De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Het ontwerpen van een lichtplan

Wij laten je graag de basis van een lichtplan zien, inclusief ontwerp ideeën, product tips en licht keuzes. Het eerste wat je ‘s ochtends doet is het aanmaken van het licht en het laatste wat je doet op een dag is het licht weer uitschakelen. Een automatische handeling die we bijna zouden vergeten. Elektrische verlichting is een van de meest belangrijkste factoren in onze huidige levensstijl. Men kan werken, spelen of ontspannen wanneer men maar wil doordat we elektrische verlichting hebben.

Lichtplan-woonkamer

Bron: decoussemaecker

Een stukje geschiedenis van het lichtplan

De holbewoners van vroeger hadden geen dergelijke opties maar waren afhankelijk van de zon. De enige lichtbron die elke dag kwam en weer verdween. Honderden jaren later leven we niet meer met kaarsen, olielampen, gaslichten maar met de uitvinding van Thomas Edison uit 1880, namelijk de gloeilamp. Zijn uitvinding kwam tot stand door elektriciteit door een metalen gloeidraad te laten gaan totdat het warm ging gloeien. De mogelijkheden van werken, ontspannen en spelen groeiden snel doordat het elektrische licht was uitgevonden.

De uitvinding van Edison is in de jaren niet veel veranderd. Jarenlang werd er gebruik gemaakt van de gloeilamp in elke ruimte van het huis. Uiteindelijk werden de doorschijnende bollen de mode en kwamen deze aan elk plafond te hangen. In de 20e eeuw werd het juist de mode om lichtarmaturen te verbergen in spotjes en verlaagde plafonds.

Lichtplan-keuken

Bron: mitchvansontotaalbouw

Verlichting anno nu

De gloeilamp is tegenwoordig niet meer zo duurzaam maar toch blijft de lamp populair. Men denkt dat in 75% van de huishoudens nog steeds een gloeilamp hangt. In de toekomst zal de gloeilamp steeds meer worden vervangen voor een duurzamere oplossing.

De lichttechniek evolueert snel doordat energie-efficiëntie steeds belangrijker wordt maar ook doordat de wetten worden aangepast. Denk bijvoorbeeld eens aan fluorescentielampen, halogeen lampen, LED lampen en andere soort lampen die geïntegreerd worden in een huis met behulp van talloze armaturen en ingebouwde verlichting.

Lichtplan-hoge-ruimte

Bron: dmlights
[Tweet “De belangrijkste rol van licht is het creëren van een gezonde, veilige thuis omgeving”]

De voordelen van licht

Wat niet veranderd is de belangrijke rol van licht in het creëren van een gezonde, veilige thuis omgeving. Patricia Rizzo van Lighting Research Center vindt dat licht een machtige tool in de gezondheid van een persoon is tijdens het dagelijkse ritme. Het is belangrijk dat men goed kan zien, objecten kan identificeren, eten kan bereiden, de persoonlijke verzorging en het uitvoeren van veel meer werkzaamheden in het huis met de juiste type verlichting.

Maar ook het humeur en emoties zijn afhankelijk van het soort licht in een ruimte. Dit is een resultaat van een connectie tussen de manier waarop het netvlies lichtsignalen in neurale signalen in de hersenen omzet.

Artifort - F585 - Geoffrey D. Harcourt RDI

Bron: liever

Verlichting in huis

Volgens het Lighting Research Center is de algemene doelstelling voor verlichting in een huis dat het comfortabel, eenvoudig te bedienen en energiezuinig moet zijn. Daarom zijn fabrikanten en verlichting experts bezig om deze mogelijkheden voor huiseigenaren te verbeteren. Energie-efficiëntie is belangrijk omdat verlichting meer dan 25 procent van het energieverbruik in een huis bedraagt. Of de verlichting nu binnen of buiten staat, er worden dagelijks nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verlichting geconstateerd. Lampen die tegenwoordig worden ontworpen gaan 25 jaar mee en de ouderwetse lichtknoppen worden vervangen voor applicaties op de telefoon. Om het meeste uit je verlichting te halen in je huis kun je het beste een goed lichtplan maken.

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?