Plattegrond voor je huis maken doe je gratis online

Door Joeke | | Inrichting
huis-plattegrond-ontwerpen

Een plattegrond van je woning maken is tegenwoordig iets dat je zelf kunt doen, dankzij handige online tools. Het is een leuke manier om te spelen met de indeling en inrichting van je woning, als je erover denkt om deze een makeover te geven.

Tip van JoekeDoor zelf met een online tool een plattegrond te ontwerpen, bespaar je tot wel € 2000 op een ontwerper. Als je alsnog een zeer precieze plattegrond wil, kun je zelf een eerste opzet maken en deze daarna door een deskundige uit laten werken.

Online tools voor het tekenen van een plattegrond getest

In dit artikel vertellen we welke online tools we zelf hebben getest, waarmee je online een plattegrond voor je huis kunt tekenen, plus een aantal handige tips.

Floorplanner

floorplanner-huis
Floorplanner

Floorplanner is een makkelijke tool, waarvoor je een gratis account aan kunt maken met je e-mailadres. Het grote voordeel is dat er verschillende voorbeeld inrichtingen (handig voor de tuin) beschikbaar zijn, waardoor je ook kunt beginnen met het tekenen van een plattegrond als je nog niet zoveel inspiratie hebt. Via de “design history” kun je makkelijk een stap terug als je een foutje hebt gemaakt, en je kunt jouw plattegrond eenvoudig roteren om deze vanuit een andere hoek te bekijken. Als je plattegrond af is, kun je deze ook met een gratis account downloaden en je deze ook in je mailbox ontvangt. Een nadeel van Floorplanner is dat de software in het Engels is.

inrichting-huis-met-floorplanner
Floorplanner

Lucidchart

lucidchart

De plattegrond bouwer van Lucidchart maakt het mogelijk om te experimenteren met de inrichting van een ruimte. Het is wel even wennen in het begin, aangezien er veel mogelijk is.

Na een beetje proberen is het naar mijn mening een prettig programma om in te werken, mede dankzij de handige sjablonen. Ook zitten er veel meubelen en producten inbegrepen in de software, zoals keukenapparatuur en sanitair.

Als je tevreden bent over het ontwerp, kun je de plattegrond van je woonkamer, keuken of slaapkamer mailen of online delen via de link. En nog leuker, de eerste drie ontwerpen zijn helemaal gratis.

IKEA Keukenplanner

Als je erover denkt om een Ikea keuken aan te schaffen, dan kun je zelf een keukenplattegrond maken op de Ikea website. Je kunt de software natuurlijk ook gebruiken als je geen keuken van Ikea wil kopen, want het ontwerpen in deze tool is erg eenvoudig en vooral leuk.

Het fijne is, dat er al een basisontwerp wordt gemaakt aan de hand van een aantal vragen. Bijvoorbeeld waar je de oven wil hebben en wat de vorm van de keuken is (L-vormig, rechte lijn of parallel).

Het enige dat je vervolgens hoeft te doen is het ingeven van de afmetingen, en je kunt starten met het toevoegen van elementen en het personaliseren van de ruimte.

Naast deze uitgebreide keukenplanner, biedt Ikea ook de ENHET keukenplanner aan, die al helemaal eenvoudig is in gebruik, maar enkel geschikt is voor een specifieke Ikea keuken.

Villeroy en Boch planner

villeroy-boch

Net als de plattegrondsoftware van Ikea is ook die van Villeroy en Boch bedoelt voor een specifieke ruimte, namelijk de badkamer. Dit bekende merk heeft een eigen planner, die ideaal is voor allerlei vormen badkamers. Je begint met de basis (vorm, formaat en basiselementen), om stap voor stap de badkamer steeds completer te maken.

In de stap “inrichten” heb je de keuze uit tal van stijlen, die je in één keer kunt toepassen op jouw indeling. Zo krijg je een goed beeld van de lay-out in de praktijk. Als je klaar bent krijg je een handige artikel lijst en kun je jouw badkamer plattegrond als PDF bestand naar jezelf mailen. Het enige nadeel is dat je jouw ontwerp naderhand niet meer kunt aanpassen.

Roomstyler

voorbeeld-roomstyler
Roomstyler

Roomstyler heeft een meer basic uitstraling dan Floorplanner, maar het is wel een programma waar je alle kanten mee op kunt. Het is een goede optie als je een plattegrond wil maken van een minder standaardruimte, waarin je exact kunt aangeven waar ramen en deuren moeten komen, inclusief veel verschillende voorbeelden.

Een leuke extra optie is dat je een 3D foto kunt maken van jouw plattegrond. Het drag & drop systeem werkt erg prettig, maar de software vertoont wel wat gebreken. Vooral als je een plattegrond tekent zonder het maken van een account loopt deze nogal eens vast, waardoor je opnieuw moet beginnen.

SketchUp

Tenslotte SketchUp, een van de meest professionele programma’s uit deze lijst. Dit programma vergt dan ook wat tijd om te leren kennen. Je kunt de software 7 dagen gratis uitproberen, die wordt geïnstalleerd op je computer. Het is dus geen handige keuze als je een plattegrond van je woning wil maken met je telefoon. Het is echter wel een goede optie voor uitgebreide projecten. Omdat dit programma door een enorm aantal gebruikers wereldwijd wordt gebruikt, is er veel informatie online te vinden. Inclusief handige Youtube tutorials.

Tips voor bij een plattegrond tekenen

  • Bij het maken van een plattegrond is het handig om eerst de belangrijkste elementen op te schrijven. Zo weet je precies wat je in de ruimte wil plaatsen.
  • Begin met de essentials; dingen die absoluut niet mogen ontbreken. Als je eenmaal de basis hebt gelegd, is het makkelijker om andere elementen toe te voegen op basis van de overgebleven ruimte.
  • Bedenk welke praktische zaken van toepassing zijn voor jouzelf en eventuele gezinsleden. Het is namelijk veel makkelijker om een ruimte te ontwerpen als je geen rekening hoeft te houden met ruimte in de slaapkamer voor al je beddengoed of een extra grote kledingkast als je houdt van mode.
  • Toch is het belangrijk dat je een plattegrond tekent die aangepast is op je dagelijkse leven. Neem ook de behoeften van anderen in huis mee bij het maken van je plattegrond, zoals een bank die voldoende zitplaatsen biedt of een plek voor de hond om te liggen.

Het zijn dingen waar je uiteindelijk ontzettend blij mee zal zijn, aangezien het zorgt voor meer leefcomfort nadat je jouw plattegrond hebt gerealiseerd. 

Een andere tip voor het maken van een plattegrond is om er echt de tijd voor te nemen. Kies een moment uit waarin je ongestoord aan je ontwerp kunt werken, met een lekkere kop thee erbij bijvoorbeeld. Zo kun je niets vergeten en zal het resultaat vele malen beter zijn.