woonkamer-kleurrijk-interieur
@lieks_home

Een kleine woonkamer + must haves

Hoe richt je een kleine woonkamer nou zo efficiënt mogelijk in? Welke meubels gebruik je in een kleine woonkamer? Welke kleuren? Welke materialen? Er zijn wel honderden vragen die gesteld kunnen worden wanneer je een kleine woonkamer (opnieuw) gaat inrichten.

Zo weten veel mensen niet hoe ze een kleine woonkamer het beste kunnen decoreren: met veel of juist weinig decoratie? Vandaar dat wij besloten hebben om eens een artikel te wijden aan niet een grote maar juist een kleine woonkamer.

woonkame-klein-inspiratie
Laura Adai via Unsplash
Makeover TIP: Heeft jouw woonkamer net even wat nieuws nodig, maar je hebt niet een heel groot budget? Bekijk dan onze laatste blog over hoe jij jouw woonkamer kunt opleuken met budgetproof woonaccessoires. ‘De leukste woondecoratie onder de €25,-‘

Wat is klein?

Tja, die vraag is moeilijk te beantwoorden omdat het een persoonlijke vraag is. Vandaar dat we allerlei verschillende woonkamers voorbij laten komen, zodat er zeker een voorbeeld tussen zit waar jij iets aan hebt. Daarnaast zullen we ook een aantal mooie must haves laten zien voor in een kleinere woonkamer.

De neutrale kleine woonkamer

Neutrale kleuren en materialen zijn een goed begin voor een kleinere woonkamer. Lichte kleuren zorgen ervoor dat een ruimte groter lijkt en maakt het interieur niet donker. Een goed begin om een woonkamer die aan de kleine kant is in te richten, is te beginnen met een neutrale basis.

Verf bijvoorbeeld je muren wit, met een beige accentmuur en kleed het aan met natuurlijke accessoires. Zo kun je toch warmte in de neutrale woonkamer brengen!

woonkamer-neutraal-kleuradvies
@bij.manon.thuis
Shop the look: Richt je kleine woonkamer in met een grijze bank en -fauteuil en maak het af met witte meubels en -accessoires. Om warmte toe te voegen is er in het voorbeeld voor gekozen om een beige vloerkleed, -plaid en -sierkussens te gebruiken.

De kleine woonkamer met eethoek

Zo zijn er ook veel woonkamers waar zich ook een eethoek in bevindt. Dan heb je nog minder ruimte over om in te richten als zitgedeelte. Toch kan je ook veel leuke indelingen bedenken voor een kleinere woonkamer met eethoek.

Een ronde eettafel is slim wanneer je een beperkte ruimte hebt, omdat dit de doorgang minder blokkeert dan wanneer je kiest voor een rechthoek. Kies je voor een tafel waar de stoelen volledig ondergeschoven kunnen worden, dan neemt de tafel de minste ruimte in.

Eethoek_in_de_woonkamer
@fonqnl
Shop the look van de eethoek: Mix en match met verschillende eetkamerstoelen, zodat je het effect krijgt van de afbeelding. Het geeft een speelse uitstraling en combineert prachtig met de houten tafel en gouden hanglamp. Voeg er wat planten aan toe en je hebt een heerlijke eethoek!

Een kleine woonkamer met veel decoratie

Decoratie kan een ruimte erg vol laten lijken, maar dit gebeurt niet als je decoraties groepeert en allemaal in dezelfde kleur bij elkaar plaatst. Hierdoor creëer je rust in een interieur en kan je toch meer decoratie toevoegen aan een kleine woonkamer.

woonkamer-klein-interieuradvies
@huisjeindrenthe
Decoratie tip: Zorg dat accessoires bij elkaar matchen. In dit voorbeeld zie je dat de wanddecoratie mooi kleurt bij de potten en sierkussens en het vloerkleed neutraliseert de vele kleuren, tot een mooi geheel.

De compacte kleine woonkamer

Een compacte woonkamer wil zeggen dat je echt tussen twee muren een kleine zithoek moet creëren. Dat kan soms nogal krap zijn, maar wij noemen het liever compact. Een compacte woonkamer is juist ook heel erg knus en door slim om te gaan met de ruimte kan deze toch ook gezellig en functioneel ingericht worden.

