gebaseerd is op de afmetingen van de ruimte

Als je een patroon zou kiezen dat ontzettend groot is in een felle kleur dan zal dit een kleine ruimte alleen maar kleiner laten lijken. Terwijl als je een te klein en onopvallend patroon in een nietszeggende kleur gebruikt dan maakt het de ruimte juist oninteressant. Wil je het juiste patroon en kleur kiezen voor jouw ruimte, hou dan de ruimte maat in gedachten.

Patroon behang voor in kleine ruimtes

Kies zacht gekleurde patronen met een lichte achtergrond voor in kleine ruimtes. Patronen met driedimensionale effecten zoals een traliewerk patroon, lint en bloemen patronen of een landschap als behang laten de ruimte groter lijken.

patroon-behang-landschap

Bron: wonen

Patroon behang voor in standaard ruimtes

Doet jouw ruimte niet klein maar ook niet heel groot aan? Dan hebben we het over een standaard ruimte. Voor een standaard afmeting woonkamer bijvoorbeeld kun je kiezen voor opvallender gekleurde patronen maar zorg voor een lichte achtergrond zodat de ruimte groter lijkt in plaats van kleiner.

Patroon behang voor in grote ruimtes

In grotere ruimtes kun je gedurfd zijn. Kies bijvoorbeeld sterke, dramatische patronen met rijke en opvallende achtergrond kleuren. Omdat de ruimte groot is zal een opvallend patroon behang er niet voor zorgen dat het opeens een kleine ruimte lijkt. Wil je dit effect wel graag behalen dan kun je het beste kiezen voor donkere kleuren.

[Tweet “Wees creatief en gedurfd met patroon behang!”]

patroon-behang-licht

Bron: interieurdesigner

Tip 2: Kies een patroon gebaseerd op de stijl van het huis

Kies altijd een patroon dat past bij de stijl van je huis. Behang je muren niet met een traditioneel patroon als de stijl van het huis strak en modern is. Dit zal met elkaar vloeken en in strijd gaan met de stijl. Kijk bijvoorbeeld eens naar de architectonische details van je huis en de regio waarin je huis staat.

Hedendaagse interieurs

Voor een hedendaags interieur en huis adviseren wij bij geometrische patronen in neutrale kleuren te blijven. Strepen werken ook goed in een hedendaags interieur maar probeer traditionele en realistische bloemen patronen te vermijden. Kies een abstract patroon behang voor in je interieur.

patroon-behang-geometrisch

Bron: perscentrumwonen

Traditionele interieurs

Patroon behang soorten voor traditionele interieurs vinden we meestal in historische voorbeelden met traditionele patronen. Je kunt zelf reproducties laten maken van behang en stoffen van een bepaalde periode als je graag het traditionalisme terug in huis wilt halen.
Kijk ook eens bij retailers, fabrikanten en interieurontwerpers voor meer inspiratie en informatie over specifieke patronen.

Tip 3: Verschaal de patroon afmeting naar de afmeting van de ruimte

Gebruik kleine patronen in kleine ruimtes, standaard patronen in standaard ruimtes en grote patronen in grootse ruimtes. Als je deze regel volgt dan kan er vrij weinig fout gaan. Maar als je toch graag een groot patroon, zoals bijvoorbeeld een gigantische bloem, in een kleine kamer wilt gebruiken dan moet je dit zeker niet laten omdat de regel je anders zegt.

Eerder door jou bekeken producten

BePureHome Luxurious Dienblad
39,95 BePureHome Luxurious Dienblad BePureHome Bekijk Shop
Eettafel Arvid (uitschuifbaar), Studio Copenhagen
899,99 Eettafel Arvid (uitschuifbaar), Studio Copenhagen Studio Copenhagen Bekijk Shop
vidaXL Kinderstoel 3-in-1 roze
96,99 vidaXL Kinderstoel 3-in-1 roze VidaXL Bekijk Shop
HEMA Mok Melamine 9 Cm
2,5 2,50 HEMA Mok Melamine 9 Cm HEMA Bekijk Shop
Fotolijst Hanoi – zwart – 30×40 cm – Leen Bakker
14,99 Fotolijst Hanoi – zwart – 30×40 cm – Leen Bakker Leen Bakker Bekijk Shop

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?