De leukste inspiratie, tips & producten voor je interieur!

Menu

Verlichting in verschillende woonstijlen

Bij elke woonstijl hoort een verschillende soort verlichtingsstijl. Als we kijken naar een modern en strak interieur zullen we niet zo snel een kristallen kroonluchter zien hangen. Sommige combinaties zijn niet zo succesvol en daarom wordt er vaak specifiek gezocht naar de juiste verlichting bij de juiste woonstijl. Welke verlichting past nu bij welke woonstijl? Wat voor een soort verlichting heeft de moderne woonstijl bijvoorbeeld? Of de klassieke woonstijl? We kijken naar een aantal verschillende woonstijlen en de verlichting die erbij past.

Verlichting & woonstijlen

Je kunt altijd variëren in het design van de verlichting maar de type verlichting per woonstijl is vaak hetzelfde. Of er nu een andere lampenkap op zit, een ander snoer of een andere voet, dat is geheel aan jezelf.

De industriële woonstijl

De industriële woonstijl wordt gekenmerkt door grote open ruimtes, zichtbare leidingen, oog voor constructie en architectuur in de ruimte, industrieel ogende meubels zoals metalen tafels en stoelen. In deze loft zijn hanglampen boven de eetkamertafel gebruikt. Het design van de lampen is niet direct industrieel maar het feit dat er hanglampen hangen, dat je de aansluiten kunt zien en de lange snoeren, geeft die industriële look.

Verlichting-Stijlen-industrieel-1

Bron: interieurdesigner

De klassieke woonstijl

De klassieke woonstijl hangt vaak samen met een sfeer van luxe en pracht en praal. Een kristallen kroonluchter zoals deze past daar precies bij. De glimmende materialen, de grootte en de soort verlichting geeft dit interieur meer klasse en ambiance. Zoals je ziet hebben meerdere materialen in dit klassieke interieur een glimmend effect.

Verlichting-Stijlen-klassiek-1

Bron: interieurgalerij

Is er geen ruimte voor een kroonluchter of vind je het iets te glimmend en opvallend? Een klassiek interieur leent zich ook uitstekend om mooie staande lampen te gebruiken. Kies een prachtige klassieke voet met een simpele lampenkap zodat de aandacht naar de voet gaat. Wanden kun je verlichten met wandlampen zoals deze kandelaars die aan de muur hangen.

Verlichting-Stijlen-klassiek-2

Bron: onbekend

De klassiek moderne woonstijl

Klassiek en modern worden ook vaak gemixt met elkaar. Zo zie je hier een prachtige authentieke ruimte met klassieke elementen, gecombineerd met een strak interieur. Een moderne keuken, moderne meubels en super opvallende lampen. Hier kun je absoluut niet omheen! Doordat de kleuren van het klassieke en moderne element in deze ruimte met elkaar matchen, vormt het een geheel.

Verlichting-Stijlen-klassiek-modern-1

bron: www.xxruim.com

De landelijke woonstijl

Een populaire woonstijl in Nederland is de landelijke woonstijl. Wat zijn nou de kenmerken van deze stijl? Veel houten producten, comfortabele en zachte stoelen en banken, lange gordijnen, verse bloemen en planten en veel kaarsen. De type verlichting die we hier vaak zien terug komen zijn staande lampen naast de bank, tafel lampen op een kastje of dressoir en een stoere en robuuste kroonluchter boven een eettafel.

Verlichting-Stijlen-landelijk-1

Bron: vesta

De minimalistische woonstijl

Minimalistisch, het woord zegt het al, zo min mogelijk. Deze ruimtes zijn zeer minimalistisch ingericht. Daardoor hoeft er ook niet veel verlichting aanwezig te zijn. Deze staande lamp, is niet alleen een type verlichtingsbron maar ook een object in de ruimte. Dat is het effect wat je wil bereiken in een minimalistisch interieur. Het is niet alleen functioneel maar moet esthetisch ook goed zijn.

Verlichting-Stijlen-minimalistisch-1

Bron: roomed

Verlichting-Stijlen-minimalistisch-2

Bron: roomed

De moderne woonstijl

Modern, een term die we overal horen. Wat is een modern interieur eigenlijk? Het is betekend een interieur van deze tijd. Hier zien we spots en hanglampen die niet zo zeer vernieuwend zijn maar wel helemaal van deze tijd zijn. Strak vormgegeven lampen die in de strak en moderne woonstijl passen.

Verlichting-Stijlen-modern-1

Bron: interieurdesigner

Verlichting-Stijlen-modern-2

Bron: interieurdesigner

De retro woonstijl

Deze bijzondere woonstijl vraagt ook om bijzondere soort verlichting. Een retro interieur heeft ook retro lichtbronnen nodig. Ga dus op zoek naar die mooie lampen uit de jaren 50. Ronde lampen, oude fabriekslampen, hanglampen etc.

Verlichting-Stijlen-retro-1

Bron: onbekend

De Scandinavische woonstijl

Ten slotte zien we hier de Scandinavische woonstijl. Mooie neutraal witte ruimtes met designermeubilair, planten en grafische prints aan de wand. Als toevoeging worden er vaak slanke maar opvallende verlichtingsbronnen gebruikt die vooral heel functioneel zijn maar zeker niet onopvallend of lelijk mogen zijn.

Verlichting-Stijlen-scandinavisch-1

Bron: roomed

De laatste interieur inspiraties

Wat vind je van dit artikel?