Door te kiezen voor lichte wanden, strakke meubels en niet teveel decoratie kan het nog steeds erg ruimtelijk aanvoelen!

kleine-woonkamer-interieurtip
@bymik_
*Makeover TIP: Een bank met pootjes is een goede keuze voor een kleine woonkamer. Het zorgt voor een luchtig en ruimtelijk gevoel en je zithoek lijkt daardoor gelijk veel ruimer! Heb je heel weinig ruimte? Ga dan voor een tweezitsbank.

De retro kleine woonkamer

De retro look is weer helemaal terug van weggeweest. We hebben al meerdere posts geschreven over een retro interieur zoals bijvoorbeeld een retro keuken of een retro woonkamer, maar we hebben nog nooit naar een kleine retro woonkamer gekeken.

Zoals je zult zien in het volgende voorbeeld leent de retro interieur stijl zich ontzettend goed om in een kleine woonkamer toegepast te worden. Zeker de nieuwe retro woonstijl van dit moment waarbij een neutrale en lichte basis de hoofdrol speelt en ingevuld wordt met retro meubels.

>> Shop de leukste retro meubels en accessoires <<

retro-woonkamer-woonstijl
@huizemus
Shop hier de retro look van het moment: Vintage vloerkleden, houten meubels, mooie schilderijen en velvet stoffen, dat is hoe je de retro stijl naar je eigen woonkamer kunt brengen!

De klassieke kleine woonkamer

De klassieke interieurstijl is een stijl waarbij veel glimmende materialen gebruikt worden, diverse dessins en patronen, versieringen, grote lampen en planten en chique stoffen, zoals velvet.

Hierdoor kan een interieur al snel wat vol lijken, maar door ook hier weer een neutrale en lichte basis toe te passen, wordt een kleine woonkamer met een klassieke interieurstijl ontzettend sfeervol en ruimtelijk.

woonkamer-chic-woonstijl
@carries_casa

De kleurrijke kleine woonkamer

Is een neutrale basis niet iets voor in jouw huis? Kies dan voor kleur! Met kleur haal je veel karakter en sfeer in huis en zorg je ervoor dat het interieur uniek wordt. Let wel goed op hoe donker of hoe opvallend een kleur is voordat je deze toepast in het interieur van een kleinere woonkamer.

Hier is bijvoorbeeld gekozen voor een oudroze muur (Tip: Oud Roze van Flexa is onze oudroze muurverf favoriet!) en een fluwelen bank, gecombineerd met een kleurrijk vloerkleed.

woonkamer-kleurrijk-klein
@lieks_home
* MakeOver TIP: Leuke gekleurde kussens voor op de bank zorgen voor sfeer in huis. Combineer leuke prints en kleuren voor speelsheid. Ben je de kussens zat? Geen probleem, want de kussenslopen zijn makkelijk te vervangen! Shop hier de leukste kussens voor op je bank.

De bohemian kleine woonkamer

De bohemian interieur stijl is een zeer nonchalante en persoonlijke interieurstijl die niet iedereen ligt. Toch is ook deze populaire stijl uitstekend geschikt voor een kleinere woonkamer. Wederom met een basis van neutrale en lichte kleuren kan je heel veel doen in een interieur dat kleiner is. Ga bijvoorbeeld voor een leuk bohemian vloerkleed en rotan meubels en accessoires!

boho-woonstijl-woonkamer
@tinyhousekaatjekraal

Zoals je hebt gezien kun je iedere woonstijl toepassen in je eigen kleine woonkamer, zolang je er maar op let dat de basis goed is. Kies je voor lichte kleuren dan zal het meer open aanvoelen, maar donker zorgt juist voor een knus gevoel. En mocht je een liefhebber zijn van veel decoratie en kleur, dan kan dat ook prima in een kleine woonkamer. Laat de kleuren dan op andere plekken terugkomen en stem ze op elkaar af.

Wat is jouw ultieme stylingtip voor een kleine woonkamer? Laat het ons weten in de comments, wij zijn erg benieuwd!